Radius Prawiro

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Radius Prawiro
Radius prawiro.jpg
Mantri Koordinator Babagan Perekonomian Républik Indonésia 3
Linggih
23 Maret 1988 – 17 Maret 1993
PrésidhènSoeharto
Kang sadurungéAli Wardhana
Kang sawiséSaleh Affif
Mantri Keuangan Républik Indonésia 16
Linggih
19 Maret 1983 – 21 Maret 1988
PrésidhènSoeharto
Kang sadurungéAli Wardhana
Kang sawiséJ.B. Sumarlin
Mantri Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah Républik Indonésia 2
Linggih
28 Maret 1973 – 29 Maret 1978
PrésidhènSoeharto
Kang sadurungéSarbini
Kang sawiséBustanil Arifin
Mantri Perdagangan Républik Indonésia 15
Linggih
28 Maret 1973 – 19 Maret 1983
PrésidhènSoeharto
Kang sadurungéSumitro Djojohadikusumo
Kang sawiséRachmat Saleh
Gubernur Bank Indonésia 6
Linggih
1966–1968
PrésidhènSoekarno
Kang sadurungéT. Jusuf Muda Dalam
Linggih
1968–1973
PrésidhènSoeharto
Kang sawiséRachmat Saleh
Rerincèn dhiri
Lair(1928-09-19)Sèptèmber 19, 1928
Nèderlan Yogyakarta, Hindia Nèderlan
PatiMèi 26, 2005(2005-05-26) (umur 76)
Jerman München, Jerman
BangsaIndonésia Indonésia
AgamaKristen

Dr. Radius Prawiro, Drs.ec.,AK (lair ing Jogjakarta, Hindia-Nèderlan (kini Indonésia), 29 Juni 1928 – pati ing München, Jerman, 26 Mèi 2005 ing umur 76 taun) ya iku ékonom lan pulitikus Indonésia.

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Anake guru kanthi nama Prawiro, Radius ngrampungaké pendhidhikan dhasar nganti menengah atas ing Yogyakarta. Nalika isih ana ing tingkat SMP taun 1942, dhèwèké sempet sepet dadi tukang rokok. Candhake dhèwèké nerusaké pendhidhikan ing Nederlandsche Economicscshe Hogeschool, Rotterdam, Walanda. Sawisé lulus, dhèwèké mlebu Fakultas Ékonomi Universitas Indonésia ing Jakarta.

Karier[besut | besut sumber]

Kariere diwiwiti Sekretaris Badan Keamanan Rakyat ingYogyakarta taun 1945 lan candhaké dadi Perwira Markas Tertinggi Perhubungan TRI, Yogyakarta taun 1947-1948, Staf Gubernur Militer Daerah Istimewa Yogyakarta (1945-1951) lan Pegawai Teknis Direktorat Akuntan Nagara (1960-1965). Sawisé iku, Radius njabat minangka Deputi Mantri Pemeriksa Keuangan Nagara/BPK (1965), Deputi Mantri Urusan Bank Sentral (1965), Gubernur Bank Nagara Indonésia (1966), Gubernur Bank Indonésia (1966-1973), Gubernur Dana Moneter Internasional (IMF) lan ngrangkep wakil Gubernur Bank Pembangunan Asia (ADB) kanggo Indonésia ing taun 1967-1971.

Radius tau dadi anggota Tim Ahli Ékonomi Présidhèn, Ketua Dewan Gubernur Bank Dunia (IBRD, 1971-1973). Candhake dilantik minangka Mantri Perdagangan ing Kabinet Pembangunan II lan III (1973-1983), Mantri Keuangan ing Kabinet Pembangunan IV (1983-1988) lan Mantri Koordinator Babagan Ékonomi, Keuangan dan Industri lan Pengawasan Pembangunan nganti taun 1993.

Hobi lan kulawarga[besut | besut sumber]

Radius ya iku penggemar fotografi lan sepeda motor. Hobine marang sepeda motor berawal kawiwitan nalika sekolah ing Walanda lan dilereni nalika njabat minangka Gubernur Bank Indonésia kanthi alesan keamanan. Saliyané iku, dhèwèké uga seneng berkebun lan akèh nglodhangake wektune kanggo ngrumat tuwuhan bebarengan karo bojone, Leonie Supit.

Tilar donya[besut | besut sumber]

Dr Radius Prawiro tilar donya ing Rumah Sakit Deutsches Herzzentrum, Muenchen, Jerman, Kemis 26 Mèi 2005 jam 16.35 WIB nalika umuré 76 taun. Jenazahne teka ing Indonésia dina Selasa 31 Mèi 2005 lan candhaké disemayamake ing rumah duka Jalan Taman Dharmawangsa Nomor 11, Kebayoran Baru, Jenazahe dimakamake ing Taman Makam Pahlawan Kalibata, Jakarta.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Kalungguhan pulitik
Didhisiki déning:
Ali Wardhana
{{{jabatan}}}
1988 - 1993
Diganti déning:
Saleh Affif
Didhisiki déning:
Ali Wardhana
{{{jabatan}}}
1983 - 1988
Diganti déning:
J.B. Sumarlin
Didhisiki déning:
Subroto
{{{jabatan}}}
1978 - 1983
Diganti déning:
Bustanil Arifin
Didhisiki déning:
Sumitro Djojohadikusumo
{{{jabatan}}}
1973 - 1983
Diganti déning:
Rachmat Saleh
Jabatan pamaréntahan
Didhisiki déning:
T. Jusuf Muda Dalam
{{{jabatan}}}
1966 - 1973
Diganti déning:
Rachmat Saleh