Siwalan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siwalan
Borassus shape.jpg
Borassus flabellifer
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Tanduran mawa isi (Spermatophyta)
Subdhivisi: Tanduran wijine ketutup
Klas: Tumbuhan wiji siji
Ordho: Arecales
Famili: Arecaceae
Génus: Borassus
Spésies: B. flabellifer

Siwalan (Borassus flabellifer, uga dikenal kanthi jeneng lontar utawa tal) iku jinising palma sing urip ing Asia Kidul lan Asia Tenggara. Wit iki utamané thukul ing panggonan sing garing. Ing IndonesiaIndonesia, siwalan utamané thukul ing sisih wétan pulo Jawa, Madura, Bali, Nusa Tenggara Kulon lan Nusa Tenggara Wetan.

Pigunané[besut | besut sumber]

Godhongé kagunakaké kanggo barang kerajinan lan uga kanggo bahan panulisan naskah rontal. Bahan-bahan kerajinan sing digawé seka godhong siwalan antara liya kipas, tiker, lan sasando.

Wohé uga bisa dipangan. Banyuné (sing sejatiné endosperma cair) bisa difermentasi dadi tuak lan disebut legèn ing basa Jawa.