Masakan Malagasi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Acar lemon dan mangga (achards) menemani makanan tradisional di wewengkon pesisir barat laut Madagaskar.[1]
Lokasi Madagaskar, négara pulau di timur bagian selatan Afrika pulau terbesar keempat di dunia

Masakan Malagasi angliputi pintén-pintén tradisi kulinèr ingkang anèka warni inggih punika Samudèra Hindia ing pulau Madagaskar. panganan ingkang dipunmadhang ing Madagaskar nyerminaken pengaruh Asia Tenggara, Afrika, India, Cina lan pendatang Èropa ingkang sampun netep ing pulau punika ing wiwit dipunhuni kaliyan pelaut saking Borneo antawis 100 M lan 500 M. Beras, babagan ingkang wigati ing pola makan Malagasi, dipunbudidayakaken sami kaliyan umbi-umbian lan kabetahan pokok saking Asia Tenggara sanesipun kaliyan para pemukim awal. Pola madhang punika dipunsertai kaliyan madosi madhang lan berburu kewan buruan, ingkang maringi kontribusi ing kepunahan burung-burung ing pulau kasebut lan mamalia raksasa. Sumber-sumber panganan punika lajeng dipunjangkepi kaliyan daging sapi ing bentuk Zebu ingkang dipuntepangaken ing Madagaskar kaliyan para migran Afrika Timur ingkang tiba antawis 1.000 Masehi. Perdagangan kaliyan pedagang Arab lan India lan pedagang transatlantik Éropah nyugehake tradisi kuliner ing pulau punika kaliyan dipuntepangaken katah sayuran, buah-buahan lan bumbu enggal.

Nyaris ing sadaya pulau, masakan kontemporer Madagaskar biasanipun saking bahan dasar beras ingkang dipunsajiaken kaliyan panganan sampingan, ing dialek resmi basa Malagasi, sekul kasebut vary (Cithakan:IPA-mg), lan pendampingan punika, laoka (Cithakan:IPA-mg). katah jinis laoka ingkang menawi vegetarian utawi kalebet protein hewani, lan biasanipun dipunjangkepi kaliyan saus ingkang dipunbumbui kaliyan bahan kadasta jahe, bawang merah, bawang putih, tomat, vanila, garam, bubuk kari, utawi ingkang langkung boten asrimg kadasta rempah-rempah sanes utawi taneman sanes . ing bagian kidhul utawi lor ingkang garing, keluarga pastoral saged gantos beras kaliyan jagung, singkong, utawi dadih ingkang kasebut saking fermentasi susu Zebu. pinten-pinten macem kue legi lan gurih serta panganan jalanan sanesipun kasedia ing sadaya pulau, kadasta buah-buahan tropis ing iklim ingkang sedeng ingkang aneka warni. Ombenan ingkang diproduksi secara lokal kalebet jus buah, kopi, teh herbal lan hitam, lan ombenan beralkohol kadasta rum, anggur lan bir.

Pinten-pinteni hidangan dipunmadhang ing Madagaskar ing abad ke-21 nawaraken pemahaman ing salebeting sejarah unik pulau punika lan keragaman masyarakat ingkang dipunenggeni dinten punika. Kompleksitas panganan Malagasi saking olahan tradisional ingkang sederhana ingkang dipuntepangaken kaliyan para pemukim awal, kaliyan piring festival ingkang alus dipuncaosaken kangge raja pulau punika ing abad ke-19. ananging madhang Malagasi klasik inggih punika beras lan pendampingnya ingkang ajeg dominan, langkung saking 100 taun pungkasan jinis panganan sanes tukul lan kombinasi ingkang dipunmisuhuraken kaliyan penjajah Perancis lan imigran saking Cina dan India.

Sejarah[besut | besut sumber]

Sebelum tahun 1650[besut | besut sumber]

Berteras, sawah irigasi muncul di dataran tinggi tengah sekitar tahun 1600 Masehi.[2]

Pelaut Austronesia dipunyakini sampun dados tiyang ingkang wiwiti ingkang netep ing pulau punika, tiba antawis taun 100 lan 500 Masehi.[3] Dalam cadik kano punika mbeta panganan pokok saking griya kalebet beras, gedang, talas, lan uwi.[4] Tebu, jahe, kenthang legi, babi lan pitik jugi menawi dipunbheta ing Madagaskar déning pemukim ingkang wiwit, sami kaliyan kelapa lan gedangg.[4] Populasi kapusat ingkang wiwit sakig pemukim manungsa tukul ing sepanjang pasisir tenggara pulau, menawi pendaratan ingkang wiwit menawi sampun kadamel ing pasisir lor.[5] Setelah tiba, pemukim awal berlatih melakukan tavy (berladang, pertanian "tebang-dan-bakar") kangge ngeresiki hutan hujan perawan pesisir kangge mbudidayaaken taneman. punika ugi ngumpulken madu, buah-buahan, ndok manuk lan buaya, jamur, biji-bijian lan akar ingkang saged dipunmadhang, lan ombenan alkohol ingkang kadamel saking madu lan jus tebu.[6]

Kewan buruan punika secara teratur dipunburu lan dijebak ing wana, kalebet katak, ular, kadal, landak lan tenrecs, kura-kura, babi hutan, serangga, larva, burung dan lemur.[7] Para pemukim ingkang miwit kepanggih kaliyan kamisuhuran Madagaskar saking megafauna, kalebet lemur raksasa, burung gajah, fosa raksasa lan kuda nil Malagasi. Masyarakat Malagasi menawi sampun madhang ndok lan dipunanggep boten umum inggih punika daging Aepyornis maximus, manuk ingkang ageng ing donya , ingkang tasih kasebar luas ing sadaya Madagaskarngantos ing abad ke-17.[8]

1650–1800[besut | besut sumber]

1800–1896[besut | besut sumber]

1896–1960[besut | besut sumber]

Masakan kontemporer[besut | besut sumber]

Nasi (vary)[besut | besut sumber]

Makanan pendamping (laoka)[besut | besut sumber]

Makanan jalanan[besut | besut sumber]

Makanan penutup[besut | besut sumber]

Minuman[besut | besut sumber]

Catatan[besut | besut sumber]

  1. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng achards
  2. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng autogenerated4
  3. ^ Gade (1996), p. 105
  4. ^ a b Blench (1996), pp. 420–426
  5. ^ Campbell (1993), pp. 113–114
  6. ^ Sibree (1896), p. 333
  7. ^ Stiles, D. (1991). "Tubers and Tenrecs: the Mikea of Southwestern Madagascar". Ethnology 30 (3): 251–263. doi:10.2307/3773634. 
  8. ^ BBC-2 Presents: Attenborough and the Giant Egg. Presenter: David Attenborough; Director: Sally Thomson; Producer: Sally Thomson; Executive Producer: Michael Gunton. BBC. BBC Two. March 2, 2011.

Referensi[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Malagasi&oldid=1014386"