Endosperma

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Endosperma, ing botani, iku péranganing wiji tetanduran ngembang (Angiospermae) sing arupa asil saka pambuahan dhobel saliyané embrio. Endosperma bisa ditelakaké minangka "sadulur kembar" embrio amarga mesthi kawangun bareng nanging béda karo embrio sing diploid, endosperma iku triploid.

Endosperma bisa dideleng kanthi cetha ing wiji-wijian tinentu, kaya ta pari, jagung, apokat, sarta jarak. Fungsiné sing paling utama iku minangka panyawis cadhangan ènèrgi kanggo embrio sajeroning prosès pakecambahan. Mula, protein panyusuné ya iku albumin, protein sing larut sajeroning banyu. Amarga kagunaané iki, ing endosperma asring kakandhut karbohidrat lan lemak. Sanajan mangkono, endosperma ora mesthi tinemu ing wiji-wiji sing mateng. Ing suku kacang-kacangan (Fabaceae) sarta sawi-sawian (Brassicaceae) contoné endosperma ora tinemu amarga nyusut (rudimenter) nalika tuwuhé wiji.