Sasando

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Sasando ngasilake swara kombinasi saka harpa, piano, lan gitar

Sasando ya iku piranti musik tradhisional saka Rote kang bisa ngasilake swara kombinasi saka piranti musik liyané ya iku harpa, piano, lan gitar.[1] Sasando nggabung telung piranti musik ing sajroning sawijining ritmus, mélodi, lan bas.[1]

Dadi senajan piranti musik tradhisional, universalitas sasando bisa ing sakabehané.[1] Wujude sasando memper karo perangkat musik petik liyane kayata gitar, piyul, lan kecapi.[2] Bageyan utama sasando awujud tabung dawa kang padatan digawé saka pring.[2] Bageyan tengahe, mlungker saka ndhuwur mengisor diwenehi ganjelan supaya senar-senar kang dipenthang ing tabung bisa ana jaganane.[2] Ganjelan-ganjelan iki bisa ngasilake nada kang bedha ing saben-saben ungeling senar.[2] Tabung sasando diglethakake sajroning wadhah kang digawé saka anyaman godhong lontar kang digawé kaya kipas.[2] Wadhah iki minangka papan resonansi sasando.[2] Sasando nduwé senar kang akeh.[2] Sasando kang nduwé senar cacahe 28 diarani Sasando Engkel.[2] Dene sasando kang cacahe senar 56 (ana uga kang 84 senar) diarani Sasando Dobel.[2] Cara ngunekake sasando iku kayadene gitar ya iku dipetik.[2] Sasando diunekake nganggo tangan loro, kiwa manengen lan tengen mangiwa.[1] Tangan kiwa kanggo ngungelake melodi lan bass, dene kang tengen kanggo ngungelake akord.[1] Saiki, sasando wis akeh dimodifikasi wujude miturut kapreluane.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Generasi Sasando Terakhir Dari Pulau Rote (dipuntingali 1 Agustus 2011) Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "satu" defined multiple times with different content
  2. ^ a b c d e f g h i j (id)Sasando


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sasando&oldid=1055052"