Basa Finlandia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Basa Suomi)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suomi, Finlandia
suomi
Asal Finlandia, Estonia, Swedia (Lembah Torne), Norwegia (Finnmark), Rusia Barat Laut(Karelia)
Tlatah Eropa Lor
Panyatur asli
6 yuta jiwa (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Finlandia, Uni Eropah lan Republik Karelia
Diundhangaké déning Language Planning Department of the Research Institute for the Languages of Finland [1]
Sandi basa
ISO 639-1 fi
ISO 639-2 fin
ISO 639-3

Basa Finlandia utawa basa Suomi iku basa sing dituturaké déning sebagéyan gedhé warga Finlandia (92 persèn miturut survei ing taun 2006 [1]) lan déning Wong Finlandia ing sajabané Finlandia. Basa Suomi iku salah siji basa resmi ing Finlandia lan basa resmi minoritas ing Swedia. Logat Suomi sing akèh dituturaké ing Swedia yaiuku Meänkieli déné logat Suomi sing akèh dituturaké ing Norwegia yaiku basa Kven

Basa Suomi iku anggota saka Rumpun basa Finno-Ugric lan nduwèni tipologi ing antara basa terinfleksi lan basa aglutinatif. Jroning basa suomi infleksi diayahi ing tembung aran, tembung sipat, tembung sesulih, angka lan tembung kriya gumantung saka peran jroning ukara

Frase Basa[sunting | Owah sumber]

  • Finlandia: Suomi
  • basa Finlandia: suomi
  • halo: hei, moi, terve
  • matur nuwun: kiitos
  • Inggris: Englanti
  • basa Inggris: englanti
  • iya: kyllä
  • ora: ei
  • ngapura: anteeksi
  • aku ora ngerti: en ymmärrä
  • Apa panjenengan bisa basa Inggris?: Puhutko englantia?
  • Sugeng énjang!: Hyvää huomenta!
  • Sugeng siang!: Hyvää päivää!
  • Nganti ketemu manèh!: Näkemiin!
  • Apa kabaré?: Mitä kuuluu?

Pranala jaba[sunting | Owah sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Basa Finlandia ing KamusWiki.

Rujukan[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Finlandia&oldid=950752"