Kroncong

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kroncong
Asal-usuling aliran musik Portugis
Sumber kabudayan abad kaping-16 Indonésia
Piranti musik VokalUkulélé (cak, cuk) – sélogitarbasssulingbiola
Moncèr Indonésia, Malaysia, Singapura, lan Walanda wiwit 1960-an
Wujud turunan Gambang Kromong – Tanjidor – Langgam JawaCampursari
Subgenre
Kroncong Koes Plus – Kroncong Beat
Genre campuran (fusion)
Pop Kroncong – Kroncong Dangdut
Vèrsi nggon-nggonan
Kroncong Tugu – Kroncong Johor
Topik liyané
Musik ing Indonésia
Gesang, Maestro Keroncong Indonésia

Kroncong ya iku jinising lelagon kanthi témpo alon sing migunaké flute, sélo, biola, cak. lan cuk. Lelagon iki mujudaké akulturasi antarané kabudayan Portugis lan Nuswantara. Sabanjuré, kroncong dadi kabudayan Indonésia sing kawentar ing jaman wiwitan kamardhikan.

Asal-Usul[besut | besut sumber]

Mula bukaning kroncong isih sasar-susur. Ana sing nyebut asli Indonésia, ana sing nyebut gawanan Portugis. Nanging sing paling akèh ditampa bebrayan ya iku kroncong iku asli Indonésia.[1]. Manut Denny Sakrie, ananing kroncong ing Nuswantara kababag dadi patang jaman,[2] ya iku:

  1. Kroncong Tempo Doeloe (1880 - 1920)
  2. Kroncong Abadi (1920 - 1960)
  3. Kroncong Moderen (1960 - 2000)
  4. Kroncong Milenium (2000 - saiki)

Udakara abad ka-19, kroncong dadi kondhang lan nyebrang tekan Ujung Malaya. Kroncong banjur nglebur karo kabudayan lokal. Upamané, ing 1950-an, kroncong nglebur karo gamelan Jawa dadi langgam. Ing antarané sing kawentar nyindhèn kroncong langgam jawa ya iku Waljinah. Kroncong ngancik pucuking kondhang ing taun 1960-an lan banjur nyusut kadhesek déning lagu populer.

Swara cara kroncong[besut | besut sumber]

Liev Java Orchestra ing Betawi, 1936

Sebutan "Kroncong" dinuga seka suara krincingan krincing rebana. Swara iki keprungu dadi latar sing ngreroncé swara instrumèn liyané, nalika tabuh lerem utama mlaku. Thuthukan swarané luwih cepet tinimbang swara panembang (penyanyi) lan mélodi. Lelagon kroncong iki diracik, lumrahé, nganggo cak, cuk, sélo, gitar, lan kontra bass. Cak lan cuk digunakaké kaya déné ricikan ing gamelan. Ing jaman wiwitan kroncong, nganggoné cavaquinho, gitar cilik nganggo senar waja papat. Cavaquinho banjur diréka dadi prounga (senar telu nganggo nilon) kanthi swara cendhèk. Cavaquinho uga diréka nganggo senar nilon papat kanthi swara dhuwur.[3]

"Cak", sing senaré papat, dipetik nganti wolung (8) petikan saben sa thuthukan ing wirama 4/4. Ana kalané nganggo senggakan. "Cuk", sing senaré telu, metik kanthi cara arpeggio lan tremolo migunakaké plèktrum kanthi ngukuhaké pas thuthukan. Cak lan cuk bebarengan ngisi, sesautan nyawiji kaya déné swara "kron" lan "cong."

Sélo sing kanggo ing kroncong bisa nganggo sing senaré telu. Senar nilon dipetik kanthi cepet utawa migunakaké bethotan seka jiwitan jempol lan driji. Swara gitar ngiringi cak lan cuk kanthi gegayuhan skala swara sing luwih dawa. Gitar nggenepi chord utawa wot-wotan (bridge) lagu. Bass nambahi gayeng kanthi cara kaya déné gong ageng ing gamelan.

Ing alat musik sing nyuwara mélodi, ana penyanyi, suling, lan biola. Biola lan suling ana kalané dadi bebuka lagu.

Umumé, kroncong migunakaké kunci mayor kanthi aransemèn skala minor. Nalika ing langgam jawa, kroncong tetep migunakaké not sing umum ing musik kulonan (Western), nanging diréka supaya laras karo gamelan sing skalané luwih cendhèk.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) Denny Sakrie. 100 Tahun Musik Indonésia, Gagas Media 2005
  2. ^ (id)Sunaryo Joyopuspito, Musik Keroncong: Suatu Analisis Berdasarkan Teori Musik, Bina Musik Remaja - Jakarta 2006.
  3. ^ "‘Keroncong’: Freedom music from Portuguese descendants". The Jakarta Post. PT. Bina Media Tenggara. 16 Juni 2011. Retrieved 11 June 2012.  Check date values in: |date= (help)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kroncong&oldid=1010087"