Bengkowang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bengkuang
Ilustrasi botani bengkuang, menurut Blanco
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Fabales
kulawarga: Fabaceae
Subkulawarga: Faboideae
Genus: Pachyrhizus
Species: P. erosus
Jeneng binomial
Pachyrhizus erosus
(L.) Urb.

Bengkuang utawa bengkoang (Pachyrhizus erosus) dikenal saka jenising umbi (cormus). [1] Woh-wohan saka Amerika tropis iki kagolong suku polong-polongan atau Fabaceae. [1]Ing panggonan asalé, woh-wohan iki dikenal minangka xicama utawa jícama. wong Jawa ngarani besusu (/bəsusu/).[1]

Pangenalan[sunting | sunting sumber]

Umbi Bengkuang, Pachyrhizus erosus;
dari Situgede, Bogor.

Bengkuang minangka liana taunan kang dhuwuré bisa ngancik 4-5m, dene oyote dhawané ngancik 2m. [1]Wité njalar lan ngubet, kanthi rambut -rambut alus kang anuju mengisor. [1] Godhongé nyirip; pangé dhawané kira-kira 8,5-16 cm; anak godhongé bunder kaya endog, kanthi pucuke lancip, lan ana rambute ing pinggir-pinggire; anak godhong bageyan pucuk ukurane paling gedhe, bentuk belah ketupat, 7-21 × 6-20 cm.[2]

Kembangé nglumpuk ing tandan ing pucuking godhong, kang ijen utawa nggrombol 2-4 tandan, dhawané ngancik 60cm, kanthi werna rambut soklat . [1] Tabung kelopak bentuke lonceng, kecoklatan, dhawané kira-kira 0,5 cm. [1]Mahkota putih ungu kebiru-biruan, gundul, dhawané kira-kira 2 cm. [1]Tangkai sarine pipih, pucuké rada nggulung; kepala putik bentuké bunder, ing ngisor pucuking tangkai putik, tangkai putik ing ngisor kepala putik.[1] Woh polong bentuké garis, pipih, dhawané 8-13 cm, berambut, wohé 4-9 .[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)[1] (diakses tanggal 13 Maret 2011)
  2. ^ a b (id) Cornelis Gijsbert Gerrit Jan van Steenis Steenis, CGGJ van. 1981. Flora, untuk sekolah di Indonesia. PT Pradnya Paramita, Jakarta. Hal. 238
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bengkowang&oldid=829881"