Hindu Kush

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Pagunungan ing Pakistan

Hindu Kush iku pagunungan sing mujur wiwit saja tlatah cedhak Pamir ing saloring Gilgit mangidul-kulon tumuju Khyber Pakhtunkhwa ing Pakistan. Pucuk gunung Tirich Mir dumunung ing pagunungan iki. Ing sisih kulon pagunungan iki ana lemah utawa tlatah sing diarani Koridor Wakhan sing misahaké Gilgit Agency, Afghanistan karo Tajikistan. Sawetara papan paliwatan ing gunung sing diarani Pass antarané Mintaka Pass, Kilik Pass, Chilinji Pass lan Kuramber Pass ana ing pagunungan Hindu Kush lan ngubungaké Kashmir karo nagara-nagara ing Asia Tengah. Akèh kali sing èmili sèaka tlatah pagunungan iki ya iku antarané Kali Chapursan, Kali Ishkuman, Kali Ghizar, Kali Gilgit lan Kali Shandur lan sabanjurèé égabung menyang Kali Indus.