Terna

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Salvia lyrata, sajenis terna.

Terna iku tetanduran sing batangé empuk amarga ora mbentuk kayu. Tetanduran sing kaya mangkénéiki bisa arupa tetanduran sausum, tetanduran rong usum, utawa uga tetanduran taunan. Sing bisa diarani terna umumé yaiku kabèh tetanduran mawa pambuluh (tracheophyta). Biasané sebutan iki mung dipigunakaké kanggo tetanduran sing ukurané cilik (kurang saka rong meter) lan ora dipigunakaké ing tetanduran non-kayu sing mrambat (digolongaké tetanduran mrambat).

Ing dhaérah tropika akèh ditemoni terna sing taunan, sauntara ing dhaérah kanthi iklim sedheng terna biasané banget asifat musiman: bagéyan aerial (sing tuwuh sadhuwuring lemah) luruh lan mati ing usum sing kurang selaras (biasané usum adhem) lan tuwuh manèh ing usum sing selaras.

Sok-sok terna uga ngasilaké jaringan kayu (kalignifikasi) ing bagéyan bongkot batang utama.

Istilah "herba" ing botani ngrujuk marang terna, nanging ing bidhang pangobatan "herba" ateges bagéyan tetanduran segar utawa ngandhut banyu dhuwur sing dipigunakaké minangka bahan panyeger (tonikum), pangobatan, utawa bahan panyulingan kanggo dijupuk lenga atsiriné.


Pirsanana uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Terna&oldid=816559"