Kerajaan Gowa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pura raja Gowa (1870-1892)

Kasultanan Gowa utawi wonten ugi ingkang nyerat Kasultanan Goa punika salah satunggaling kraton ageng lan paling suksès ingkang mapan wonten ing laladan Sulawesi Selatan. Rakyat ing kraton punika asalipun saking Suku Makassar ingkang mapan wonten ujung kidul lan pasisir kulon Sulawesi [1]. Wewengkon karajan punika sapunika wonten ing sangandhaping Kabupatèn Gowa lan laladan pérangan sakiwa-tengenipun. Karajan punika gadhah Raja ingkang kawéntar kanthi gelar Sultan Hasanuddin ingkang nalika semono nglampahi perang lan kawentar kanthi nama Perang Makassar (1666-1669) kaliyan VOC. Nalika semono kraton punika angsal pambiyantu saking Karajan Bone ingkang dipunkuasai déning satunggal wangsa Suku Bugis kanthi rajanipun Arung Palakka.

Raja-raja Kasultanan Gowa[besut | besut sumber]

I Mangimangi Daeng Matutu Karaeng Bonto Nompo Sultan Muhammad Tahur Muhibuddin Tuminanga ri Sungguminasa (bertahta 1936-1946)
  1. Tumanurunga (+ 1300)
  2. Tumassalangga Baraya
  3. Puang Loe Lembang
  4. I Tuniatabanri
  5. Karampang ri Gowa
  6. Tunatangka Lopi (+ 1400)
  7. Batara Gowa Tuminanga ri Paralakkenna
  8. Pakere Tau Tunijallo ri Passukki
  9. Daeng Matanre Karaeng Tumapa'risi' Kallonna (awal abad kaping 16)
  10. I Manriwagau Daeng Bonto Karaeng Lakiyung Tunipallangga Ulaweng (1546-1565)
  11. I Tajibarani Daeng Marompa Karaeng Data Tunibatte
  12. I Manggorai Daeng Mameta Karaeng Bontolangkasa Tunijallo (1565-1590).
  13. I Tepukaraeng Daeng Parabbung Tuni Pasulu (1593).
  14. I Mangari Daeng Manrabbia Sultan Alauddin Tuminanga ri Gaukanna
    Kagungan kuwasa ing taun 1593-séda ing tanggal 15 Juni 1639. Punika panguwasa Gowa kapisan ingkang mlenet agama Islam.
  15. I Mannuntungi Daeng Mattola Karaeng Lakiyung Sultan Malikussaid Tuminanga ri Papang Batuna
    Lahir 11 Dhésèmber 1605, gadhah kuwasa ing taun 1639 dumugi séda ing 6 November 1653
  16. I Mallombassi Daeng Mattawang Karaeng Bonto Mangape Sultan Hasanuddin Tuminanga ri Balla'pangkana
    wiyos tanggal 12 Juni 1631, gadhah kuwasa wiwit saking taun 1653 dumugi 1669, lajeng séda tanggal 12 Juni 1670
  17. I Mappasomba Daeng Nguraga Sultan Amir Hamzah Tuminanga ri Allu'
    Wiyos tanggal 31 Maret 1656, gadhah kuwasa saking taun 1669 dumugi 1674, lajeng séda ing 7 Mèi 1681.
    1. I Mallawakkang Daeng Mattinri Karaeng Kanjilo Tuminanga ri Passiringanna
  18. Sultan Mohammad Ali (Karaeng Bisei) Tumenanga ri Jakattara
    Wiyos tanggal 29 November 1654, gadhah kuwasa wiwit taun 1674 dumugi 1677, lajeng séda ing 15 Agustus 1681
  19. I Mappadulu Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone Sultan Abdul Jalil Tuminanga ri Lakiyung. (1677-1709)
  20. La Pareppa Tosappe Wali Sultan Ismail Tuminanga ri Somba Opu (1709-1711)
  21. I Mappaurangi Sultan Sirajuddin Tuminang ri Pasi
  22. I Manrabbia Sultan Najamuddin
  23. I Mappaurangi Sultan Sirajuddin Tuminang ri Pasi. (Menjabat kaping pindho ing taun 1735)
  24. I Mallawagau Sultan Abdul Chair (1735-1742)
  25. I Mappibabasa Sultan Abdul Kudus (1742-1753)
  26. Amas Madina Batara Gowa (dipun-isolasi déning Walanda tumuju Sri Lanka) (1747-1795)
  27. I Mallisujawa Daeng Riboko Arungmampu Tuminanga ri Tompobalang (1767-1769)
  28. I Temmassongeng Karaeng Katanka Sultan Zainuddin Tuminanga ri Mattanging (1770-1778)
  29. I Manawari Karaeng Bontolangkasa (1778-1810)
  30. I Mappatunru / I Mangijarang Karaeng Lembang Parang Tuminang ri Katangka (1816-1825)
  31. La Oddanriu Karaeng Katangka Tuminanga ri Suangga (1825-1826)
  32. I Kumala Karaeng Lembang Parang Sultan Abdul Kadir Moh Aidid Tuminanga ri Kakuasanna (1826-séda 30 Januari 1893)
  33. I Malingkaan Daeng Nyonri Karaeng Katangka Sultan Idris Tuminanga ri Kalabbiranna (1893-séda 18 Mèi 1895)
  34. I Makkulau Daeng Serang Karaeng Lembangparang Sultan Husain Tuminang ri Bundu'na
    Memerintah wiwit tanggal 18 Mèi 1895, dipunmahkotai ing Makassar ing tanggal 5 Dhésèmber 1895.
  35. I Mangimangi Daeng Matutu Karaeng Bonto Nompo Sultan Muhammad Tahur Muhibuddin Tuminanga ri Sungguminasa (1936-1946)
  36. Andi Ijo Daeng Mattawang Karaeng Lalolang Sultan Muhammad Abdul Kadir Aidudin (1956-1960) kalebet Raja Gowa ingkang pungkasan, lajeng séda ing Jongaya nalika taun 1978 [2].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1], (id) Karajan Gowa (dipun-akses tanggal 25 Dhésèmber 2012).
  2. [2], (id) Website resmi Kabupatèn Gowa (dipun-akses tanggal 25 Dhésèmber 2012).