Aztek

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pengorbanan manusia pada zaman Aztec, dari Codex Magliabechiano

Kaum Aztèk utawa Aztèc ya iku wong Amerika Tengah teka sentral Meksiko sing sugih warisan mitologi lan kebudayaan. Ing basa Nahuatl, basa suku Aztèk, "Aztèk" artine wong sing asale saka Aztlán". Kaum Aztèk uga nyebut ndekne Mehika utawa Meshika utawa Mexica, teka jeneng Stocking "Meksiko". Panganggonan jeneng Aztèk nganggo istilah sing ngerujuk marang wong sing nduwèni ékonomi, adat, agama, lan basa Mexica diawali Alexander von Humboldt.

Legenda[besut | besut sumber]

Aztèk kui salah sawijine pira-pira kabudayan, sing kasebut secara umum "nahuas" melu basa mereka. Kaum Aztek tekan marang lembah Anahuac, mereka dianggep oleh nahuas liya dadi sing paling ora nduwèni adab, dadi mereka mutusake sinahu, lan njukuk saka kaum- kaum liya, mereka akèh sinahu saka Toltec tua sing sering dikeliruake karo kebudayan Teotihuacan sing luwih tua. Kaum Aztek ngabungake pira-pira tradisi lan dicampur karo tradisine dewe. Amerga kui mereka nduwèni pira-pira mitos penciptaan, salah sawijine nggambarake papat sadurunge dunia saiki, kabèh akhire malapetaka. Era kelima bakal kekal disebabke pengorbanan hero marang matahari. Dongeng iki dikaitk-kaitke marang kota tua Teotihuacan, sing wis musnah jaman kaum Aztek teka. Mitos sing liya nggambarake dunia kui ciptaan dewa kembar, Tezcatlipoca lan Quetzalcoatl. Tezcatlipoca kilangan sikile ing proses ndadike ndonya lan kabèh gambaran dewa iki ngambarake Tezcatlipoca tanpa kaki lan ketok balunge. Quetzalcoatl uga dikenal Tezcatlipoca Putih.

Miturut legenda, mereka ngembara marang Lago de Texcoco ing Meksiko Tengah saka sawijine panggon ing lor sing kakenal Aztlán. Mereka dipandu déning dewa mereka Huitzilopochtli. Sakwisw mereka tekan ing sawijine pulau ing tengah danau, mereka ngeti garudha mangan ula sing tukaran ning nduwur kaktus nopal, gambaran sing padha karo ramalan sing ngakon mereka gawé pemukiman anyar ing kana. Kaum Aztèk gawé kotane sing dikenal Tenochtitlan. Panggon kasebut, ing masa saiki kui kota Meksiko. Garudha legendaris kui uga ana ing bendera Meksiko.

Ningali uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aztek&oldid=1075557"