Endosperma

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Endosperma, ing botani, iku bagéan saka wiji tetanduran ngembang (Angiospermae) sing arupa asil saka pambuahan dhobel saliyané embrio. Endosperma bisa ditelakaké minangka "sadulur kembar" embrio amarga mesthi kawangun bareng nanging béda karo embrio sing diploid, endosperma iku triploid.

Endosperma bisa dideleng kanthi cetha ing wiji-wijian tinentu, kayata pari, jagung, apokat, sarta jarak. Fungsiné sing paling utama iku minangka panyawis cadhangan ènèrgi kanggo embrio jroning prosès pakecambahan. Mula, protein panyusuné yaiku albumin, protein sing larut jroning banyu. Merga kagunaané iki, ing endosperma asring kakandhut karbohidrat lan lemak. Senajan mangkono, endosperma ora mesthi ditemokaké ing wiji-wiji sing mateng. Ing suku kacang-kacangan (Fabaceae) sarta sawi-sawian (Brassicaceae) contoné endosperma ora ditemokaké amarga nyusut (rudimenter) nalika tuwuhé wiji.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Endosperma&oldid=822017"