Kemitraan Ekonomi Komprehensif Daerah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Kemitraan Ekonomi Komprehensif Daerah (Inggris: Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP), punika persetujuan perdagangan antarane Asia-Pasifik bangsa saka Australia, Brunei, Cambodia, China, Indonesia, Jepang, Laos, Malaysia, Myanmar, Selandia Baru, Filipina, Singapura, Korea Selatan, Thailand, lan Vietnam. 15 negara anggota kalebu udakara 30% pedunung ing saindenging jagad (2,2 milyar wong) lan 30% PDB global ($ 26,2 triliun) ing taun 2020, dadi blok perdagangan paling gedhe ing sejarah.[1] Nggabungake kesepakatan bilateral sing wis ana ing antarane anggota 10 saka ASEAN lan limang mitra dagang utamane, RCEP ditandatangani tanggal 15 November 2020 ing KTT ASEAN virtual sing dianakake Vietnam, lan bakal diwiwiti sanalika diratifikasi paling ora enem penandatanganan ASEAN lan telu sing dudu ASEAN.[2][3][4]

Pakta perdagangan, sing kalebu campuran penghasilan dhuwur,[note 1] penghasilan menengah,[note 2] lan negara-negara berpenghasilan rendah,[note 3] disusun ing KTT ASEAN 2011 ing Bali, Indonesia, nalika negosiasi diluncurake kanthi resmi sajrone KTT ASEAN 2012 ing Kamboja.[5][6][7] Kajaba bisa ngilangi udakara 90% tarif impor ing antarane para penandha sajrone 20 taun wiwit dileksanakake, lan nggawe aturan umum kanggo e-commerce, perdagangan, lan properti intelektual. Aturan asal usul bakal mbantu nggampangake rantai pasokan internasional lan nyuda biaya ekspor ing saindenging blok.

RCEP minangka kesepakatan perdagangan bebas pisanan ing antarane China, Jepang, lan Korea Selatan, telu saka papat ekonomi paling gedhe ing Asia.[8] Nalika ditandatangani, analis ngramal bakal mbantu ngrangsang ekonomi ing tengah pageblug COVID-19, uga "narik pusat gravitasi ekonomi menyang Asia," lan nambah kekuwatan Amerika Serikat ing ekonomi lan politik urusan.[6][9][10]

Keanggotaan[besut | besut sumber]

Pemimpin ASEAN negesake manawa India, sing mundur saka negosiasi RCEP tanggal 4 November 2019, bisa bali lan gabung karo blok kasebut nalika wis siyap.

Mitra ekonomi eksternal kajaba India, kayata negara-negara ing Asia Tengah lan negara – negara sing isih ana ing Asia-Pasifik ( Asia Kidul, Asia Wetan, Asia Tenggara, lan Oceania ), bisa gabung karo RCEP 18 wulan sawise diwiwiti.

Kabeh sepuluh anggota ASEAN[besut | besut sumber]


Katelu anggota tambahan Asia Wétan saka ASEAN Plus Three[besut | besut sumber]

Loro anggota Oceanian tambahan ing ASEAN Plus Six[besut | besut sumber]


Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Australia, Brunei, Japan, New Zealand, Singapore and South Korea
  2. China, Indonesia, Malaysia, Thailand and Vietnam
  3. Cambodia, Laos, Myanmar and the Philippines

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "India stays away from RCEP talks in Bali". Nikkei Asian Review. Jakarta. 4 February 2020. Diarsip saka asliné ing 15 November 2020. Dibukak ing 4 February 2020.
  2. "Asia-Pacific nations sign world's largest trade pact RCEP". CNA. 15 November 2020. Diarsip saka asliné ing 15 November 2020. Dibukak ing 15 November 2020.
  3. Ng, Charmaine (15 November 2020). "15 countries, including Singapore, sign RCEP, the world's largest trade pact". The Straits Times. Diarsip saka asliné ing 15 November 2020. Dibukak ing 15 November 2020.
  4. "RCEP: Asia-Pacific nations sign world's biggest trade pact". www.aljazeera.com (ing basa Inggris). Diarsip saka asliné ing 15 November 2020. Dibukak ing 15 November 2020.
  5. "Archived copy". Diarsip saka asliné ing 15 November 2020. Dibukak ing 15 November 2020.CS1 dandani: archived copy as title (link)
  6. a b "China declares victory as 15 nations sign world's biggest free-trade deal". South China Morning Post (ing basa Inggris). 15 November 2020. Diarsip saka asliné ing 15 November 2020. Dibukak ing 15 November 2020.
  7. "RCEP: Challenges and Opportunities for India, 25 July 2013, RSIS, Singapore" (PDF). rsis.edu.sg. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 30 Dhésèmber 2013. Dibukak ing 24 April 2018.
  8. "What is RCEP and what does an Indo-Pacific free-trade deal offer China?". South China Morning Post (ing basa Inggris). 12 November 2020. Diarsip saka asliné ing 15 November 2020. Dibukak ing 15 November 2020.
  9. "US being left behind after Asia forms world's biggest trade bloc RCEP: US Chamber". CNA (ing basa Inggris). 18 November 2020. Dibukak ing 18 November 2020.
  10. "Why the U.S. Could Be the Big Loser in the Huge RCEP Trade Deal Between China and 14 Other Countries". Time (ing basa Inggris). 18 November 2020. Dibukak ing 18 November 2020.