Jordan Grand Prix

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Eddie Jordan (EJ), sosok dibalik tim Jordan Grand Prix.
Jordan Yamaha 192.
Gambar:Jordan diagramma.png
Grafik penampilan tim Jordan dari 1991 sampai 2005.
Eddie Irvine bersama tim Jordan di musim Cithakan:F1.

Cithakan:Infobox mantan tim F1

Disambig.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].

Jordan Grand Prix (dipuntèpang kaliyan asma Eddie Jordan Racing utawi Jordan GP) inggih punika salah satunggaling tim lan konstruktor Formula Satu ingkang anglingkupi kompetisi Jet Darat ini dari tahun 1991 sampai 2005. Asma tim punika asalipun saking pendirinya asal Irlandia, Edmund "Eddie" Jordan (EJ). Eddie lan timipun dipuntèpang kaliyan gaya rock and roll ingkang maringi titikan piyambak ing balapan Formula Sètunggal ing dasawarsa 1990-an. Debut tim punika ing ajang F1 dipunwiwiti ing GP AS 1991. Sepanjang sejarahipun ing ajang F1, tim punika suksès njuarai sèkawan balapan F1 lan kalih kali pole position. Kemenangan pertama tim punika dipungayuh ing Belgia 1998 dèning Damon Hill[1], sawetara kemenangan kapungkasan dipungayuh ing Brasil 2003 déning Giancarlo Fisichella.[2] Ingkang 30 pembalap nate gegayutan kaliyan tim punika ing antawisipun dipuntèpang kaliyan pembalap Jerman Michael Schumacher ingkang sapunika dados juara dunia F1 pitung kali. Pintèn-pintèn pembalap ingkang misuhur sanès ingkang natè gayuh kaliyan Jordan antawisipun: Rubens Barrichello, Eddie Irvine, Ralf Schumacher, Giancarlo Fisichella, Damon Hill, Heinz-Harald Frentzen, Jarno Trulli lan Nick Heidfeld. Jean Alesi, pembalap ingkang gegayutan kaliyan Jordan ing pungkasan karieripun ing F1 ing musim Cithakan:F1 ugi nate mbalap kangge tim punika ing ajang Formula 3000 Internasional ing taun 1989 kaliyan kasil ingkang cekap legi inggih punika ingkang dados juara umum. Ing wiwit taun 2005, tim punika dipunsade déning Midland Group, ingkang ajeg mbeta asma Jordan ngantos balapan akhir musim lan nggantos asma kaliayn tim dados MF1 Racing wiwit musim balapan Cithakan:F1. kangge musim Cithakan:F1 tim lajeng dipunsade malih déning Spyker Cars pramila asma tim kaewah malih dados Spyker F1.[3] Kapungkasan musim 2007 tim dipunsade malih déning pebisnis India, Vijay Mallya pramila asma punika dipunewahi malih dados tim Force India ingkang ajeg bertahan ngantos dumugi punika.[4]

Asal mula[besut | besut sumber]

Pendiri tim, Eddie Jordan (dipuntepang ugi lewat inisialipun inggih punika EJ), punika tiyang pemuda asal Dublin ingkang punika ugi tasih mahasiswa fakultas kedhokteran gigi lan gantos ing fakultas ékonomi ing Universitas Dublin.[5] Ing masa mudinipun sakderengipun piyambakipun mlebet dunia kuliah, piyambakipun nate mikiraken kangge dados tiyang pendeta Katolik, ingkang miturut piyambakipun akan sangat nyenangake kangge kedua orangtuanya.[5] Usai memutuskan untuk tidak menjadi seorang pendeta karena beberapa alasan lan dipunsusul kaliyan keberhasilanipun lulus dados sarjana ékonomi, Eddie gantos ing Amerika Serikat kange miwiti karier dados banker ing New Jersey.[6] Lajeng ngantos merdamel ing Amerika, Eddie nyobi hobi paruh wekdal dados tiyang pembalap mobil semi amatir ing wiwit dasawarsa 1970-an. Ing wiwit taun 1980 Eddie malih ingÉropah lan piyambakipun lajeng mendirikan tim Eddie Jordan Racing ingkang mandhap ing kejuaraan Formula 3 Inggris.[6] Prestasi tim punika cekap sae kadasta salah satunggaling saat nganter Martin Brundle dados runner-up musim 1983 ing ngandap Ayrton Senna.[6]

Struktur tim[besut | besut sumber]

Manajemen tim[besut | besut sumber]

 
Nama Posisi dalam tim Tahun aktif
 Irlandia Eddie Jordan Pendiri tim 1991-2004
 Inggris Gary Anderson Staf ahli aerodinamika 1991–1998
2001–2002
 Ostrali Sam Michael Staf ahli désain 1997–2000
 Itali Dino Toso Staf ahli teknik 1997–2001
 Inggris Mike Gascoyne Staf ahli aerodinamika 1998–2000
 Iran Eghbal Hamidy Staf ahli désain 2000–2001
 
Nama Posisi dalam tim Tahun aktif
 Inggris Rob Smedley Staf ahli teknik 2001–2003
 Inggris John McQuilliam Staf ahli désain 2001-2005
 Russia Alex Shnaider Pemilik tim 2005
 Inggris Trevor Carlin Direktur ulah raga 2005
 Jerman Colin Kolles Manajer tim 2005
 Itali Gian Paolo Dallara Staf ahli aerodinamika 2005

Daftar pembalap[besut | besut sumber]

Nama Bergabung Keterangan
 Bèlgi Bertrand Gachot 1991 Digantikan oleh Michael Schumacher usai berbuat kriminal di kota London
 Jerman Michael Schumacher 1991 Hanya satu balapan saja di Belgia 1991
 Brazil Roberto Moreno 1991 Dipinjamkan oleh tim Benetton
 Itali Alessandro Zanardi 1991 Turun di tiga balapan terakhir musim Cithakan:F1
 Itali Andrea de Cesaris 1991, 1994 Pembalap pertama tim di 1991
 Itali Stefano Modena 1992 Pencetak poin satu-satunya tim di musim Cithakan:F1
 Brazil Mauricio Gugelmin 1992
 Brazil Rubens Barrichello 1993-1996 Mencetak pole position pertama bagi Jordan di Belgia 1994
 Itali Ivan Capelli 1993 Turun dua balapan di musim Cithakan:F1
 Bèlgi Thierry Boutsen 1993
 Itali Marco Apicella 1993 Turun satu balapan di Italia 1993
 Itali Emanuele Naspetti 1993 Turun satu balapan di Portugal 1993
 Inggris Eddie Irvine 1993-1995
 Jepang Aguri Suzuki 1994 Turun satu balapan di Pasifik 1994
 Inggris Martin Brundle 1996
 Jerman Ralf Schumacher 1997-1998
 Itali Giancarlo Fisichella 1997, 2002-2003
 Inggris Damon Hill 1998-1999 Mencetak kemenangan perdana tim di Belgia 1998
 Jerman Heinz-Harald Frentzen 1999-2001 Kandidat juara dunia Cithakan:F1, dipecat dari tim di pertengahan Cithakan:F1
 Itali Jarno Trulli 2000-2001
 Brazil Ricardo Zonta 2001 Masuk menggantikan H-HF yang dipecat sebelum Jerman 2001
 Prancis Jean Alesi 2001 Masuk sejak pertengahan musim Cithakan:F1
 Jepang Takuma Sato 2002 Masuk ke tim untuk memenuhi permintaan Honda
 Irlandia Ralph Firman 2003 Masuk ke tim untuk memenuhi permintaan Benson & Hedges
 Honggari Zsolt Baumgartner 2003 Turun menggantikan Ralph Firman yang cedera
 Jerman Nick Heidfeld 2004
 Itali Giorgio Pantano 2004
 Jerman Timo Glock 2004 Menggantikan Giorgio Pantano yang kesulitan dana di pertengahan musim Cithakan:F1
Cithakan:Country data portugal Tiago Monteiro 2005 Mencetak podium terakhir bagi tim di AS 2005
 India Narain Karthikeyan 2005

Musim ke musim[besut | besut sumber]

Musim Mobil Ban Mesin Pembalap Klasemen konstruktor
Cithakan:F1 Jordan 191 Cithakan:Goodyear Ford-Cosworth Bèlgi Gachot
Jerman M. Schumacher
Brazil Moreno
Itali Zanardi
Itali de Cesaris
Posisi 5 (13 poin)
Cithakan:F1 Jordan 192 Cithakan:Goodyear Yamaha Itali Modena
Brazil Gugelmin
Posisi 11 (1 poin)
Cithakan:F1 Jordan 193 Cithakan:Goodyear Hart Brazil Barrichello
Itali Capelli
Bèlgi Boutsen
Itali Apicella
Itali Naspetti
Karajan Manunggal Irvine
Posisi 10 (3 poin)
Cithakan:F1 Jordan 194 Cithakan:Goodyear Hart Brazil Barrichello
Karajan Manunggal Irvine
Jepang Suzuki
Itali de Cesaris
Posisi 5 (28 poin)
Cithakan:F1 Jordan 195 Cithakan:Goodyear Peugeot Brazil Barrichello
Karajan Manunggal Irvine
Posisi 6 (21 poin)
Cithakan:F1 Jordan 196 Cithakan:Goodyear Peugeot Brazil Barrichello
Karajan Manunggal Brundle
Posisi 5 (22 poin)
Cithakan:F1 Jordan 197 Cithakan:Goodyear Peugeot Jerman R. Schumacher
Karajan Manunggal Fisichella
Posisi 5 (33 poin)
Cithakan:F1 Jordan 198 Cithakan:Goodyear Mugen-Honda Karajan Manunggal Hill
Jerman R. Schumacher
Posisi 4 (34 poin)
Cithakan:F1 Jordan 199 Cithakan:Bridgestone Mugen-Honda Karajan Manunggal Hill
Jerman Frentzen
Posisi 3 (61 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ10/EJ10B Cithakan:Bridgestone Mugen-Honda Jerman Frentzen
Itali Trulli
Posisi 6 (17 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ11 Cithakan:Bridgestone Honda Jerman Frentzen
Itali Trulli
Brazil Zonta
Prancis Alesi
Posisi 5 (19 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ12 Cithakan:Bridgestone Honda Itali Fisichella
Jepang Sato
Posisi 6 (9 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ13 Cithakan:Bridgestone Ford Itali Fisichella
Karajan Manunggal Firman
Honggari Baumgartner
Posisi 9 (13 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ14 Cithakan:Bridgestone Ford Jerman Heidfeld
Itali Pantano
Jerman Glock
Posisi 9 (5 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ15 Cithakan:Bridgestone Toyota Portugal Monteiro
India Karthikeyan
Posisi 9 (12 poin)

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Jordan1st
  2. ^ Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng FisiMenang
  3. ^ "Midland sells MF1 Racing to Spyker". GrandPrix.com. Inside F1. 2006-09-06. Dijupuk 2009-03-08. 
  4. ^ "FIA approve Spyker's Force India name change". The Official Formula 1 Website. 2007-10-24. Dijupuk 2009-03-08. 
  5. ^ a b "Eddie Jordan: From the Grand Prix to charity". Metro.co.uk. Dijupuk 16 November 2011. 
  6. ^ a b c "Eddie Jordan Profile". Grand Prix. Dijupuk 2012-02-04. 

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Jordan GP

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jordan_Grand_Prix&oldid=995834"