Equipe Ligier

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Equipe Ligier

Cithakan:Former F1 team Equipe Ligier inggih punika satunggaling tim balap mobil, langkung dipunkenal amargi partisipasinipun wonten ing formula siji wiwit taun 1976 dumugi taun 1996. Tim dipundirikaken wonten ing taun 1969 minangka manufaktur mobil sport.[1]

Ligier dipundirikaken déning Guy Ligier, ras pengemudi mobil ingkang ndhèrèk kompetisi ing Formula 1, 12 Grand Prix antawising taun 1966 lan 1967. Sadèrèngipun piyambakipun damel kaliyan kancanipun, wonten ing sawijining parusahan konstruksi ing Vichy. Parusahan Ligier, Pekerjaan Umum sampun menangaken manéka kontrak kados ta margi ageng, kreteg lan bendungan.

Taun 1969, piyambakipun damel merk kanthi namanipun kanggé nyéwa mobil ing Ketahanan. Sedaya balapab badhé migunakaken nomer CODEC kanthi inisial "JS", minangka pakurmatan dhumateng pengemudi Jo Schlesser, kancanipun Guy Ligier ingkang séda wonten ing. Kajawi komitmenipun wonten ing motorsport, mérk mobil ingkang kondhang ugi dipurantam mobilingkang boten betahaken surat izin mengemudi. Taun 1992, Guy Ligier kanthi bertahap nyadé mayoritas saham total tim ingkang dados Prost Grand Prix wonten ing taun 1997.

Ligier ing Formula 1[besut | besut sumber]

Sasampuning mendhet alit asèt tim Matra, Ligier mlebet formula siji mangsa 1976 kanthi mobil ingkang dipuntenagai Matra V12, lan menangaken Grand prix taun 1977 kanthi pembalap Jacques Laffite. Bab punika damel kemenangan total Perancis wonten ing kejuaraan donya Formula Siji.[2]

Ligier ing Mobil Sport[besut | besut sumber]

Sasampuning nilaraken balapan ingkang kanca séda, Jo Schlesser, Guy Ligier sareng mekapunikapun Michel Tetu ngrembakakaken sawijining mobil sport ingkang nama JS1 (Inisial saking Schlesser). JS1 kanthi mesin cosworth pikantuk kemenangan ing Albi lan Monthlery taun 1970, nanging gagal finish ing Le Mans lan ing Tour Automobile de France.[3]

Taun 1971, Ligier ngrembakakaken JS1 dados JS2 lan JS3. JS2 dihomologasi kanggé vérsi jalanan kanthi mesin Maserati V6, déné JS3 minangka prototip mobil sport terbuka kanthi mesin Cosworth DFV V8. JS3 menang ing Monthlery taun 1971 nanging gagal dumugi jarak tempuh minimum ing Le Mans. Sasampuning punika, produksi JS3 mandheg,[4] lan Ligier masang Cosworth DFV ing mobil jalanan JS2, finish angka 2 ing Le Mans taun 1975.[5] Guy Ligier lajeng ngéwahi usahanipun nuju formula 1.

Taun 2004, Ligier wangsul malih dhateng balap mobil sasampuning tumbas Automobiles Martini. Tico Martini ngrancang sawijining sasis Formula 3 ingkang dipunkenalaken nalika taun 2004 Paris Motor Show[6] minangka Ligier JS47, nanging amargi pasar langkung remen dhateng Dallara, mobil punika boten naté mbalap.

Taun 2005 Ligier ngenalaken mobil sport, JS49, sawijining prototip sport[7][8] ingkang dipiundamel kanggé kelas 2000 cc CN, ingkang dipun-ginakaken wonten ing V de V Challenge.

Kasil Jangkep Formula 1[besut | besut sumber]

(key) (Kasil huruf bold nandhakaken pole position; kasil huruf italics nandhakaken fastest lap)

Tahun Sasis Mesin ban Pembalap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Poin WCC
Cithakan:F1 Ligier JS5 Matra V12 Cithakan:Goodyear BRA RSA USW ESP BEL MON SWE FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA JPN 20 5th
Jacques Laffite Ret Ret 4 12 3 12 4 14 Ret Ret 2 Ret 3 Ret Ret 7
Cithakan:F1 Ligier JS7 Matra V12 Cithakan:Goodyear ARG BRA RSA USW ESP MON BEL SWE FRA GBR GER AUT NED ITA USA CAN JPN 18 8th
Jacques Laffite NC Ret Ret 9 7 7 Ret 1 8 6 Ret Ret 2 8 7 Ret 5
Jean-Pierre Jarier Ret
Cithakan:F1 Ligier JS7
Ligier JS9
Matra V12 Cithakan:Goodyear ARG BRA RSA USW MON BEL ESP SWE FRA GBR GER AUT NED ITA USA CAN 19 6th
Jacques Laffite 16 9 5 5 Ret 5 3 7 7 10 3 5 8 4 11 Ret
Cithakan:F1 Ligier JS11 Ford V8 Cithakan:Goodyear ARG BRA RSA USW ESP BEL MON FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA 61 3rd
Patrick Depailler 4 2 Ret 5 1 Ret 5
Jacky Ickx Ret 6 Ret Ret 5 Ret Ret Ret
Jacques Laffite 1 1 Ret Ret Ret 2 Ret 8 Ret 3 3 3 Ret Ret Ret
Cithakan:F1 Ligier JS11/15 Ford V8 Cithakan:Goodyear ARG BRA RSA USW BEL MON FRA GBR GER AUT NED ITA CAN USA 66 2nd
Didier Pironi Ret 4 3 6 1 Ret 2 Ret Ret Ret Ret 6 3 3
Jacques Laffite Ret Ret 2 Ret 11 2 3 Ret 1 4 3 9 8 5
Cithakan:F1 Ligier JS17 Matra V12 Cithakan:Michelin USW BRA ARG SMR BEL MON ESP FRA GBR GER AUT NED ITA CAN CPL 44 4th
Jean-Pierre Jarier Ret 7
Jean-Pierre Jabouille DNQ NC Ret DNQ Ret
Patrick Tambay Ret Ret Ret Ret Ret Ret Ret Ret
Jacques Laffite Ret 6 Ret Ret 2 3 2 Ret 3 3 1 Ret Ret 1 6
Cithakan:F1 Ligier JS17
Ligier JS17B
Ligier JS19
Matra V12 Cithakan:Michelin RSA BRA USW SMR BEL MON DET CAN NED GBR FRA GER AUT SUI ITA CPL 20 8th
Eddie Cheever Ret Ret Ret WD 3 Ret 2 10 DNQ Ret 16 Ret Ret Ret 6 3
Jacques Laffite Ret Ret Ret WD 9 Ret 6 Ret Ret Ret 14 Ret 3 Ret Ret Ret
Cithakan:F1 Ligier JS21 Ford V8 Cithakan:Michelin BRA USW FRA SMR MON BEL DET CAN GBR GER AUT NED ITA EUR RSA 0 NC
Jean-Pierre Jarier Ret Ret 9 Ret Ret Ret Ret Ret 10 8 7 Ret 9 Ret 10
Raul Boesel Ret 7 Ret 9 Ret 13 10 Ret Ret Ret DNQ 10 DNQ 15 NC
Cithakan:F1 Ligier JS23 Renault V6 (t/c) Cithakan:Michelin BRA RSA BEL SMR FRA MON CAN DET DAL GBR GER AUT NED ITA EUR POR 3 10th
François Hesnault Ret 10 Ret Ret DNS Ret Ret Ret Ret Ret 8 8 7 Ret 10 Ret
Andrea de Cesaris Ret 5 Ret 6 10 Ret Ret Ret Ret 10 7 Ret Ret Ret 7 12
Cithakan:F1 Ligier JS25 Renault V6 (t/c) Cithakan:Pirelli BRA POR SMR MON CAN DET FRA GBR GER AUT NED ITA BEL EUR RSA AUS 23 6th
Andrea de Cesaris Ret Ret Ret 4 14 10 Ret Ret Ret Ret Ret
Philippe Streiff 10 9 8 WD 3
Jacques Laffite 6 Ret Ret 6 8 12 Ret 3 3 Ret Ret Ret 11 Ret WD 2
Cithakan:F1 Ligier JS27 Renault V6 (t/c) Cithakan:Pirelli BRA ESP SMR MON BEL CAN DET FRA GBR GER HUN AUT ITA POR MEX AUS 29 5th
René Arnoux 4 Ret Ret 5 Ret 6 Ret 5 4 4 Ret 10 Ret 7 15 7
Jacques Laffite 3 Ret Ret 6 5 7 2 6 Ret
Philippe Alliot Ret 9 Ret Ret Ret 6 8
Cithakan:F1 Ligier JS29B
Ligier JS29C
Megatron 4 in-line (t/c) Cithakan:Goodyear BRA SMR BEL MON DET FRA GBR GER HUN AUT ITA POR ESP MEX JPN AUS 1 11th
René Arnoux DNS 6 11 10 Ret Ret Ret Ret 10 10 Ret Ret Ret Ret Ret
Piercarlo Ghinzani Ret 7 12 Ret Ret EX Ret 12 8 8 Ret Ret Ret 13 Ret
Cithakan:F1 Ligier JS31 Judd V8 Cithakan:Goodyear BRA SMR MON MEX CAN DET FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 0 NC
René Arnoux Ret DNQ Ret Ret Ret Ret DNQ 18 17 Ret Ret 13 10 Ret 17 Ret
Stefan Johansson 9 DNQ Ret 10 Ret Ret DNQ DNQ DNQ Ret 11 DNQ Ret Ret DNQ 9
Cithakan:F1 Ligier JS33 Ford V8 Cithakan:Goodyear BRA SMR MON MEX USA CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 3 13th
René Arnoux DNQ DNQ 12 14 DNQ 5 Ret DNQ 11 DNQ Ret 9 13 DNQ DNQ Ret
Olivier Grouillard 9 DSQ Ret 8 DNQ DNQ 6 7 Ret DNQ 13 Ret DNQ Ret Ret Ret
Cithakan:F1 Ligier JS33B Ford V8 Cithakan:Goodyear USA BRA SMR MON CAN MEX FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 0 NC
Nicola Larini Ret 11 10 Ret Ret 16 14 10 10 11 14 11 10 7 7 10
Philippe Alliot EX 12 9 Ret Ret 18 9 13 DSQ 14 DNQ 13 Ret Ret 10 11
Cithakan:F1 Ligier JS35
Ligier JS35B
Lamborghini V12 Cithakan:Goodyear USA BRA SMR MON CAN MEX FRA GBR GER HUN BEL ITA POR ESP JPN AUS 0 NC
Thierry Boutsen Ret Ret 7 7 Ret 8 12 Ret 9 17 11 Ret 16 Ret 9 Ret
Érik Comas DNQ Ret 10 10 8 DNQ 11 DNQ Ret 10 Ret 11 11 Ret Ret 18
Cithakan:F1 Ligier JS37 Renault V10 Cithakan:Goodyear RSA MEX BRA ESP SMR MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS 6 7th
Thierry Boutsen Ret 10 Ret Ret Ret 12 10 Ret 10 7 Ret Ret Ret 8 Ret 5
Érik Comas 7 9 Ret Ret 9 10 6 5 8 6 Ret Ret Ret Ret Ret
Cithakan:F1 Ligier JS39 Renault V10 Cithakan:Goodyear RSA BRA EUR SMR ESP MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN AUS 23 5th
Martin Brundle Ret Ret Ret 3 Ret 6 5 5 14 8 5 7 Ret 6 9 6
Mark Blundell 3 5 Ret Ret 7 Ret Ret Ret 7 3 7 11 Ret Ret 7 9
Cithakan:F1 Ligier JS39B Renault V10 Cithakan:Goodyear BRA PAC SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR EUR JPN AUS 13 6th
Éric Bernard Ret 10 12 Ret 8 13 Ret 13 3 10 10 7 10
Johnny Herbert 8
Franck Lagorce Ret 11
Olivier Panis 11 9 11 9 7 12 Ret 12 2 6 7 10 DSQ 9 11 5
Cithakan:F1 Ligier JS41 Mugen Honda V10 Cithakan:Goodyear BRA ARG SMR ESP MON CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR EUR PAC JPN AUS 24 5th
Martin Brundle 9 Ret 10 4 Ret Ret 3 Ret 8 7 Ret
Aguri Suzuki 8 Ret 11 6 Ret DNS
Olivier Panis Ret 7 9 6 Ret 4 8 4 Ret 6 9 Ret Ret Ret 8 5 2
Cithakan:F1 Ligier JS43 Mugen Honda V10 Cithakan:Goodyear AUS BRA ARG EUR SMR MON ESP CAN FRA GBR GER HUN BEL ITA POR JPN 15 6th
Olivier Panis 7 6 8 Ret Ret 1 Ret Ret 7 Ret 7 5 Ret Ret 10 7
Pedro Diniz 10 8 Ret 10 7 Ret 6 Ret Ret Ret Ret Ret Ret 6 Ret Ret

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "F1 News - Grandprix.com > GP Encyclopedia > Constructors > Ligier (Equipe Ligier)". Grandprix.com. 2007-03-10. Dijupuk 2013-03-22. 
  2. Sasis, mesin lan Pembalap asal saking Perancis. Gearbox damelan pabrik Inggris, Hewland lan migunakaken ban Goodyear saking Amérika Sarékat. Alain Prost lan Renault pikantuk kemenangan candhakipun kanthi mobil renault lan ban Michelin.
  3. "1969 - 1970 Ligier JS1 - Images, Specifications and Information". Ultimatecarpage.com. Dijupuk 2013-03-22. 
  4. "1971 Ligier JS3 Cosworth - Images, Specifications and Information". Ultimatecarpage.com. 2004-11-23. Dijupuk 2013-03-22. 
  5. "Le Mans Register - 1975". Formula2.net. Dijupuk 2013-03-22. 
  6. "News channel". Motorsport.com. Dijupuk 2013-03-22. 
  7. Sam Collins (2007-11-29). "Ligier JS49 VdeV CN | Sportscar". Racecar Engineering. Dijupuk 2013-03-22. 
  8. http://www.frenchrendezvous.cc/ligier/ligier-js49/default.htm