Salad katès ijo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Green papaya salad
2013 Tam Lao.jpg
A dish of green papaya salad made with papaya, yardlong beans, chili, pla ra, brined crab, hog plum, and lime
Jeneng liyanétam maak hoong, bok l'hong, tam som, som tam and gỏi đu đủ
JinisSalad
Panggonan asalLaos, Northeastern Thailand (Isan)
Tlatah utawa prajaNationwide
Woworan pokokPapaya
Buku masakan: Green papaya salad  Médhia: Green papaya salad

Salad katès ijo iku salad pedhes digawé saka irisan katès mentah . Asalé saka wong-wong Laos etnis, uga dipangan ing saindenging Asia Tenggara. Lokal dikenal ing Kamboja minangka bok l'hong , kocapan [tàm.ma᷆ːk.hūŋ] ), ing Thailand minangka som tam ( Thai: ส้มตำ , kocapan [sôm tām] ), lan ing Vietnam minangka gỏi đu đủ .

Som tam, variasi Thailand, didaftar ing nomer 46 ing 50 panganan paling enak ing donya sing disusun dening CNN Go ing taun 2011 [1] lan 2018.[2]

Nyepakaké[besut | besut sumber]

Kacang sing ora diiris dicampur dadi jalur tipis nalika disiapaké

Panganan kasebut gabungké limang rasa utama ing masakan lokal: jeruk, asam, lada , asin, saus iwak gurih, lan supaya tambah enak ditambah gula aren . Bahan kasebut dicampur lan diuleg ing lesung . Minangka jeneng tam som nyaranaké, rasa asem minangka rasa sing dominan; Nanging, jeneng Lao sing luwih spesifik tam maak hoong secara barès tegesé "katès kabungkus". Ing Khmer, jeneng bok l'hong uga ateges "katès rajang" Ing basa Thai, jeneng som tam mung dadi pembalikan jeneng Lao. Nanging, salad liyané sing diiris ing Thailand konsisten karo konvensi Lao jeneng sing tembung tam ("diuleg") didaftar dhisik.

Sanajan nggunakaké katès, sing bisa dianggep kaya rasa legi, salad iki sejatiné gurih . Yen durung mateng, katès ora duwé rasa sepet. Tekstur kasebut asri lan tegas, kadhangkala nganti krasa ringkes. Iki bisa ngidini woh iki tahan dikalahaké ing lumpang.

Ing Laos, salad katès ijo minangka salah sawijining olahan tradisional Laos. Roti salad ing Laos kabèh tiba ing kategori wong tuwa tam som, sing bisa uga ora ngemot katès ijo, nanging, yen ora ana jinis tam som spesifik, umumé dimangerteni kanggo nyebut salad katès ijo. Nanging kanggo kajelasan mutlak, jeneng tam maak hoong bisa digunakaké, mula jeneng iki tegese "katès katès".

Ing Thailand, umumé para pelanggan njaluk panyiapan supaya piring kasebut cocog karo citakané. Kanggo khusus ngrujuk gaya asli katès sing disiapaké ing Laos utawa Isan, dikenal kanthi jeneng ส้มตำลาว utawa som Lao utawa minangka tam Lao, lan sajian sing disiapaké ing tengah Thailand bisa uga diarani som Thai .[3]

Cara tradisional,manèka salad katès ijo lokal ing lurung-lurung ing Bangkok dadi panas amarga ditambahaké lombok rawit panas sing disigar. Nanging, kanthi popularitas sing misuwur ing antarané turis, saiki asring dadi panas.

Bahan tambahan[besut | besut sumber]

bakul saka Isan ketukan salad kates ijo ing Bangkok
Salad kates ijo, pitik panggang lan ketan minangka kombinasi sing kawéntar ing Laos lan Thailand

Bebarengan karo katès, sawétara utawa paling akéh barang sekunder ing ngisor iki ditambah lan diuleg ing lèmpèr kanthi alus:

  • Kacang buncis Asparagus
  • Kering "pari sawah." Iki kagungané menyang genera crab tawa Sayamia, Chulathelphusa, lan Esanthelphusa (sadurunge diklasifikasikaké minangka bagéan saka genus Somanniathelphusa ), kang kabèh kagungané menyang Gecarcinucid crab subfamili Parathelphusinae .[4] ditemokaké ing sawah lan kanal sing banjir. Wong Isan mangan kabèh kepiting, kalebu cangkang.
  • Lombo
  • Urang garing
  • Saos iwak
  • Bawang Putih
  • Hog plums
  • Jeruk jeruk
  • Gula arèn
  • Udang tempel
  • Pla ra / padaek ( perasakan ikan sing diisi )
  • Terong Thai
  • Tomat

Salad katès ijo asring disuguhké karo ketan lan kai yang / ping gai (pitik panggang). Sampeyan uga bisa dipangan karo mi seger nasi (Lao: sen khao poon / Thai: dagu khanom ) utawa minangka panganan cemilan, umpamané, daging babi sing garing . Sajian asring diiringi sayuran mentah ing sisih kanggo nyuda spiciness sajian.

Jinis[besut | besut sumber]

Tinimbang papaya, bahan liyané bisa digunakaké minangka bahan utama. Variasi misuwur ing Laos lan Thailand kalebu:

  • Tam maak taeng / Tam taengkwa, kanthi timun, biasané macem-macem
  • Tam maak muang / Tam mamuang, kanthi pelem ijo lan mentah
  • Tam maak jual / Tam kluai, nganggo gedhang, nalika isih ijo lan ora ditandho
  • Tam krathon, karo kecapi, nalika isih angel lan ora ditandur
  • Tam hua pli, kanthi kembang gedhang
  • Tam mayom, nganggo cermè Melayu
  • Tam som o, karo jeruk bali
  • Tam mu yo, karo sosis mu yo
  • Tam phonlamai ruam, kanthi woh campuran
  • Khao man som tam, nganggo beras klapa

Gladri[besut | besut sumber]

Deloken sisan[besut | besut sumber]

  • Dhaptar woh
  • Dhaptar salad
  • Salad Thai
  • Atchara
  • Pariwisata ing Thailand

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "World's 50 most delicious foods". CNN GO. 21 July 2011. Archived from the original on 2011-07-21. Retrieved 2011-10-11. 46. Som tam, Thailand
  2. "The world's 50 best foods". CNN Travel. 14 March 2018. Retrieved 9 March 2019.
  3. Maitreya. "Lord of Suvarnabhumi". lordofgoldenland.blogspot.ca. Retrieved 11 April 2015.
  4. Ponchunchoovong, Samorn (2006). Species identification of Thai Rice-field Crab in the lower north-eastern region of Thailand.