Sosiawan Leak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Sosiawan Leak
Sosiawan Leak.jpg
Lair Sosiawan Budi Sulistyo
(1967-09-23) Sèptèmber 23, 1967 (umur 51)
Surakarta, Jawa Tengah
Bangsa Indonesia
Pakaryan Sastrawan lan budayawan
Kondhang ing Penyair sosial

Sosiawan Leak (Jawa: ꦱꦺꦴꦱꦶꦪꦮꦤ꧀ꦧꦸꦢꦶꦱꦸꦭꦶꦱ꧀ꦠꦾ, Sosiawan Budi Sulistya lair ing Surakarta, Jawa Tengah 23 September 1967) iku sawijiné penyair lan deklamator Jawa Tengah.[1] Ngrampungké pandhidhikan ing Fakultas Ilmu Sosial dan Pulitik, Universitas Negeri Sebelas Maret (UNS) taun 1994.[1] Nulis gurit wiwit taun 1987 lan dipublikasiaké ing médhia massa.[1] Luwih saka 50 antologi gurit kang wis diterbitaké ing forum lan festival sastra uga nganggo puisiné bareng karo penyair liya.[1] Telu antologi puisiné terbit mirunggan bareng Gojek JS lan KRT Sujonopuro déning Yayasan Satya Mitra Sala, ya iku Umpatan (1995), Cermin Buram (1996), Dunia Bogambola (bareng Thomas Budi Santosa) déning Indonesiatera Magelang (2007).[1] Saliyané gurit, Leak uga aktif ing donya teater dadi sutradara lan panulis skenario.[1]

Aktivitas Sastra[besut | besut sumber]

Aktivitas Panggung[besut | besut sumber]

Kegiatan panggung kang ditindakake lumayan akèh.[3]

  • Deklamasi Keliling ing Jawa Tengah, Jawa Wétan, Madura, lan Sumatra (1994-1995)
  • Bebarengan WS Rendra lan Brigitte Olenski (Jerman) maca gurit keliling ing sapérangan pawiyatan luhur ing Jawa Wétan lan Madura (2002)
  • Kolaborasi Puisi Musik “Orde Gemblung” (bebarengan karo Kelompok Golden Water) ing Universitas Brawijaya Malang, Taman Budaya Jawa Tengah, IKIP Semarang, Lembaga Indonesia Perancis ing Yogyakarta, Centre Culture Linguistique Indonesia Surabaya, Gelanggang Remaja Bulungan Jakarta, The Japan Foundation Jakarta.
  • "Festival Puisi Internasional Indonesia 2002" kang dieloni sapérangan penyair saka sapérangan nagara, kang dianakake ing Makassar, Bandung lan Surakarta (April 2002)
  • “Poetry On The Road” ing Bremen (Jerman), maca gurit lan kolaborasi gurit musik (Mèi 2003)
  • Program Baca Puisi dan Diskusi “Membaca Indonesia” bebarengan Martin Janskowski (Berlin, Jerman) Dorothea Rosa Herliany (Magelang) ing Madura, Surabaya, Sala lan Kudus (Juli 2006).
  • Mementaskan Kolaborasi Puisi Perkusi “Dunia Bogambola” (bersama Temperente Percussion) di Festival Cak Durasim Surabaya, Universitas Negeri Surabaya, Taman Budaya Jawa Tengah, Pendapa Kabupatèn Demak, IKIP PGRI Semarang (Novèmber 2007)
  • Baca Puisi dan Diskusi “Membaca Kota-kutha” bersama Martin Janskowski (Berlin, Jerman) di Pati, Yogyakarta, Semarang, Purwokerto, Wonosobo, Indramayu, Kadhiri, dan Surabaya (November 2008)
  • Kolaborasi Puisi-Perkusi “Layang Demonstran” (bersama Temperente Percussion) di Festival Kagunan Surabaya (Juni 2008)
  • Baca Puisi dan Diskusi "JOHAN Wolfgang von Goethe, Perintis Dialog Islam-Barat" bersama Berthold Damhauser (Bonn, Jerman) dan Dorothea Rosa Herliany di Kudus, Semarang, Sala dan Magelang (Pebruari 2010)
  • Kolaborasi Puisi Perkusi “Kota Adalah” (bersama Temperente Percussion) di Festival Kagunan Surabaya (Oktober 2010)
  • Kolaborasi Puisi Musik Etnik “Suara Kampung” (bersama Kelompok Musik Gagego), mengangkat tema lingkungan hidup dan tetanèn di Surabaya dan Pati (Novèmber 2010)
  • Diskusi sastra bersama Martin Jankowski (Berlin, Jerman) dan Dorothea Rosa Herliany di Surabaya dan Magelang (Novèmber 2010)
  • Diskusi dan Baca Puisi karya Friedrich Nietzsche bersama Berthold Damhauser (Bonn, Jerman) dan Dorothea Rosa Herliany di Semarang, Sala, Magelang (Pebruari 2011)
  • Baca gurit padha acara “Jakarta Berlin Arts Festival” di Berlin, Jerman (Juli 2011)
  • Monolog Sarung' ing Amphi Theatre, Monbijoupark Berlin (Jerman), The Panda Club Theatre, Kultur Braureire Berlin (Jerman) ing pengetan "Jakarta Berlin Art Festival" lan Mari Cafe, Karl Kunger Stase Berlin (Jerman).
  • Diundang ing “Program Pertukaran Budaya Indonesia-Koréa” ing Hankuk University of Foreign Studies 2012 (Seoul, Koréa) (2012)
  • Poetry reading ing Koréa Broadcasting System (KBS) Seoul, Hankuk University of Foreign Studies-Seoul dan Hwarang Park 667 Ansan City (2012)
  • Poetry reading bersama Adam Wideweisch (USA) ing Biltar (2012)
  • Poetry reading bebarengan Penyair Afrika Selatan (Charl-Pierre Naude, Vonani Bila, Mbali Bloom, Rustum Kozain) lan Kurator Jerman (Indra Wussow) ing Universitas Negeri Jember (2012).
  • Nganakake road show Puisi Menolak Korupsi ing manéka kutha ing Indonesia bebarengan atusan penyair Indonesia (wiwit 2013).
  • Koordinator Gerakan Puisi Menolak Korupsi, kang duwé tugas dadi kurator kanggo penerbitan Antologi “Puisi Menolak Korupsi” Jilid 1, 2, lan 3 (Forum Sastra Surakarta, 2013)
  • Koordinator Penerbitan “Memo untuk Présidhèn” (Forum Sastra Surakarta, 2014), antologi gurit kang ngrangkum karya 196 penyair saIndonesia. Kajaba iku uga ngoordinir launching buku mau ing manéka kutha ing Indonesia (2014)
  • Diundang Asean Literary Festival, ing Jakarta (2014).
  • Nyutradarani drama kolosal “Namaku Indonesia” kang diprodhuksi déning Yayasan Kalam Kudus Surakarta (2013)
  • Nyutradarani drama “Pulanglah Nak” (4014)
  • Nyutradarani drama “Wahyu Tumurun” ing acara Sala Batik Carnival ka 7 (2014).

Aktivitas Teater[besut | besut sumber]

Wiwit 1987 tau dadi aktor pementasan ing Teater Gidag-Gidig (Sala, Indonesia), Teater Surakarta (Sala, Indonesia), Teater Keliling (Jakarta, Indonesia) lan Wayang Suket (Sala). Wiwit taun 1998 madegaken Kelompok Teater Tonil Klosed (Kloearga Sedjahtra) lan nyutradarani sapérangan lakon ing antarané:[3]

  • Wek-wek karya D Jayakusumah (1998),
  • Foto Kulawarga karya Sosiawan Leak (1999),
  • Pilihan Lura karya AM Tradjutisna (1999),
  • Orang Kasar karya Anton Chekov (2000),
  • Charlie karya Slavomir Mrozek (2000),
  • BOM dan Raja Terjungkal (2001),
  • Laplip karya Sosiawan Leak (2002),
  • Stalitigaoeang karya Sosiawan Leak (2002),
  • Pisau karya Triyanto Trwikromo (2004),
  • Age Mengker karya Sosiawan Leak (2005),
  • Wajah Sebuah Vagina karya Nanging Pranoto (2005),
  • Ronggeng Dukuh Paruk karya Ahmad Tohari (2006),
  • Overdosis karya Sosiawan Leak (2007),
  • Verboden karya Sosiawan Leak (2007),
  • Sikep karya Sosiawan Leak (2008),
  • Bah karya Sosiawan Leak (2009),
  • Malaékat Kakus karya Triyanto Triwikromo (2009),
  • Opera Kolosal Kebangsaan Namaku Indonesia karya Sosiawan Leak (2013).

Musik lan Televisi[besut | besut sumber]

  • Ngrancang program télévisi kanggo Stasiun PRO TV Semarang ing acara “Suangka suka”, “Wayang Kampung” lan "Gus Mus Menjawab” (2004)
  • Asisten sutradara ing sinétron "Komedi Putar" produksi TVRI (2004)
  • Vokalis lan penulis lirik kanggo Kelompok Musik Keroncong Humor OPM (Orkes Plasu Minimal), (2005)
  • Mroduksi album indie “Orkes Sehat” kang isiné maca gurit lan musikalisasi gurit kanthi tema lingkungan hidup (2008)
  • Madegake ATISEJATI, kelompok musik kang munjerake eksplorasi musik akustik lan kekuwatan gurit, sarta mroduksi album indie “Hati Kata-kata” (2010)
  • Mroduksi album indie, Kolaborasi Puisi Musik Kontemporer “Negeri Kadal” bebarengan Gunadi Widjaya, Tegal (2011)

Antologi Puisi[besut | besut sumber]

Produk buku gurit kang wis diasilake ing antarané:[3]

  • Umpatan, bebarengan KRT Sujonopuro (Yayasan Satya Mitra Sala, 1995)
  • Cermin, bebarengan Gojek JS lan KRT Sujonopuro (Yayasan Satya Mitra Sala, 1996)
  • Dunia Bogambola, bebarengan Thomas Budi Santosa (Indonesiatera Yogyakarta, 2007)
  • Matajaman, bebarengan Budhi Setyawan lan Jumari HS (Duniatera Magelang, 2011)
  • Kidung dari Bandungan, bebarengan Rini Tri Purspohardini (Almatera Yogyakarta, 2011)

Naskah Drama[besut | besut sumber]

Naskah drama kang wis tau ditulis:[3]

  • Restu (1990)
  • Tahta (1991)
  • Suara (1992)
  • Tanda (1994)
  • Umbu (1993)
  • Ode (1994)
  • Galib (1994)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f Leak(02 Agustus 2011)
  2. a b c d e f g h i j Leak()02 Agustus 2011
  3. a b c d Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng phianz