Sang Pemimpi (filem)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sang Pemimpi (filem)
200px
Poster film Sang Pemimpi
Disutradarani Riri Riza
Diprodhuseri Mira Lesmana
Ditulis déning Salman Aristo
Riri Riza
Mira Lesmana
Dibintangi Vikri Septiawan
Ahmad Syaifullah
Azwir Fitrianto
Zulfanny
Lukman Sardi
Mathias Muchus
Rieke Diah Pitaloka
Ariel Peterpan
Nugie
Landung Simatupang
Maudy Ayunda
Yayu Unru
Jay Widjajanto
Dimusiki Said Effendi
Dibabar déning Miles Films dan Mizan Productions
SinemArt
Suwéné
120 menit
Basa  Indonesia

Sang Pemimpi ya iku filem Indonesia taun 2009 , kang diadhaptasi saka tetralogi novèl Laskar Pelangi kapindho, Sang Pemimpi, karya Andrea Hirata. Filem iki katuntun déning Riri Riza karo prodhuser Mira Lesmana. Gambar dijupuk rencana ing Belitung (Belitong, basa lokal) ing tanggal 1 Juli 2009 lan wis dijadwal kanggo rampung ing  21 Agustus 2009, lan bakal dilakokaké ing pirang-pirang lokasi ing Manggar, Tanjung Pandan, Jakarta, lan Bogor.[1] Filem iki bakal ditayangaké ing bioskop Indonésia wiwit 17 Dhésèmbér, 2009.[2][3]

Sang Pemimpi bakal dadi filem pambuka ing Jakarta International Film Festival (JiFFest) 2009 ing 4 Dhésèmbér 2009, lan dadi filem Indonesia kang dadi pambuka wiwit JiFFest pisanan ing taun 1999.[4][5] Sang Pemimpi ya iku filem Indonesia paling laris kapindho ing taun 2009 lan penontoné ngancik 1.9 Yuta wong.

Lelakon[besut | besut sumber]

Sang Pemimpi ya iku tutugan saka Laskar Pelangi. Filem iki ngandhani bab Ikal lan seduluré, Arai, uga kanca cedhaké, Jimbron, ing umur remaja, lan nyaritakaké bab cah enom kang golèki identitas lan seksualitas ing umur 17 taun.

Ikal isih kangen cinta pertamané kang wis lunga saka  Belitung, ninggalaké kenangan lan  kothak kalèng kang gambaré menara Eiffel. Arai, playboy kang nduwèni gaya Melayu, tresna karo kanca sakelasé, Zakiah Nurmala. Sauntara iku, Jimbron nduwèni pangangen-angen kanggo nyelametaké Laksmi, cah wadon enom kang makarya ing pabrik cincau. Bebarengan, wong telu iku ngadhepi masalah. [6]

Paraga[besut | besut sumber]

Sang Pemimpi diperanaké déning sawetara artis kondhang uga minangka artis filem anyar asli Belitung. Sawetara saka paraga filem Laskar Pelangi kang dipertahanké kanggo mélu ing film iki. Vikri Setiawan, Ahmad Syaifullah, Azwir Fitrianto, Sandy Pranatha, lan Zulfanny ya iku paraga asli Belitung.

  • Vikri Setiawan minangka Ikal enom.
  • Rendy Ahmad minangka Arai enom. Arai iku sedulur adoh saka Ikal kang ditinggal seda karo wong tuwané lan banjur diangkat anak déning wong tuwané Ikal. Kanggo Ikal, Arai iku pahlawané.
    • Nazriel Ilham (Ariel "NOAH") minangka Arai diwasa. Mira Lesmana nyatakaké yèn Ariel NOAH minangka Arai dipilih liwat prosès casting, ora amarga saka sawijining popularitas.[7]
    • Sandy Pranatha minangka Arai cilik.
  • Azwir Fitrianto minangka Jimbron enom.
  • Mathias Muchus minangka Seman Ngandika Harun, Bapaké Ikal (uga ing Laskar Pelangi).
  • Rieke Diah Pitaloka minangka Ibuné Ikal (uga ing Laskar Pelangi).
  • Nugie minangka Pak Balia, guru enom pangajar sastra kang inspiratif lan nduwèni semangat, kang mènèhi inspirasi Ikal lan Arai kanggo ngimpi kuliah ing Perancis. Nugie ngendika yèn supaya tampil maksimal ing filem iki, dhèwèké sinau dadi wong culun, nganggo klambi lusuh, lan celanané ing ndhuwur weteng. Dhèwèké uga wis  sinau dialèk Belitong nganggo cara ngrungokaké rekaman saka omongané wong Belitong. Film iki dianggep minangka batu loncatan.[8]
  • Landung Simatupang minangka Pak Mustar, kepala sekolah kang galak.
  • Maudy Ayunda minangka Zakiah Nurmala, bocah wadon Melayu ayu kang disenengi Arai.
  • Yayu Unru minangka Bang Rokib, pelaut Melayu kang berpengalaman.
  • Jay Wijayanto minangka Bang Zaitun, musisi saka Melayu lokal kang pinter bab katresnan.

Prodhuksi[besut | besut sumber]

Miturut prodhuser saka Sang Pemimpi, Mira Lesmana, nggawé film iki ngentèkaké dana watara Rp 12 milyar, luwih gedhé saka Laskar Pelangi , kang ngentekaké dana watara Rp 8-9 milyar.[9]

Ing Novèmbér 2009, sutradhara Riri Riza lan tim ngarampungaké mixing ing studio ing Bangkok, Thailand.[10]

Andrea Hirata nyatakaké yèn miturut dhèwèké pribadhi, filem Sang Pemimpi  luwih apik saka  Laskar Pelangi.[11]

Lagu latar wuri[besut | besut sumber]

Kanggo ngiringi filem iki, Trinity Optima Production ngetokaké album tema filem iki nganggo singel lagu kang padha judhulé, Sang Pemimpi kang dinyanyikaké déning Gigi.

Dhaptar lagu[besut | besut sumber]

  1. Sang Pemimpi - Gigi 
  2. Apatis - Ipang 
  3. Cinta Gila - Ungu 
  4. Ini Mimpiku - Claudia Sinaga 
  5. Rentak 106 (Pak Ketipung) - Jay Wijayanto 
  6. Teruslah Bermimpi - Ipang 
  7. Zakiah Nurmala - Rendy Ahmad 
  8. Para Pemimpi - Silentium 
  9. Komidi Putar - Bonita 
  10. Fatwa Pujangga - Rendy Ahmad 
  11. Mengejar Mimpi - Maudy, Rendy, Claudia 
  12. Tetaplah Berdiri - Nineball 
  13. Cinta Gila (Bonus Version) 
  14. Sang Mantan - Nidji

Uga wacanen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Artikel "Novel Sang Pemimpi Diangkat ke Layar Lebar" (25 Juni 2009) di situs berita Antara
  2. Artikel "Sekuel Laskar Pelangi Dirilis 17 Desember" (17 Maret 2009) di situs web Kompas
  3. Artikel ""Sang Pemimpi" Tayang Desember" (18 Maret 2009) di situs berita Antara
  4. Artikel "Sekuel 'Laskar Pelangi' Pembuka JIFFEST 2009" (26 Juni 2009) di situs web DetikCom
  5. Artikel "Sang Pemimpi Akan Buka JIFfest 2009" (26 Juni 2009) di situs web Kompas
  6. Artikel "'Sang Pemimpi' the making of the sequel" (12 November 2009) di situs web The Jakarta Post
  7. Artikel "Ariel 'Peterpan' Eksis di Sekuel Laskar Pelangi" (25 Juni 2009) di situs web DetikCom
  8. Artikel "Nugie Belajar Culun Demi Sekuel Laskar Pelangi (26 Juni 2009) di situs web DetikCom
  9. Artikel "Siap Rilis, Sekuel 'Laskar Pelangi' Habiskan Rp 12 Miliar" (23 November 2009) di situs web DetikCom
  10. Artikel "Mira Lesmana Ngebut Selesaikan "Sang Pemimpi"" (6 November 2009) di situs web Kompas
  11. Artikel "Andrea Hirata Puas dengan Sang Pemimpi" (01 Desember 2009) di situs web Seputar Indonesia