Tirich Mir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tirich Mir
Hindukush.JPG
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi 7,708 m (25,289 ft) 
Ranked 33rd
Prominèn 3,098 m (10,164 ft) 
Ranked 30th
Isolasi 239 kilometres (149 mi)
Pratélan Ultra
Géografi
Tirich Mir is located in Pakistan
Tirich Mir
Tirich Mir
Location in Pakistan
Location Pakistan
Parent range Hindu Kush
Panjatan
Panjatan pisanan 1950
Rute gampang dhéwé glacier/snow/ice

Tirich Mir inggih punika salah satunggaling puncak saking sewelas puncak. Mir Tirich inggilipun 7.708 mèter, gunung punika minangka gunung ingkang paling inggil ingkang wonten ing pegunungang Hindukush. Gunung punika dipunminggahi nalika taun 1950 déning èkspèdhisi saking Norwegia ingkang dipunpandegani déning Arne Naess, filsuf saking Norwegia ingkang misuwur. Anggota èkspèdhisi sanèsipun inggih punika P. Kyem berg kaliyan H.berg.[2] Tirich Mimir ingkang sisih wétan inggilipun 7.692 mèter. Sampun dipunminggahi déning èkspèdhisi Norwegia langkung rumiyin wonten ing taun 1964. Kalih naggotanipun, inggih punika R. Hoibakk kaliyan A. Opdal saged dumugi puncak Tirich Mir sisih wétan. Tirich Mir ingkang sisih kilèn, ingkang inggilipun 7.500 mèter dipunminggahi nalika taun 1974 déning Beppe Re kaliyan Machetto Guido saking èkspèdhisi Italia. Sabibaripun ngadhegaken base camp, tim ngadhegaken kalih camp tambahan. Piyambakipun sami minggah dhateng pucuking Mmir Tirich supados saged kados Dir Gol, ingkang sadèrèngipun sampun saged minggah wonten ing pucuk ingkang paling inggil. Nalika tanggal 20 Juli 1967, Tirich ingkang sisih kilèn dipunminggahi kanthi rute ler-kilèn kaliyan ekspedidi ingkang dipunpandegani déning Cekoslowakia Insinyur Vladimir Sedovy. J. Cervinka, I. Galfy, V. Smida kaliyan V.Smida. Urbanovic saged ngantos dumugi puncak. Tirich Mir ingkang sisih kilèn ingkang inggilipun 7.400 ugi naté dipunminggahi déning Groupe de Ski Universitaire Montagne et de Perancis ingkang dipunpandegani déning olèh Guy Lucazeau kaliyan Bernard Amy. Puncak nomer enem Tirich Mir inggih punika ingkang Sisih Kilen IV, inggiulipun 7.338 mèter. Puncak punika naten dipunminggahi déning Kurt Diemberger kaliyan Dietmar Proske kanthi rute sisih ler. Nalika wekdal punika Diemberge ugi ndamel bunderan dhateng sakiwa-tengenipun Tirich Mir, punika dipun-ginakaken kanggé ngasta medal survei géologi saking laladan. Puncaj sanèsipun ingkang éndah inggih punika Un-noname kanthi inggil 7.100 mèter. Puncak punika papanipun manggèn wonten ing ssih ler Puncak Tirich Mir ingkang utami. Puncak punika kaping pisan dipunminggahi déning 1965 déning Kurt Diemberger, Herwig Handler kaliyan Fritz Lindner saking Jerman - èkspèdhisi Austria. Nalika wonten ing taun 1969, Tirich Mir ugi dipunminggahi déning èkspèdhisi saking Inggris. Angkatan Darat ingkang dipunpandegani déning Mayor JW Fleming saking Angkatan Darat Inggris.

Rute[besut | besut sumber]

Gletser Tirich

  • Lewat Gletser Tirich ingkang salajengipun medal gletser Tirich inggil kaliyan mandhapipun.
  • Base Camp dipundamel nalika wonten ing inggilipun gunung kinten-kinten 4724 mèter, Base camp punika dipunsukani nama Babu Hindukush Trails.
  • Tumuju Shargrom, rute ingkang paling saé tumuju Shargon inggih punika lewat rute alternatif. Inggih punika kanthi rute Zani

jalur Norwegia

  • Llewat Désa Barum tumuju gletser barum ingkang sisih inggil

Jadwal Paminggahan Gunung Tirich Mir[3][besut | besut sumber]

  • Dinten 1 : Dugi Papan Anggegana Internasiomal Benazir Islamabad, salajengipun tumuju dhateng Hotèl
  • Dinten 2 : Briefing wonten ing Alpine Club of Pakistan Islamabad. Dipunlajengaken tumuju Chitral. Lan Nginep wonten ing Hotèl
  • Dinten 3 : Pungkasaning nyamaptakaken uba rampe kanggé paminggahan gunung
  • Dinten 4 : Tumuju dhateng Shagrom kirang langkung inggilipun 2760 mèter. Wonten ngriku nginep wonten ing tenda.
  • Dinten 5 : Tumuju Sherniak kirang langkung 3540 mèter inggilipun. 5 ngantos dumugi 6 jam anggènipun mlampah. Wonten ing ngriku satunggal dalu nginep wonten ing tenda.
  • Dinten 6 – 7 : Tumuju Shogor utawi Biasun. 6 ngantos dumugi 7 jam anggènipun mlampah tumuju papan kasebat. Wonten ing Shogor, nginep satunggal dalu wonten ing tenda.
  • Dinten 8 : Tumuju dhateng base Camp Tirich Mir ingkang inggilipun 4726 mèter. 6 ngantos dumugi 7 jam anggenipunmlampah. Setunggal dalu wonten ing camp.
  • Dinten 9 ngantos 34 : Paminggahan dumugi puncak gunung. Panjang wekdalipun minggah wonten ing gunung punika gumantung kaliyan cuaca, kasarasan badan kaliyan pangalamanipun paminggah.
  • Dinten 35 : Tumuju Shargon
  • Dinten 37 :: Tumuju Chitral, satunggal dalu nginep wonten ing Hotèl
  • Dinten 38 : Tumuju dhateng Islamabad, manawi cuaacanipun boten awon. Setunggal dinten punika saged dumugi Islamabad
  • Dinten 39 : Briefing wonten ing Alpine Club of Pakistan, salajengipun tumuju Papan Anggegana Internasional Benazir kanggé tujuan salajengipun.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.peaklist.org/WWlists/ultras/afghan.html
  2. ^ [1](dipunundhuh tanggal 29 September 2012)
  3. ^ [2](dipunundhuh tanggal 29 September 2012)