Ukulélé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ukulélé ya iku piranti musik sing carané ngunèkaké kanthi dipethik lan mlebu kulawarga piranti musik lut. Piranti musik iki awujud gitar cilik. Sanajan dhapuré amèh padha karo gitar, nanging cacah senaré mung ana papat lan nganggo senar nilon. Ukulélé iki asalé saka Hawaii, turunan saka gitarPortugis sing arané machete. Gitar cilik iki banjur sumebar ing laladan Kepuloan Makaronesia in abad angka 19

Ing Indonesia, ana piranti musik sing mèmper, ya iku cak lan cuk.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jeneng "ukulélé" iku kapethik saka tembung-tembung ing basa Hawaii, ya iku tembung uku lan tembung lele. Tembung uku ateges "kutu" lan tembung lele ateges "njogèd".

Ukuran[besut | besut sumber]

ukuran ukulele sing umum

Sanajan ukulélé sing paling kondhang iku sing cilik, nanging ana sawatara ukuran sing béda-béda. Ukuran sing lumrah ya iku soprano (umum), konsèr (alto), ténor, lan bariton. Sing paling umum ya iku ukuran soprano, déné konsèr wiwit digunakaké wiwit taun 1920-an. Bariton wiwit digawè ing 1940-an.

Jinis Dawané skala[1] Dawa sakabèhané Setelan swara
sopranissimo (piccolo utawa sak) 11" (28 cm) ~16" (40 cm) D5-G4-B4-E5 or C5-F4-A4-D5
soprano (standar) 13" (33 cm) 21" (53 cm) A4-D4-F#4-B4 or G4-C4-E4-A4 (paling umum)
konsèr ("super soprano") 15" (38 cm) 23" (58 cm) A4-D4-F#4-B4 or G4-C4-E4-A4 (paling umum)
ténor 17" (43 cm) 26" (66 cm) A4-D4-F#4-B4, G4-C4-E4-A4 (paling umum), G3-C4-E4-A4, or D4-G3-B3-E4
baritone 19" (48 cm) 29" (74 cm) D3-G3-B3-E4
bass 21" (53 cm) 30" (76 cm) E1-A1-D2-G2

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • "Skala" iku dawané pérangan sing ana senaré.