Campursari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Campursari iku sawijining jinis tembang cara Jawa sing sajatine campuran saka gamelan Jawa lan piranti musik modern.Campursari kang ngemot pirang-pirang aspek seni (sajroning lelagon pepak banget). Katitik saka lagu kang kerep dianggo campursari bisa awujud: lagu dolanan, langgam, macapat, tembang gedhe, sekar gendhing, bawa, umpak-umpak, lan liya-liyané. Tokoh campursari sing kondhang, ya iku Manthous saka Gunung Kidul. Katitik saka instrumen kang dianggo bebarengan kanthi trep, nganti kepenak dirungokake. Gabungan instrumen kasebut diangkah supaya tinemu harmoni seni campursri. Instrumen campursari kang kerep kanggo kayata kendhang, demung, gong, rebab, piano lan gitar.Lelagon campursari mono kang baku seneng, gumyak, lan nges swasanane. Padatan campursari kerep kanggo nglipur ing pahargyan, embuh iku mantenan, sunatan, tasyakuran lan liya-liyane.Campursari uga asring dianggo déning pendhagel, gara-gara ing wayang kulit, utawa wayang wong, limbukan wayang kulit, dhagelan ing kethoprak lan sapanunggalane.

Wujud Campursari[besut | besut sumber]

Lelagon campursari[besut | besut sumber]

  • Gethuk.
  • Tambat Ati
  • Nonong
  • Randha Kempling
  • Reformasi
  • Hewes-Hewes
  • Cucak Rowo
  • Mbah Dukunng,

Lelagon sekar gendhing campursari[besut | besut sumber]

  • Wahyu
  • Ayak Pamungkas
  • Rangu-Rangu
  • Puspa Giwa
  • Gandamastuti
  • Umbul Donga

Macapat campursari[besut | besut sumber]

  • Asmaradana : Anjasmara Arimami
  • Dhandhanggula : Sidaasih, Turu Lare
  • Mijil Kethoprak : Dedalane

Pucung dolanan campursari[besut | besut sumber]

  • Dhayohe Teka
  • Turi-Turi Putih
  • Aja Lamis
  • Buta Galak
  • Iris-irisan ela
  • Canthing
  • Jali.

Penembang campursari[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Campursari&oldid=1054543"