Pageblug koronavirus 2019–2020

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Pageblug koronavirus 2019-2020, utawa uga dikenal minangka pageblug COVID-19, ya iku kadadèyan nulare lelara koronavirus 2019 (basa Inggrisé: coronavirus disease 2019, dicekak COVID-19), kang disebabaké déning severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS‑CoV‑2).[1][2] Pageblug iki kacathet kapisan ing Wuhan, Cina, ing sasi Dhésèmber taun 2019.[3] Organisasi Kaséhatan Donya (WHO) netepaké kadadéyan iki minangka pageblug ing tanggal 11 Maret 2020. [4][5] Ing sasi Mèi 2020, gunggungé kasus COVID-19 iki wus ngancik 4,53 yuta, ing 188 nagara lan wewengkon, kanthi 307.000 wong tiwas lan udakara 1,63 yuta wong mari.

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Coronavirus nduwé subfamili kang arané Orthocoronavirinae[6] , kalebu salah sijiné saka loro subfamili ing Coronaviridae, ordo Nidovirales, lan alam Riboviria.[7]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Gorbalenya, Alexander E. (11 Februari 2020). "Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus – The species and its viruses, a statement of the Coronavirus Study Group". bioRxiv (ing basa Inggris): 2020.02.07.937862. doi:10.1101/2020.02.07.937862. Check date values in: |date= (pitulung)
  2. "Naming the coronavirus disease (COVID-19) and the virus that causes it". World Health Organization (WHO).
  3. Huang C, Wang Y, Li X, Ren L, Zhao J, Hu Y, et al. (February 2020). "Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China". Lancet. 395 (10223): 497–506. doi:10.1016/s0140-6736(20)30183-5. PMC 7159299. PMID 31986264.
  4. "WHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19 - 11 March 2020". www.who.int (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-03-22.
  5. "Statement on the second meeting of the International Health Regulations (2005) Emergency Committee regarding the outbreak of novel coronavirus (2019-nCoV)". World Health Organization (WHO). 30 January 2020. Diarsip saka asliné ing 31 January 2020. Dibukak ing 30 January 2020.
  6. Fan, Yi; Zhao, Kai; Shi, Zheng-Li; Zhou, Peng (2019-03-02). "Bat Coronaviruses in China". Viruses. 11 (3). doi:10.3390/v11030210. ISSN 1999-4915. PMC 6466186. PMID 30832341.
  7. King, Andrew M. Q.; Adams, Michael J.; Carstens, Eric B.; Lefkowitz, Elliot J., eds. (2012-01-01). Virus Taxonomy (ing basa Inggris). San Diego: Elsevier. pp. 806–828. ISBN 978-0-12-384684-6.