Basa Suomi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cithakan:Infobox Language/IPA notice
Suomi, Finlan
suomi
Dituturaké ing Finlan, Éstlan, Swèdhen (Lembah Torne), Nurwègen (Finnmark), Ruslan Barat Laut(Karelia)
Wilayah Éropa Lor
Gunggung panutur 6 yuta jiwa
Ranking Ora ing peringkat 100
Rumpun basa Basa Uralik
 Basa Finno-Ugrik
  Basa Finno-Permik
   Basa Finno-Volgaik
    Basa Finno-Lappik
     Basa Baltik-Finnik

      Basa Finlan

Status resmi
Basa resmi ing Finlan, Uni Éropa lan Républik Karelia
Regulated by Language Planning Department of the Research Institute for the Languages of Finland [1]
Kodhe basa
ISO 639-1 fi
ISO 639-2 finCithakan:Infobox Language/SIL14
ISO 639-3

Basa Finlan utawa basa Suomi iku basa sing dituturaké déning sapérangan gedhé warga Finlan (92 persèn miturut survei ing taun 2006 [1]) lan déning Wong Finlan ing sajabané Finlan. Basa Suomi iku basa resmi ing Finlan lan basa resmi minoritas ing Swèdhen. Logat Suomi sing akèh dituturaké ing Swèdhen yaiuku Meänkieli déné logat Suomi sing akèh dituturaké ing Nurwègen ya iku basa Kven

Basa Suomi iku anggota saka Rumpun basa Finno-Ugric lan duwé tipologi antarané basa terinfleksi lan basa aglutinatif. Sajeroning basa suomi infleksi diayahi ing tembung aran, tembung sipat, tembung sesulih, angka lan tembung kriya gumantung saka peran sajeroning ukara

Frase Basa[besut | besut sumber]

  • Finlan: Suomi
  • basa Finlan: suomi
  • halo: hei, moi, terve
  • matur nuwun: kiitos
  • Inggris: Englanti
  • basa Inggris: englanti
  • iya: kyllä
  • ora: ei
  • ngapura: anteeksi
  • aku ora ngerti: en ymmärrä
  • Apa panjenengan bisa basa Inggris?: Puhutko englantia?
  • Sugeng énjang!: Hyvää huomenta!
  • Sugeng siyang!: Hyvää päivää!
  • Nganti ketemu manèh!: Näkemiin!
  • Apa kabaré?: Mitä kuuluu?

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Basa Suomi ing KamusWiki.

Rujukan[besut | besut sumber]