Kabupatèn Gresik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kabupaten Gresik)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Gresik
Lambang Gresik.jpg
Lambang Gresik
Motto: "---"
Locator kabupaten gresik.png
Dina Dadi: ...
Ibukutha: Gresik
Bupati: ---
Wakil Bupati: ---
Jembar
 - Total:

1.137,05 km²
Kecamatan
 - Cacahe:

18 Kecamatan
Pedunung
 - Total:
 - Kapadhetan:

+/- 1 yuta
+/- --- / km²
Suku bangsa: wong Jawa
Agama: Kejawen, Islam, Protestan, Katolik, Hindu lan Buddha
Basa: basa Jawa lan basa Indonesia

Kabupatèn Gresik iku salah siji kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Gresik iku ibukutha kabupatèné, kota-kota liyané : ---, lan liya-liyané. Jembar wewengkon Kabupatèn iki ± 1.137,05 km² utawa --- hèktar.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Prasasti ing Gresik

Gresik wis dikenal wiwit abad kaping-11 nalika tuwuh dadi pusat dedagangan ora mung antar pulo, nanging wis sumrambah menyang manva negara.Minangka kutha bandhar,gresik akèh ditekani para pedagang Cina, Arab, Gujarat, Kalkuta, Siam, Bengali, Campa lan liya-liyané. Gresik wiwit tampil pinunjul jroning wacana sejarah wiwit tuwuhing agama Islam ing tanah Jawa. Panyebar agama islam kasebut yakuwi Syech Maulana Malik Ibrahim sing bebarengan karosama Fatimah Binti Maimun mlebu ke Gresik ing wiwitan abad kaping-11. Wiwitané kabupatèn ini jenengé Kabupatèn Surabaya. Kanthi anané PP Nomer 38 Taun 1974 kagiatan pamaréntahan mbaka sethithik dipindhah menyang Gresik lan jenengé banjur owah dadi Kabupaten Daerah Tingkat II Gresik kanthi pusat kagiatan ing Kutha Gresik[1].

Geografis[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn iki jembaré 1.137,05 km2 kanthi pedunung 1.072.190 jiwa (2004). Kabupaten Gresik dumunung ing posisi sing strategis yakuwi antara 7' LS - 8' LS lan 112' BT - 133' BT. Sebagéyan gedhé wilayah arupa dataran cendhèk kanthi èlevasi antara 0 - 12 mèter sadhuwuring lumahing banyu segara kajaba sebagéyan cilik ing sisih lor (Kecamatan Panceng) èlevasiné nganti 25 mèter sadhuwuring banyu segara[2].

Kabupatè Gresik wewatesan:

Pemerentahan[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Gresik katata jroning 18 kecamatan, --- kelurahan lan --- désa. Kecamatan-Kecamatan ing kabupatèn iki yaiku:

Wisata[sunting | sunting sumber]

Wisata budaya:

  1. Makam Maulana Malik Ibrahim
  2. Makam Pusponegoro
  3. Makam Raden Santri
  4. Makam Nyai Ageng Pinatih
  5. Makam Sunan Giri
  6. Petilasan Giri Kedaton
  7. Makam Sunan Prapen
  8. Makam Panembahan Resboyo
  9. Makam Panembahan Kawis Guwo
  10. Makam Dewi Sekardadu
  11. Makam Penembahan Agung
  12. Makam Putri Cempa
  13. Makam Senopati Tanggung Boyo
  14. Makam Fatimah Binti Maimun
  15. Petilasan Sunan Kalijogo
  16. Makam Sempu Supo
  17. Makam Bagus Mataram
  18. Goa Langseh
  19. Makam Panjang Doro/Sembodo
  20. Makam Waliyah Siti Zaenab

Wisata alam:

  1. Tlaga Kastoba
  2. Pantai Labuhan
  3. Pantai Mayangkara
  4. Pantai P. Cina
  5. Pantai Pasir Putih/Hutan Lindung
  6. Pantai Tinggen
  7. Pantai Ria Gili Barat
  8. Pantai Ria Gili Barat Pantai Delegan
  9. Pantai Ujung Pangka
  10. Pantai Mengare
  11. Air Panas Kepuh Teluk
  12. Air Panas Kebondaya
  13. Tanjung Kodok
  14. Guwa Lawa
  15. Guwa Gelangagung

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Mangga Kapurih Ugi Mriksani[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kabupatèn_Gresik&oldid=874595"