Manuk Cucak kuricang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cucak Kuricang
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Ordo: Passeriformes
Kulawarga: Pycnonotidae
Marga: Pycnonotus
Jinis: P. atriceps
Jeneng binomial
Pycnonotus atriceps
Temminck, 1822

Cucak kuricang (Pycnonotus atriceps) ya iku anggota familia merbah, cucak, lan sejinisé ing ordo passeriformes. Déwéké ditemukaké ing alas-alas Asia Tenggara. Utamané, wuluné kuning zaitun kanti ndas biru-ireng mengkilap.

Dèskripsi awak lan suwara[besut | besut sumber]

Cucak kuricang ing duwur watu

Ukuran awaké sedeng (17 cm),[2] déwéké arupa anggota kanti ukuran awak paling cilik ing antarané jinis kutilang liya. Senajan mengkono, cucak kuricang nduwèni wulu kang akèh warnané.[3]

Warnané kekuningan kanti ndas ireng berkilau lan tenggorokan ireng. Awak bagiyan nduwur zaitun-kekuningan, swiwi keirengan, buntut uga keirengan ananging ana warna kekuningan kang mencolok ing pucuk-pucuké. Awak bagiyan ngisor kuning-rodok ijo. Iris warnané biru-pucet, cucuké ireng, lan sikilé coklat.[2][4]

Ananging, bédané karo Cucak Kuning ing wuluné, cucak kuricang nduwèni wulu luwih sithik ketimbang cucak kuning lan warnané kuning zaitun. Wondéné, cucak kuning sakliyané nduwé wulu kang luwih akèh ketimbang cucak kuricang, matane warnané putih wondén wetengé warnané kuning jelas.[5]

Suwarane apik banget, senajan ora gedhi kaya suwara kutilang biasa, utawa crocok lan cucak jenggot. Suwarane amung siulan lirih lan krungu tajem,[3] ya iku "cip” kang rame tajem. Kicauan khas kang kgolong saka deretan “ciip” lan “ciik” sarta variasine.[2]

Persebaran lan habitat[besut | besut sumber]

Ana ing India wétan-laut, Asia Tenggara, Palawan, Ujung Malaya, lan Sunda Besar.[6]

Déwéké iso katemokaké ing pinggiran alas , alas udan sekunder kang terbuka lan terpencil, sarta ing semak belukar ing pinggiran pasisir. Déwéké iso ditemukaké ing keduwuran 900mdpl.[2][3] Ananging, ana ing Sumatra, déwék isa ditemukaké ing keduwuran nganti 1200 mdpl.[7]

Subspèsiès[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki yiku subspésiès saka cucak kuricang:[2]

Kebiasaan[besut | besut sumber]

Cucak kuricang biasa mabur ing sakcepaké wit kang duwur, Senajan dèwèké kerep mudun marang ngisor wit.[8] dèwèké kerep ketok bebarengan cucak liyané kanggo nggolèk pakan bebarengan lan pakanané ya iku buah lan memangsa kéwan cilik.[7] Kadang uga, dèwèké dhéwé utawa nggawe kelompok cilik.[7][3][2]

Susuhé bentuké cawan kang ora rapi,saka batang paku-pakuan, serat suket, godhong, lan bahan liya, direkataké kanti susuh gorogati, ing ing pang kang cepak saka lemah. Endog warnane rodok jambon, ana bintiké ungu, lan jumlahe 2-3 iji. dèwèké berkembangbiak ing wulan Oktober, Januari lan Maret-Mei.[4]

Basa liya[besut | besut sumber]

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

Catatan bawah

  1. ^ BirdLife International (2004). Pycnonotus atriceps. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 12 May 2006. Database entry includes justification for why this species is of least concern
  2. ^ a b c d e f Kutilang Indonesia, Cucak Kuricang.
  3. ^ a b c d Turut 2010, k. 92.
  4. ^ a b SBW, Cucak Kuricang.
  5. ^ Strange 2001, kk. 236-237.
  6. ^ FOBI, Pycnonotus atriceps.
  7. ^ a b c Strange 2001, k. 236.
  8. ^ Turut 2010, k. 93.
  9. ^ a b c d Avibase, Cucak Kuricang (Pycnonotus atriceps).

Bibliografi

Pranala njaba[besut | besut sumber]