Basa Suomi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suomi, Finlandia (suomi)
Negara/Negari: Finlandia, Estonia, Swedia (Lembah Torne), Norwegia (Finnmark), Rusia Barat Laut(Karelia)
Tlatah: Eropa Lor
Cacah Panutur: 6 yuta jiwa
Urutan kaping: Ora ing peringkat 100
Rumpun basa: Basa Uralik

 Basa Finno-Ugrik
  Basa Finno-Permik
   Basa Finno-Volgaik
    Basa Finno-Lappik
     Basa Baltik-Finnik
      Basa Finlandia

Status Resmi
Basa resmi ing: Finlandia, Uni Eropah lan Republik Karelia
Akadhémi Basa: Language Planning Department of the Research Institute for the Languages of Finland [1]
Kodhe Basa
ISO 639-1 fi
ISO 639-2 fin
SIL FIN

Basa Finlandia utawa basa Suomi iku basa sing dituturaké déning sebagéyan gedhé warga Finlandia (92 persèn miturut survei ing taun 2006 [1]) lan déning Wong Finlandia ing sajabané Finlandia. Basa Suomi iku salah siji basa resmi ing Finlandia lan basa resmi minoritas ing Swedia. Logat Suomi sing akèh dituturaké ing Swedia yaiuku Meänkieli déné logat Suomi sing akèh dituturaké ing Norwegia yaiku basa Kven

Basa Suomi iku anggota saka Rumpun basa Finno-Ugric lan nduwèni tipologi ing antara basa terinfleksi lan basa aglutinatif. Jroning basa suomi infleksi diayahi ing tembung aran, tembung sipat, tembung sesulih, angka lan tembung kriya gumantung saka peran jroning ukara

Frase Basa[sunting | sunting sumber]

  • Finlandia: Suomi
  • basa Finlandia: suomi
  • halo: hei, moi, terve
  • matur nuwun: kiitos
  • Inggris: Englanti
  • basa Inggris: englanti
  • iya: kyllä
  • ora: ei
  • ngapura: anteeksi
  • aku ora ngerti: en ymmärrä
  • Apa panjenengan bisa basa Inggris?: Puhutko englantia?
  • Sugeng énjang!: Hyvää huomenta!
  • Sugeng siang!: Hyvää päivää!
  • Nganti ketemu manèh!: Näkemiin!
  • Apa kabaré?: Mitä kuuluu?

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Basa Suomi ing KamusWiki.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Suomi&oldid=826660"