Siwalan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Siwalan
Borassus flabellifer
Borassus flabellifer.jpg
Siwalan
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Angiospermae
Klas: Monocotyledoneae
Ordho: Arecales
Famili: Arecaceae (sin. Palmae)
Génus: Borassus
Spésies: B. flabellifer
Jeneng binomial
Borassus flabellifer
L.
Sinonim[1]
  • Borassus flabelliformis L.
  • Borassus flabelliformis Roxb.
  • Borassus sundaicus Becc.
  • Borassus tunicatus Lour.
  • Lontarus domestica Gaertn. nom. illeg.
  • Pholidocarpus tunicatus (Lour.) H.Wendl.
  • Thrinax tunicata (Lour.) Rollisson

Siwalan (Borassus flabellifer, uga diarani wit tal) iku jinising palma sing urip ing Asia Kidul lan Asia Tenggara. Déné godhong wit gebang/tal iki akèh pigunané lan diarani ron tal. Ron tegesé godhong. Saka kléra-klèruné pangucap, banjur salin swara dadi lontar.[2] Wit iki mligi thukul ing panggonan sing garing. Ing Indonésia, siwalan mligi thukul ing sisih wétan pulo Jawa, Madura, Bali, Nusa Tenggara Kulon lan Nusa Tenggara Wétan.

Pigunané[besut | besut sumber]

Godhongé kagunakaké kanggo barang kerajinan lan uga kanggo bahan panulisan naskah rontal. Bahan-bahan kerajinan sing digawé saka godhong siwalan antarané kipas, klasa, lan sasando.

Wohé uga bisa dipangan. Banyuné (sing sajatiné endosperma cair) bisa difermentasi dadi tuwak lan ingaran legèn ing basa Jawa.

Rujukan[besut | besut sumber]


  1. ^ The Plant List, Borassus flabellifer Mart.
  2. ^ 1943-, Herusatoto, Budiono, (2008). Banyumas : sejarah, budaya, bahasa, dan watak (ed. Cet. 1). Yogyakarta: LKiS. ISBN 9789791283595. OCLC 271978821.