Siwalan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siwalan
Borassus shape.jpg
Borassus flabellifer
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Tanduran mawa isi (Spermatophyta)
Subdhivisi: Tanduran wijine ketutup
Klas: Tumbuhan wiji siji
Ordho: Arecales
Famili: Arecaceae
Génus: Borassus
Spésies: B. flabellifer

Siwalan (Borassus flabellifer, uga kaloka kanthi jeneng lontar utawa tal) iku jinising palma sing urip ing Asia Kidul lan Asia Tenggara. Wit iki mligi thukul ing panggonan sing garing. Ing IndonésiaIndonésia, siwalan mligi thukul ing sisih wétan pulo Jawa, Madura, Bali, Nusa Tenggara Kulon lan Nusa Tenggara Wétan.

Pigunané[besut | besut sumber]

Godhongé kagunakaké kanggo barang kerajinan lan uga kanggo bahan panulisan naskah rontal. Bahan-bahan kerajinan sing digawé saka godhong siwalan antarané kipas, tiker, lan sasando.

Wohé uga bisa dipangan. Banyuné (sing sajatiné endosperma cair) bisa difermentasi dadi tuak lan ingaran legèn ing basa Jawa.