Peshawar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Peshāwar (saka Sangskreta Puruṣapura) iku kutha krajan Provinsi Tapel Wates Kidul-kulon Pakistan kang kang ndunungi 570.000 jiwa. Peshawar dumunung ing cedhak Kali Kabul ing sacedhaké pucuk wétan Celah Khyber ing Pagunungan Hindu Kush. Ana jaringan dalan tumuju menyang Kabul, Afganistan kang ngliwati kutha iki.

Peshawar iku kutha krajan Karajan Gandhara sajeroning 2000 taun lan dadi pusat dedagangan antara Anakbawana Indhia, Afganistan lan Asia Tengah.

Padunung Peshawar mligi dumadi saka 3 golongan ètnis, ya iku Wong Pashtun Peshawar kang dadi mayoritas. Saliyané iku, Wong Tajik, Hazara, Uzbek, Pèrsi, Panjabi, lan Gipsi uga tinemu ing tlatah iki.