Alkaloid

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Alkaloid yaiku salah sijiné golongan senyawa basa kanthi nitrogen kang akèh-akèhé heterosiklik lan katemokaké ing wit-witan (ananging uga isa katemokaké ing kéwan). Asam amino, peptida, protein, nukleotid, asam nukleik, gula amino lan antibiotik biyasané ora digolongaké minangka alkaloid. Lan kanthi prinsip kang padha, senyawa nétral kang sacara biogenetik gegandhèngan karo alkaloid kalebu ing golongan iki.[1]

Kategori[sunting | sunting sumber]

Alkaloid biyasané diklasifikasikaké miturut padhané sumber asal molekulé (precursors), didhasari kanthi metabolisme pathway (metabolic pathway) kang digunakaké kanggo mbentuk molekul iku. Yèn biosintesis saka salah sijiné alkaloid ora dingertèni, alkaloid digolongaké miturut jeneng senyawané, kalebu jeneng senyawa kang ora ngandhung nitrogen (amerga struktur molekulé ana sajroné prodhuk akir. Minangka tuladha: alkaloid opium sok disebut "phenanthrenes"), utawa miturut jeneng wit-witan utawa kéwan ing ngendi senyawa iku diisolasi. Yèn sakwisé alkaloid iku dikaji, panggolongan salah sijiné alkaloid diowahi miturut asil pangkajian iku, biyasané njupuk jeneng amine wigati-sacara-biologi kang nyolok sajroné prosès sintesisé.

Sumber lan sajarah[sunting | sunting sumber]

Alkaloid diasilaké déning akèh organisme, wiwit saka bakteria, fungi (jamur), tetanduran, lan kéwan. Èkstraksi sacara kasar biyasané kanthi gampang isa dilakokaké ngléwati tèknik èkstraksi asam-basa. Rasa pait utawa getir kang dirasakaké ilat isa disebapaké déning alkaloid.

Istilah "alkaloid" (tegesé "mèmper alkali", amerga dianggep asipat basa) pisanan dienggo déning Carl Friedrich Wilhelm Meissner (1819), salah sijiné apotèker saka Halle (Jerman) kanggo nyebut sapérangan senyawa kang diéntuki saka èkstraksi wit-witan kang sipaté basa (ing wektu iku wis ditepungi, kayata, morfina, striknina, sarta solanina). Nganti saiki ditepungi watara 10.000 senyawa kang kagolong alkaloid kanthi struktur manéka banget, saéngga nganti saiki ora ana watesan kang cetha kanggoné.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alkaloid&oldid=863315"