Basa Suomi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Basa Finlandia)
Suomi, Finlan
suomi
Asal Finlan, Estonia, Swèdhen (Lembah Torne), Nurwègen (Finnmark), Rusia Barat Laut(Karelia)
Laladan Éropah Lor
Panyatur asli
6 yuta jiwa (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Finlan, Uni Éropah lan Républik Karelia
Diatur déning Language Planning Department of the Research Institute for the Languages of Finland [1]
Kodhe basa
ISO 639-1 fi
ISO 639-2 fin
ISO 639-3

Basa Finlandia utawa basa Suomi iku basa sing dituturaké déning sapérangan gedhé warga Finlandia (92 persèn miturut survei ing taun 2006 [1]) lan déning Wong Finlandia ing sajabané Finlandia. Basa Suomi iku basa resmi ing Finlandia lan basa resmi minoritas ing Swedia. Logat Suomi sing akèh dituturaké ing Swedia yaiuku Meänkieli déné logat Suomi sing akèh dituturaké ing Nurwègen ya iku basa Kven

Basa Suomi iku anggota saka Rumpun basa Finno-Ugric lan duwé tipologi antarané basa terinfleksi lan basa aglutinatif. Sajeroning basa suomi infleksi diayahi ing tembung aran, tembung sipat, tembung sesulih, angka lan tembung kriya gumantung saka peran sajeroning ukara

Frase Basa[besut | besut sumber]

  • Finlandia: Suomi
  • basa Finlandia: suomi
  • halo: hei, moi, terve
  • matur nuwun: kiitos
  • Inggris: Englanti
  • basa Inggris: englanti
  • iya: kyllä
  • ora: ei
  • ngapura: anteeksi
  • aku ora ngerti: en ymmärrä
  • Apa panjenengan bisa basa Inggris?: Puhutko englantia?
  • Sugeng énjang!: Hyvää huomenta!
  • Sugeng siang!: Hyvää päivää!
  • Nganti ketemu manèh!: Näkemiin!
  • Apa kabaré?: Mitä kuuluu?

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Basa Suomi ing KamusWiki.

Rujukan[besut | besut sumber]