Jordan Grand Prix

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Eddie Jordan (EJ), sosok dibalik tim Jordan Grand Prix.
Jordan Yamaha 192.
Gambar:Jordan diagramma.png
Grafik penampilan tim Jordan dari 1991 sampai 2005.
Eddie Irvine bersama tim Jordan di musim Cithakan:F1.

Cithakan:Infobox mantan tim F1

Disambig variants icon.svg
Kanggé kagunan sanès saking ', mangga mriksani [[]].

Jordan Grand Prix (dipuntèpang kaliyan asma Eddie Jordan Racing utawi Jordan GP) inggih punika salah satunggaling tim lan konstruktor Formula Satu ingkang anglingkupi kompetisi Jet Darat ini dari taun 1991 sampai 2005. Asma tim punika asalipun saking pendirinya asal Irlandia, Edmund "Eddie" Jordan (EJ). Eddie lan timipun dipuntèpang kaliyan gaya rock and roll ingkang maringi titikan piyambak ing balapan Formula Sètunggal ing dasawarsa 1990-an. Debut tim punika ing ajang F1 dipunwiwiti ing GP AS 1991. Sepanjang sejarahipun ing ajang F1, tim punika suksès njuarai sèkawan balapan F1 lan kalih kali pole position. Kemenangan kapisan tim punika dipungayuh ing Bèlgi 1998 déning Damon Hill[1], sawetara kemenangan kapungkasan dipungayuh ing Brasil 2003 déning Giancarlo Fisichella.[2] Ingkang 30 pembalap naté gegayutan kaliyan tim punika ing antawisipun dipuntèpang kaliyan pembalap Jerman Michael Schumacher ingkang sapunika dados juara donya F1 pitung kali. Pintèn-pinten pembalap ingkang misuhur sanès ingkang natè gayuh kaliyan Jordan antawisipun: Rubens Barrichello, Eddie Irvine, Ralf Schumacher, Giancarlo Fisichella, Damon Hill, Heinz-Harald Frentzen, Jarno Trulli lan Nick Heidfeld. Jean Alesi, pembalap ingkang gegayutan kaliyan Jordan ing pungkasan karieripun ing F1 ing musim Cithakan:F1 ugi naté mbalap kanggé tim punika ing ajang Formula 3000 Internasional ing taun 1989 kaliyan kasil ingkang cekap legi inggih punika ingkang dados juara umum. Ing wiwit taun 2005, tim punika dipunsade déning Midland Group, ingkang ajeg mbeta asma Jordan ngantos balapan akir musim lan nggantos asma kaliayn tim dados MF1 Racing wiwit musim balapan Cithakan:F1. kanggé musim Cithakan:F1 tim lajeng dipunsade malih déning Spyker Cars pramila asma tim kaewah malih dados Spyker F1.[3] Kapungkasan musim 2007 tim dipunsade malih déning pebisnis India, Vijay Mallya pramila asma punika dipunewahi malih dados tim Force India ingkang ajeg bertahan ngantos dumugi punika.[4]

Asal mula[besut | besut sumber]

Pendiri tim, Eddie Jordan (dipuntepang ugi lumantar inisialipun inggih punika EJ), punika tiyang pemuda asal Dublin ingkang punika ugi taksih mahasiswa fakultas kedhokteran gigi lan gantos ing fakultas ékonomi ing Universitas Dublin.[5] Ing mangsa mudinipun sadèrèngipun piyambakipun mlebet donya kuliah, piyambakipun naté mikiraken kanggé dados tiyang pandhita Katulik, ingkang miturut piyambakipun akan sangat nyenangake kanggé kedua orangtuanya.[5] Usai memutuskan untuk tidak menjadi seorang pandhita karena beberapa alasan lan dipunsusul kaliyan keberhasilanipun lulus dados sarjana ékonomi, Eddie gantos ing Amérika Sarékat kange miwiti karier dados banker ing New Jersey.[6] Lajeng ngantos merdamel ing Amérika, Eddie nyobi hobi paruh wekdal dados tiyang pembalap mobil semi amatir ing wiwit dasawarsa 1970-an. Ing wiwit taun 1980 Eddie malih ingÉropah lan piyambakipun lajeng mendirikan tim Eddie Jordan Racing ingkang mandhap ing kejuaraan Formula 3 Inggris.[6] Prestasi tim punika cekap saé kadasta salah satunggaling saat nganter Martin Brundle dados runner-up musim 1983 ing ngandap Ayrton Senna.[6]

Struktur tim[besut | besut sumber]

Manajemen tim[besut | besut sumber]

 
Nama Posisi dalam tim Tahun aktif
Républik Irlandia Eddie Jordan Pendiri tim 1991-2004
Inggris Gary Anderson Staf ahli aerodinamika 1991–1998
2001–2002
Ostrali Sam Michael Staf ahli désain 1997–2000
Itali Dino Toso Staf ahli tèhnik 1997–2001
Inggris Mike Gascoyne Staf ahli aerodinamika 1998–2000
Iran Eghbal Hamidy Staf ahli désain 2000–2001
 
Nama Posisi dalam tim Tahun aktif
Inggris Rob Smedley Staf ahli tèhnik 2001–2003
Inggris John McQuilliam Staf ahli désain 2001-2005
Ruslan Alex Shnaider Pemilik tim 2005
Inggris Trevor Carlin Direktur ulah raga 2005
Jerman Colin Kolles Manajer tim 2005
Itali Gian Paolo Dallara Staf ahli aerodinamika 2005

Pratélan pembalap[besut | besut sumber]

Nama Bergabung Keterangan
Bèlgi Bertrand Gachot 1991 Digantikan olèh Michael Schumacher usai berbuat kriminal di kutha London
Jerman Michael Schumacher 1991 Hanya satu balapan saja di Bèlgi 1991
Brazil Roberto Moreno 1991 Dipinjamkan olèh tim Benetton
Itali Alessandro Zanardi 1991 Turun di tiga balapan terakhir musim Cithakan:F1
Itali Andrea de Cesaris 1991, 1994 Pembalap kapisan tim di 1991
Itali Stefano Modena 1992 Pencetak poin satu-satunya tim di musim Cithakan:F1
Brazil Mauricio Gugelmin 1992
Brazil Rubens Barrichello 1993-1996 Mencetak pole position kapisan bagi Jordan di Bèlgi 1994
Itali Ivan Capelli 1993 Turun dua balapan di musim Cithakan:F1
Bèlgi Thierry Boutsen 1993
Itali Marco Apicella 1993 Turun satu balapan di Italia 1993
Itali Emanuele Naspetti 1993 Turun satu balapan di Portugal 1993
Inggris Eddie Irvine 1993-1995
Jepang Aguri Suzuki 1994 Turun satu balapan di Pasifik 1994
Inggris Martin Brundle 1996
Jerman Ralf Schumacher 1997-1998
Itali Giancarlo Fisichella 1997, 2002-2003
Inggris Damon Hill 1998-1999 Mencetak kemenangan perdana tim di Bèlgi 1998
Jerman Heinz-Harald Frentzen 1999-2001 Kandidat juara donya Cithakan:F1, dipecat dari tim di pertengahan Cithakan:F1
Itali Jarno Trulli 2000-2001
Brazil Ricardo Zonta 2001 Masuk menggantikan H-HF yang dipecat sebelum Jerman 2001
Prancis Jean Alesi 2001 Masuk sejak pertengahan musim Cithakan:F1
Jepang Takuma Sato 2002 Masuk ke tim untuk memenuhi permintaan Honda
Républik Irlandia Ralph Firman 2003 Masuk ke tim untuk memenuhi permintaan Benson & Hedges
Honggari Zsolt Baumgartner 2003 Turun menggantikan Ralph Firman yang cedera
Jerman Nick Heidfeld 2004
Itali Giorgio Pantano 2004
Jerman Timo Glock 2004 Menggantikan Giorgio Pantano yang kesulitan dana di pertengahan musim Cithakan:F1
Portugal Tiago Monteiro 2005 Mencetak podium terakhir bagi tim di AS 2005
Indhi Narain Karthikeyan 2005

Musim ke musim[besut | besut sumber]

Musim Mobil Ban Mesin Pembalap Klasemen konstruktor
Cithakan:F1 Jordan 191 Cithakan:Goodyear Ford-Cosworth Bèlgi Gachot
Jerman M. Schumacher
Brazil Moreno
Itali Zanardi
Itali de Cesaris
Posisi 5 (13 poin)
Cithakan:F1 Jordan 192 Cithakan:Goodyear Yamaha Itali Modena
Brazil Gugelmin
Posisi 11 (1 poin)
Cithakan:F1 Jordan 193 Cithakan:Goodyear Hart Brazil Barrichello
Itali Capelli
Bèlgi Boutsen
Itali Apicella
Itali Naspetti
Karajan Manunggal Irvine
Posisi 10 (3 poin)
Cithakan:F1 Jordan 194 Cithakan:Goodyear Hart Brazil Barrichello
Karajan Manunggal Irvine
Jepang Suzuki
Itali de Cesaris
Posisi 5 (28 poin)
Cithakan:F1 Jordan 195 Cithakan:Goodyear Peugeot Brazil Barrichello
Karajan Manunggal Irvine
Posisi 6 (21 poin)
Cithakan:F1 Jordan 196 Cithakan:Goodyear Peugeot Brazil Barrichello
Karajan Manunggal Brundle
Posisi 5 (22 poin)
Cithakan:F1 Jordan 197 Cithakan:Goodyear Peugeot Jerman R. Schumacher
Karajan Manunggal Fisichella
Posisi 5 (33 poin)
Cithakan:F1 Jordan 198 Cithakan:Goodyear Mugen-Honda Karajan Manunggal Hill
Jerman R. Schumacher
Posisi 4 (34 poin)
Cithakan:F1 Jordan 199 Cithakan:Bridgestone Mugen-Honda Karajan Manunggal Hill
Jerman Frentzen
Posisi 3 (61 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ10/EJ10B Cithakan:Bridgestone Mugen-Honda Jerman Frentzen
Itali Trulli
Posisi 6 (17 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ11 Cithakan:Bridgestone Honda Jerman Frentzen
Itali Trulli
Brazil Zonta
Prancis Alesi
Posisi 5 (19 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ12 Cithakan:Bridgestone Honda Itali Fisichella
Jepang Sato
Posisi 6 (9 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ13 Cithakan:Bridgestone Ford Itali Fisichella
Karajan Manunggal Firman
Honggari Baumgartner
Posisi 9 (13 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ14 Cithakan:Bridgestone Ford Jerman Heidfeld
Itali Pantano
Jerman Glock
Posisi 9 (5 poin)
Cithakan:F1 Jordan EJ15 Cithakan:Bridgestone Toyota Portugal Monteiro
Indhi Karthikeyan
Posisi 9 (12 poin)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Jordan1st
  2. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng FisiMenang
  3. ^ "Midland sells MF1 Racing to Spyker". GrandPrix.com. Inside F1. 2006-09-06. Dijupuk 2009-03-08. 
  4. ^ "FIA approve Spyker's Force India name change". The Official Formula 1 Website. 2007-10-24. Dijupuk 2009-03-08. 
  5. ^ a b "Eddie Jordan: From the Grand Prix to charity". Metro.co.uk. Dijupuk 16 November 2011. 
  6. ^ a b c "Eddie Jordan Profile". Grand Prix. Dijupuk 2012-02-04. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Jordan GP