Abdullah Yusuf Azzam

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Abdullah Yusuf Azzam (19411989) dadi salah sawijining tokoh kang paling ketok lan ndhuweni pengaruh karo pamimpin-pamimpin bangsa Afghanistan liyané. Dheweke nulis buku-buku tumrap jihad, kaya Joint the Caravan, Signs of Ar-Rahman in the Jihad of the Afghan, Defence of the Muslim Lands and Lovers of the Paradise Maidens. Dheweke uga mudhun langsung ing medan jihad Afghanistan, ing yuswané kang luwih saka 40 taun. Dheweke njlajah Afghanistan, saka lor tumuju kidul, saka wétan tumuju kulon, kepanasen, katisen, nembus salju, munggah gunung, kanthi mlaku utawa numpak keledai.

Dheweke ngubah pandangan umat Islam tumrap jihad Afghanistan lan ndadekake jihad sarana parjuangan kang Islami kang mujudake kewajiban kabeh umat Islam, asilé mau yaiku jihad Afghanistan dadi universal amarga umat Islam saka kabeh panjuru donya padha melu.

Syeikh Abdullah Azzam mung fokus ing siji, yaiku negakake hukum Allah SWT, kang dadi tanggung jawab kanggo kabeh umat muslim. Dheweke yakin menawa jihad wajib dilaksanakake nganti Khilafah Islamiyah ngadheg sahingga cahya Islam nerangi donya.

Dheweke nate kandha:"“Aku ora bakal ninggalke jihad kejaba 3 hal, kesiji kepaten ing Afghanistan, keloro kepaten ing Pakistan, ketelu aku diborgol lan diusir saka Pakistan."

Jihad Afghanistan ndadekake Abdullah Azzam penyangga utama ing gerakan jihad ing jaman modern saiki. Dheweke nduweni peran penting kanggo nglurusake pendapat umat Islam kalebu jihad lan perlune ngadegake jihad.


Lair[sunting | sunting sumber]

Abdullah Yusuf Azzam lair taun 1941 ing dusun Asba’ah Al-Hariyeh propinsi Jiin, Palestina. Dheweke wiwit cilik entuk pendhidhikan Agama Islam, ditanamke katresnan maring Gusti Allah SWT lan Rasul Muhammad SAW, marang mujahid kang berjuang ing dalane Gusti Allah lan wong-wong kang shaleh sing nresnani keuripan akhirat.[1]

Wiwit cilik, Abdullah Azzam paling beda saka kanca-kanca liyane. Dheweke wis mulai syiar Islam wiwit enom. Mula dheweke dikenal bocah kang shaleh. Syeikh Abdullah Azzam dikenal amarga katekunane wiwit isih cilik.

Pendhidhikan[sunting | sunting sumber]

Dheweke entuk pendhidhikan dhasar lan menengah ing dusune banjur nglanjutake ing Sekolah Dhuwur Pertanian Khadorri nganti entuk gelar. Walopun dheweke paling enom sajroning kanca-kancane, tapi dheweke paling pinter. Sakbubare namatake pendhidhikan ing Khadorri, dheweke nyambut gawe dadi guru king dusun Adder, Yordania Selatan. Banjur dheweke nuntut ilmu ing Fakultas Syariah Universitas Damaskus Suriah nganti entuk gelar B.A (sarjana enom) ing bidang Syariah taun 1966. Wektu tentara Yahudi ngrebut Tepi Barat ing taun 1967, Syeikh Abdullah Azzam pindah tumuju Yordania, amarga dheweke ora pengin urip ing Palestina kang ana ing ngisore pendudukan Yahudi. Ndeleng kepiye tank-tank Israel mlebu Tepi Barat tanpa perlawanan kang ndadekake rasa bersalah ing awake dheweke mula dheweke tambah mantep kanggo hijrah nduweni kekarepan kanggo sinau babagan ilmu perang.[2] Ing akhir taun 1960-an, saka Yordania dheweke nggabung jihad nentang Israel. Ora suwi, dheweke banjur lunga saperlu sinau ing Mesir lan entuk gelar Master ing bidang Syariah ing Universitas Al-Azhar, Kairo. Ing taun 1970, sakwuse jihad mandeg amarga kekuatan PLO diusir saka Yordania, dheweke dadi dosen ing Universitas Yordania ing Amman. Setaun sakwise, dheweke entuk beasiswa saka Universitas Al-Azhar, panggonan dheweke ngalnjutake pendhidhikan S3 lan entuk gelar Ph.D. ing bidang Pokok-pokok Hukum Islam (Ushul Fiqh) taun 1973. Ing Mesir iki dheweke kenal keluarga Syuhada Sayyid Qutb (1906-1966).[3]

Penggerak Jihad[sunting | sunting sumber]

Syeikh Abdullah Azzam cukup suwi jihad ing Palestina. Tapi ana babagan kang ora disenengi tumrap wong-wong sing melu jihad, yaiku adoh saka Islam kayata jaga wengi sinambi dolanan kertu lan ngrungokake musik, lan nganggep menawa awake lagi jihad kanggo mbebasake Palestina. Syeikh Abdullah Azzam ngupayakake wong-wong kuwi nerapke Islam ing kauripane, tapi ditolak. Sawijining dina, dheweke takon ing sawijining ‘Mujahid’ kanthi retoris, agama apa kang ana ing mburine revolusi Palestina, Mujahid iku njawab kanthi jelas dln gamblang: “Revolusi iki dhasar agama." Dheweke banjur ninggalake Palestina, pindah tumuju Arab Saudi dln mulang ing akeh universitas.

Wektu Syeikh Abdullah Azzam sadhar menawa mung karo kekuatan kang terorganisir umat ink bisa menang, banjur dhewekee ngisi wektune kanggo jihad lan senjata.

“Jihad mung nganggo gaman, ora nganggo negosiasi, ora nganggo perundingan damai, ora nganggo dialog” Ukara kuwi dadi semboyane dheweke lan ndadekake dheweke wong Arab pertama kang nggabung jihad ing Afghanistan nglawan Uni Soviet kang komunis.

Taun 1980, nalika dheweke taksih ing Saudi Arabia, Abdullah Azzam ketemu karo sawijining delegasi mujahidin Afghanistan kang tekakanggo munggah kaji. Dheweke tertarik karo kelompok iki lan pengin ngerteni luwih akeh ngenani jihad Afghanistan.

Nalika dikandhakake, dheweke ngrasa iki kang wis suwe digoleki dheweke. Dheweke banjur nyopot jabatane dadi dosen ing Universitas King Abdul-Aziz Jeddah Saudi Arabia, lan mangkat tumuju Islamabad Pakistan ben luwih cedhak karo jihad Afghanistan, lan ing kana dheweke kenal pemimpin-pemimpin mujahidin. Wektu pertama ing Pakistan, dhewe kadhapuk ngawehi kuliyah ing International Islamic University ing Islamabad tapi ora suwi amarga dheweke ninggalkae universitas kanggo fokus ing jihad Afghanistan.

Awal taun 1980-an, Syeikh Abdullah Azzam langsung mudhun ing medan jihad Afghanistan kang ndaddekake dheweke puas bisa berjuang ing dalan Allah SWT kaya sabdane Rasululah :

“Ngadeg sejam ing pertempuran ing dalane Allah luwih becik saka ngadheg shalat 60 taun suwene"

Saka hadist iki, Syeikh Abdullah Azzam lan kulawarga pindah menyang Pakistan supaya luwih cedhak karo medan jihad. ora suwe sawise iku beliau pindah maneh saka Islamabad tumuju Peshawar supaya luwih cedhak karo medan jihad lan syahid.

Ing Peshawar, karo Osama bin Laden, Syeikh Abdullah Azzam ngadegake Baitul-Anshar (Mujahideen Service Bureu utawa Kantor Pelayanan Mujahidin) kanthi tujuan ngawehi bantuan kanggo jihad Afghanistan lan para mujahid kanthi cara nganakake lan ngatur proyek kang nunjang jihad. Kantor iki uga nrima lan nglatih sukarelawan (Foreign Mujahideen) kang teka ing Pakistan saperlu jihad.

Ing Afghanistan dheweke kerep lunga ing meh kabeh propinsi lan wilayah kayata Logar, Kandahar, pegunungan Hindukush, lembah Panshir, Kabul dln Jalalabad. Ing kene, Syeikh Abdullah Azzam nyekseni dhewe kepahlawanan wong-wong awam kang ngorbanke apa wae kang diduweni kalebu jiwa demi Dien Islam.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)shufful-islam.com (diaksés tanggal 2 Juli 2011).
  2. ^ (id)Biografi Abdullah Yusuf Azzam (diaksés tanggal 2 Juli 2011).
  3. ^ (id)www.religioscope.com (diaksés tanggal 2 Juli 2011).