Vanila

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Vanilla planifolia, kembang
Woh-wohan vanilla garing

Vanilla minangka rempah - rempah sing asale saka anggrek genus Vanilla, utamane dipikolehi saka polong spesies Meksiko, vanila rawan rata ( V. planifolia ). Tembung vanilla, asale saka vainilla , sing kurang saka tembung Spanyol vaina ( vaina dhewe tegese sarung utawa polong ), diterjemahake mung "polong sithik". Wong Mesoamerika pra-Columbian nandur anggur anggrek vanila, diarani tlīlxochitl dening Aztecs . Vanilla minangka rempah-rempah paling larang kaloro sawise safron amarga tuwuh polong wiji vanilla iku intensif tenaga kerja. Nanging, vanilla akeh digunakake ing panggangan komersial lan domestik, pabrik minyak wangi, lan aromaterapi .