Gurih

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Profesor Kikunae Ikeda, penemu rasa gurih.

Gurih yaiku salah sijine komponen rasa dhasar kang dikenal dening manungsa, saliyane, legi, asin, kecut, lan pait.[1] Bahan pangan kang duweni rasa gurih duweni komponen utama arupa nukleotida lan asam amino kayata glutamat lan aspartat.[1] Senyawa glutamat minangka salah sawijining saiji asam amino kang akeh ditemokake ana ing tomat, keju, susu, trasi, lan liyane. Ing kuliner Indonesia, rasa gurih bangrt krasa ana ing gule, sup, kaldu, soto, lan masakan tradisional liyane.[1]rasa gurih ditemokake dening ilmuwan asal Jepang kanthi jeneng Kikunae Ikeda.[2] Ikeda kepingin ngerti sawijining rasa kang kas ing tomat, keju, asparagus, lan daging dipaparake ing kongres internasional kaping-8 ngenani kimia terapan ing Chicago nalika taun 1912.[1] Nalika kuwi dheweke manggon ana ing Jerman. [1]Rasa kang kas ora bisa diwakili dening rasa legi, asin, kecut, lan pait.[1] Sawijining bengi nalika Ikeda bali ing Jepang, bojone masak sup tahu kang dimasak karo rumput laut (kombu]]. [2]Dheweke takon marag bojone lan anake ngenani rasa kang enak saliyane patang rasa dhasar mau kang wis dikenal dening manungsa. [1]Kawit kuwi, dheweke ngupaya kanggo nemokakake rasa mau lan ing taun 1908, dheweke kasil nemokakake kandungan kombu kang nyiptakae rasa unik lan enak.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Kulinologi Indonesia. Vol.1/2009. Hal.48
  2. ^ a b (Inggris)Richard L. Myers (2007). The 100 most important chemical compounds: a reference guide. Grennwood. ISBN 978-0-313-33758-1.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gurih&oldid=830895"