Kesultanan Banjar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kesultanan Banjar
Kesultanan Banjar 1826-1860.PNG
Wilayah kapungkasan Kesultanan Banjar antwis taun 1826-1860 ingkang sampun nyusut, amargi wilayah sekelilingipun sampun dipunserahakèn datèng perusahaan VOC Walandi dèning Sultan Banjar. Wilayah Banjar ingkang langkung kino terbentang saking Tanjung Sambar ngantos Tanjung Aru[1][2][3]
Madeg 1520-1860
Dipundahului dening Kerajaan Negara Daha
Dipungsntod dening Pagustian
Ibu kota Kuin, Banjarmasin (1520)
Pemakuan (1612)[4]
Tambangan/Batang Banyu Mangapan (1622)
Martapura (1632)
Sungai Pangeran, Banjarmasin (1663)
Kayu Tangi (1680)
Bumi Kencana (1771)[5] utawi Bumi Selamat (1806)[6]
Sungai Mesa, Banjarmasin(1857)
Baras Kuning (1865)
Bahasa Banjar
Agama Islam Sunni mazhab Syafi'i (resmi)[7]
Kaharingan
Konghucu
Nasrani
Pemerintahan
-Sultan pertama
-Sultan terakhir
Monarki
Sultan Suriansyah (1526-1550)
Sultan Muhammad Seman (1862-1905)
Sejarah
-Didirikan
-Zaman kejayaan
-Protektorat VOC
-Krisis suksesi
-Akhir pemerintahan darurat

1520, mlebet Islam 1526
1526-1787
sejak 1787
1857
1905[8]
Catatan (1526-1548 sebagai bawahan Demak)

|- valign=top

| Bahasa | Banjar |- valign=top | Agama | Islam Sunni mazhab Syafi'i (resmi)[9]
Kaharingan
Konghucu
Nasrani |- valign=top

| style="white-space: nowrap;" | Pemerintahan
-Sultan pertama
-Sultan terakhir

| style="white-space: nowrap;" | Monarki
Sultan Suriansyah (1526-1550)
Sultan Muhammad Seman (1862-1905) |- valign=top | style="white-space: nowrap;" | Sejarah
-Didirikan
-Zaman kejayaan
-Protektorat VOC
-Krisis suksesi
-Akhir pemerintahan darurat | style="white-space: nowrap;" |
1520, masuk Islam 1526
1526-1787
sejak 1787
1857
1905[10] |- valign=top | Catatan |(1526-1548 minangka bawahan Demak) |}

Gambar kraton/istana kenegaraan Kesultanan Banjar di Martapura di tahun 1843.

Kesultanan Banjar utawi Kesultanan Banjarmasin[11][12][13][14][15][16][17][18][19] (madeg 1520, dipunhapusakén sepihak déning Walanda ing tanggal 11 Juni 1860. Ananging rakyat Banjar mnéika ndérék wontén pemerintahan darurat/pelarian ingkang énggal ing kapungkasan 24 Januari 1905. Ananging ngantos 24 Juli 2010, Kesultanan Banjar gésang malih kaliyan dipunlantik Sultan Khairul Saleh. Kerajaan Banjar inggih punika sebuah kesultanan tlatah ing wanci punika ing provinsi Kalimantan Selatan, Indonesia. Kesultanan punika beribukota ing Banjarmasin lajéng dipunpindah ing pintén-pintén pangénan lan kapungkasan ing Martapura. ing ibukota ing Martapura dipunsébat ugi Kerajaan Kayu Tangi.

Ing ibukota tasih ing Banjarmasin, mila kesultanan punika dipunsébat Kesultanan Banjarmasin. Kesultanan Banjar ménika penerus saking Kerajaan Negara Daha inggih punika kerajaan Hindu ingkang ibukota ing kota Negara, sakpunika ibukota kecamatan Daha Selatan, Hulu Sungai Selatan.

Bendera Negara Banjar warninipun kuning ing inggil cemeng ing bicolour horisontal. (John McMeekin , 15 Januari 2011).* Bendera Banjar

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Miturut mitologi suku Maanyan (suku tertua ing Kalimantan Selatan), kerajaan kawiwitan ing Borneo Selatan inggih punika Kerajaan Nan Sarunai ingkang dipunperkirakaken wilayah kekuasaanipun terbentang luas wiwit saking daerah Tabalong ngantos ing daerah Pasir. Keberadaan mitologi Maanyan ingkang nyiptakaken babagan masa-masa keemasan Kerajaan Nan Sarunai sebuah kerajaan purba ingkang rumiyen mempersatukan etnis Maanyan ing daerah punika lan sampun ngelampahi gegayutan kaliyan pulau Madagaskar. Kerajaan punika angsal serangan saking Majapahit. ref>Syair tradisional Maanyan babagan serangan saking Jawi</ref> pramila bagian rakyat nyingkir ing pedalaman (wilayah suku Lawangan). Salah satunggaling peninggalan arkeologis ingkang asalipun saking zaman punika yaiku Candi Agung ingkang manggen ing kota Amuntai. Ing taun 1996, sampun dipunlampahi pengujian C-14 kaliyan sampel arang Candi Agung ingkang ngasilaken angka taun kaliyan kisaran 242-226 SM (Kusmartono lan Widianto, 1998:19-20). Nggadahi saking angka taun dipunmaksud mila Kerajaan Nan Sarunai/Kerajaan Tabalong/Kerajaan Tanjungpuri usianya langkung tua 600 taun dipunbandingaken kaliyan Kerajaan Kutai Martapura ing Kalimantan Wetan.

Miturut Hikayat Sang Bima, wangsa ingkang nurunaken raja-raja Banjar inggih punika Sang Dewa bersaudara kaliyan wangsa ingkang nurunaken raja-raja Bima (Sang Bima), raja-raja Bali (Sang Kuala), raja-raja Dompu(Darmawangsa), raja-raja Gowa (Sang Rajuna) ingkang kaping gangsal bersaudara putera-putera saking Maharaja Pandu Dewata.[20][21] Jumbuh kaliyan Tutur Candi (Hikayat Banjar versi II), ing Kalimantan sampun madeg suatu pemerintahan saking dinasti kerajaan (keraton) ingkang kalajengaken ngantos tlatah ing salebeting Hindia Belanda ing 11 Juni 1860, inggih punika :

  1. Keraton wiwit dipunsebat Kerajaan Kuripan
  2. Keraton I dipunsebat Kerajaan Negara Dipa
  3. Keraton II dipunsebat Kerajaan Negara Daha
  4. Keraton III dipunsebat Kesultanan Banjar
  5. Keraton IV dipunsebat Kerajaan Martapura/Kayu Tangi
  6. Keraton V dipunsebat Pagustian

Maharaja Sukarama, Raja Negara Daha sampun berwasiat supados wigatine inggih punika cucunipun Raden Samudera, anak saking putrinipun Puteri Galuh Intan Sari. Ayah saking Raden Samudera ingih punika Raden Manteri Jaya, putra saking Raden Begawan, saudara Maharaja Sukarama. Wasiat kasebut nyebabagen Raden Samudera terancam keselamatanipun amargi para putra Maharaja Sukarama ugi berambisi dados raja inggih punika Pangeran Bagalung, Pangeran Mangkubumi lan Pangeran Tumenggung.

Wilayah Kesultanan Banjar[sunting | sunting sumber]

Wilayah Kesultanan Banjar

Sistem Pemerintahan[sunting | sunting sumber]

  1. Raja : bergelar Sultan/Panambahan/Ratu/Susuhunan
  2. Putra Mahkota : bergelar Ratu Anum/Pangeran Ratu/Sultan Muda
  3. Perdana Menteri : dipunsebat Perdana Mantri/Mangkubumi/Wazir, ing ngandap Mangkubumi : Mantri Panganan, Mantri Pangiwa, Mantri Bumi dan 40 orang Mantri Sikap, setiap Mantri Sikap nggadahi 40 tiyang pengawal.
  4. Lalawangan : kepala distrik, kedudukannya sami kadasta ing masa Hindia Walandi.
  5. Sarawasa, Sarabumi lan Sarabraja : Kepala Urusan keraton
  6. Mandung lan Raksayuda : Kepala Balai Longsari lan Bangsal lan Benteng
  7. Mamagarsari : Pengapit raja duduk ing Situluhur
  8. Parimala : Kepala urusan dagang lan pekan (pasar). Dipunbantu Singataka lan Singapati.
  9. Sarageni lan Saradipa : Kuasa ing urusan senjata (tombak, ganjur), duhung, tameng, badik, parang, badil, meriam dll.
  10. Puspawana : Kuasa ing urusan tanaman, hutan, perikanan, ternak, lan berburu
  11. Pamarakan lan Rasajiwa : Pengurus umum babagan keperluan pedalaman/istana
  12. Kadang Aji : Ketua Balai petani lan Perumahan. Nanang minangka Pembantu
  13. Wargasari : Pengurus besar tentang persediaan bahan makanan dan lumbung padi, kesejahteraan
  14. Anggarmarta : Juru Bandar, Kepala urusan pelabuhan
  15. Astaprana : Juru tabuh-tabuhan, kesenian lan kesusasteraan.
  16. Kaum Mangkumbara : Kepala urusan upacara
  17. Wiramartas : Mantri Dagang, berkuasa ngawontenaken gegayutan dagang kaliyan jawi negeri, kaliyan persetujuan Sultan.
  18. Bujangga : Kepala urusan bangunan rumah, agami lan rumah ibadah
  19. Singabana : Kepala ketenteraman umum.

Sultan Banjar[sunting | sunting sumber]

Sultan Banjar

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Paul Michel Munoz, Kerajaan-kerajaan Awal Kepulauan Indonesia dan Semenanjung Malaysia, Mitra Abadi, Maret 2009.
  • Hikayat Banjar
  • (en) Han Knapen, Forests of fortune?: the environmental history of Southeast Borneo, 1600-1880, Jilid 189 dari Verhandelingen van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, KITLV Press, 2001, ISBN 90-6718-158-7, 9789067181587

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Catatan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (nl) van Rees, Willem Adriaan (1865). De bandjermasinsche krijg van 1859-1863: met portretten, platen en een terreinkaart. 1. D. A. Thieme. pp. 9. http://books.google.co.id/books?id=zTwsAAAAYAAJ&dq=aroeng%20van%20pagattan&pg=PA9#v=onepage&q=aroeng%20van%20pagattan&f=false.
  2. ^ (en) (1846)Elijah Coleman Bridgman, Samuel Wells Williams, ed. The Chinese repository. 15. pp. 506. http://books.google.com/books?id=3ZRCAAAAYAAJ&dq=Banjirmassin&hl=id&pg=PA506#v=onepage&q=Banjirmassin&f=false.
  3. ^ Borneo, 1800-1857
  4. ^ Saksampune ing Pemakuan, keraton nate dipunbangun ing Amuntai ananging batal dipundiami amargi Marhum Panembahan angsal mimpi menawi Pangeran Suryanata nglarang dadosaken Amuntai dados ibukota malih amargi negeri lawas punika sampun rusak (Hikayat Banjar)
  5. ^ (en)J. H., Moor (1837). Notices of the Indian archipelago & adjacent countries: being a collection of papers relating to Borneo, Celebes, Bali, Java, Sumatra, Nias, the Philippine islands .... Singapore: F.Cass & co.. http://books.google.co.id/books?id=fHhNAAAAYAAJ&dq=Sultan%20Soliman%20Shahid%20Alia%20to%20Martapura&pg=RA1-PA98#v=onepage&q=Sultan%20Soliman%20Shahid%20Alia%20to%20Martapura&f=false.
  6. ^ Dengan dipunpanggihaken deposit batubara ing daerah cerak Bumi Selamat/Martapura, mila pemerintah Hindia Walanda ngrencanakalen mendet alih Martapura lan nggantos ibukota Kesultanan Banjar ing kota Nagara, bekas ibukota ing era Kerajaan Hindu Negara Daha
  7. ^ .
  8. ^ (Basa Inggris) van Panhuys, H. F.; T.M.C. Asser Instituut (1978). International law in the Netherlands. 1. BRILL. pp. 156. ISBN 9028601082. http://books.google.co.id/books?id=2jlBMOBuV7MC&lpg=PA156&dq=sultan%20sintang&pg=PA156#v=onepage&q=sultan%20sintang&f=false. ISBN 978-90-286-0108-6
  9. ^ .
  10. ^ (Basa Inggris) van Panhuys, H. F.; T.M.C. Asser Instituut (1978). International law in the Netherlands. 1. BRILL. pp. 156. ISBN 9028601082. http://books.google.co.id/books?id=2jlBMOBuV7MC&lpg=PA156&dq=sultan%20sintang&pg=PA156#v=onepage&q=sultan%20sintang&f=false. ISBN 978-90-286-0108-6
  11. ^ (en) The New American encyclopaedia: a popular dictionary of general knowledge. 2. D. Appleton. 1865. pp. 571. http://books.google.co.id/books?id=geZDAAAAYAAJ&dq=banjarmassin&hl=id&pg=PA571#v=onepage&q=banjarmassin&f=false.
  12. ^ (en) Houtsma, M. Th.. E. J. Brill's first encyclopaedia of Islam 1913-1936. BRILL. pp. 647. ISBN 9004082654. http://books.google.co.id/books?id=p5U3AAAAIAAJ&lpg=PA646&ots=OKojkL1DDV&dq=CONTRACT%20MET%20DE%20SULTAN%20BANDJARMASIN&pg=PA647#v=onepage&q=CONTRACT%20MET%20DE%20SULTAN%20BANDJARMASIN&f=false.ISBN 978-90-04-08265-6
  13. ^ KALIMANTAN SELATAN
  14. ^ Politik dan Perdagangan Lada di Kesultanan Banjar
  15. ^ (id) Marwati Djoened Poesponegoro, Nugroho Notosusanto (1992). Sejarah nasional Indonesia: Jaman pertumbuhan dan perkembangan kerajaan-kerajaan Islam di Indonesia. PT Balai Pustaka. pp. 85. ISBN 9794074098. http://books.google.com/books?id=HiZvFZbm6sgC&lpg=PA86&ots=OVLQW4MnBZ&dq=ibukota%20indonesia%20banjarmasin&hl=id&pg=PA85#v=onepage&q&f=false.ISBN 978-979-407-409-1
  16. ^ (nl) Van Doren, J. B. J (1860). Bydragen tot de kennis van verschillende overzeesche landen, volken, enz. 1. J. D. Sybrandi. http://books.google.co.id/books?id=0GM-AAAAcAAJ&dq=Hidayat%20Oellah&pg=PA201#v=onepage&q=Hidayat%20Oellah&f=false.
  17. ^ (en) Ooi, Keat Gin. Southeast Asia: a historical encyclopedia, from Angkor Wat to East Timor. 3. ABC-CLIO, 2004. pp. 211. ISBN 1576077705. http://books.google.co.id/books?id=QKgraWbb7yoC&lpg=PA211&dq=bandjarmasin&pg=PA211#v=onepage&q=bandjarmasin&f=false.ISBN 978-1-57607-770-2
  18. ^ (en) Brookes, Richard (1843). Brookes's Universal gazetteer: re-modelled and brought down to the present time. E.H. Butler. pp. 73. http://books.google.co.id/books?id=EbzVAAAAMAAJ&dq=bendermassing&pg=PA73#v=onepage&q=bendermassing&f=false.
  19. ^ Reconstructie van het archief van de VOC-vestiging
  20. ^ (Basa Indonésia) Chambert-Loir, Henri; Wisamarta,Lukman (Khatib.) (2004). Kerajaan Bima dalam sastra dan sejarah. Kepustakaan Populer Gramedia. pp. 121. ISBN 9799100119. http://books.google.co.id/books?id=6Q71wFB4YxQC&lpg=PA121&dq=pulau%20Banjar&pg=PA121#v=onepage&q=pulau%20Banjar&f=false. ISBN 978-979-9100-11-5
  21. ^ (Basa Indonésia) Tajib, H. Abdullah (1995). Sejarah Bima Dana Mbojo. Jakarta: Harapan Masa PGRI.

Cithakan:Kerajaan di Kalimantan

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kesultanan_Banjar&oldid=870263"