Fabaceae

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fabaceae
(Suku polong-polongan)
Kembang Fabaceae
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Fabales
kulawarga: Fabaceae
Lindl.
Subsuku

.
Caesalpikioideae
Mimosoideae
Faboideae

Referensi
GRIN-CA 2002-09-01

Suku polong-polongan utawa Fabaceae minangka salah siji suku tetanduran dikotil sing paling wigati lan paling gedhé. Akèh tetanduran budidaya wigati klebu jroning suku iki, kanthi werna-werna kagunan: wiji, woh (polong), kembang, kulit kayu, wit, godhong, umbi, nganti oyoté dipigunakaké manungsa. Bahan panganan, ombènan, bumbu masak, dat pewarna, pupuk ijo, pakan kéwan, bahan pangobatan, nganti racun diasilaké déning anggota-anggotané. Kabèh tetanduran anggota suku iki nduwèni siji pepadhan sing jelas: wohé arupa polong.

Fabaceae tau dikenal kanthi jeneng Leguminosae sarta Papilionaceae. Jeneng sing pungkasan iki kurang tepat, lan saiki dianggo minangka jeneng salah siji subsukunya. Jroning donya pertanian tetanduran anggota suku iki kerep disebut minangka tanduran legum (legume).

Anggota suku iki uga dikenal amarga kemampuan ngiket (fiksasi) nitrogen langsung saka udara (ora liwat cairan lemah) amarga simbiosis karo bakteri tinamtu ing oyot utawa wité. Jaringan sing ngandhut baktèri simbiotik iki biasané ngglembung lan mbentuk bintil-bintil. Saben jinis biasané simbiosis uga karo jinis baktèri sing khas uga.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

  • Wiji berkotil loro.
  • Woh berupa polong
  • Umumé godhong majemuk pasangan.
  • Perkembangan tunggal ing subsuku Faboideae sarta majemuk ing Caesalpikioideae lan Mimosoideae.

Pamérangan[sunting | sunting sumber]

Suku gedhé iki kabagi dadi 3 subsuku, yaiku Faboideae (utawa Papilionoideae, tetanduran ngembang kupu-kupu), Caesalpikioideae, lan Mimosoideae.

Faboideae[sunting | sunting sumber]

Kembang tipe kupu-kupu. 1. gendéra, 2. swiwi (alae, sepasang), 3. lunas (carina, nglindhungi benang sari lan putik).

Faboideae bisa diangggep minangka klompok kacang-kacangan. Kembangé tipe kupu-kupu, zigomorf, khas kanthi mahkota kembang sing ora padha wanguné. Mahkota kamodifikasi dadi telung bagéan: gendéra, swiwi (alae), lan lunas (carina). Bagéan lunas nglindhungi organ sèksual benang sari lan putik. Amarga kalindhungi iki tetanduran kacang-kacangan biasané minangka tetanduran nyerbuk dhéwé. Kembang biasané tunggal kanthi polong biasané awangun silinder.

Conto :

Caesalpikioideae[sunting | sunting sumber]

Subsuku iki dicirikan saka kembangé sing kasusun majemuk mbentuk kaya piramida. Saben kembang nduwèni benang sari lan putik sing relatif dawa. Kembangé ora tipe kupu-kupu.

Conto :

Mimosoideae[sunting | sunting sumber]

Gambar:Kembang putri malu.jpg
Kembang putri malu nuduhaké wangun khas kembang Mimosoideae

Subsuku iki bisa dianggep minangka klompok peté-petéan. Ciriné sing paling cetha yakuwi kembangé kasusun majemuk ing dhuwuring dhasar kembang (bongkol) bebarengan awangun bunderan. Akibaté, kembang katon kaya bal mawa ambut.

Conto :

Anggota-anggota wigati[sunting | sunting sumber]

Akèh anggota suku iki sing menjadi tanaman berguna. Berikut adalah daftar beberapa tanaman berguna, dikelompokkan menurut pemanfaatannya.

Bahan panganan utawa ombènan[sunting | sunting sumber]

Biji, polong, kembang, utawa daun[sunting | sunting sumber]

Umbi[sunting | sunting sumber]

Kayu utawa kulit kayu[sunting | sunting sumber]

  • Secang (kayu minangka bahan ombènan lan pewarna merah)
  • Kayu brazil (kayu minangka pewarna abang)

Akar[sunting | sunting sumber]

Bahan bangunan utawa indhustri[sunting | sunting sumber]

Pupuk hijau[sunting | sunting sumber]

Kabèh legum sing arupa terna utawa tetanduran merambat bisa dianggo minangka pupuk ijo. Nanging ana sawetara sing disenengi amarga tuwuhe sing cepet lan nutupi lemah, lan dijuluki legum cover crops (LCC, tanaman legum panutup lemah)

Pakan kewan[sunting | sunting sumber]

Racun[sunting | sunting sumber]

Simbiosis kanthi bakteri[sunting | sunting sumber]

Pirsani artikel bakteri pangikat nitrogen.

Tetanduran legum dikenal kemampuannya njupuk nitrogen jroning angun N2 langsung saka udara, saliyane cara konvensional jroning angun nitrat utawa amonium saka cairan lemah. Kemampuan iki diduweni amarga simbiosis karo bakteri tinamtu sing manggon ing jaringan-jaringan tinamtu, biasane ing oyot, nanging ana sawetara sing manggon ing jaringan parenkim ing wit. Bagian sing dipanggoni bakteri iki biasane katon bintil-bintil.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fabaceae&oldid=821711"