Pageblug koronavirus 2019–2020

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pageblug koronavirus 2019-2020, utawa uga dikenal minangka pageblug COVID-19, ya iku kadadèyan nulare lelara koronavirus 2019 (basa Inggrisé: coronavirus disease 2019, dicekak COVID-19), kang disebabaké déning severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS‑CoV‑2).[1][2] Pageblug iki kacathet kapisan ing Wuhan, Cina, ing sasi Dhésèmber taun 2019.[3] Organisasi Kaséhatan Donya (WHO) netepaké kadadéyan iki minangka pageblug ing tanggal 11 Maret 2020. [4][5] Ing sasi Mèi 2020, gunggungé kasus COVID-19 iki wus ngancik 4,53 yuta, ing 188 nagara lan wewengkon, kanthi 307.000 wong tiwas lan udakara 1,63 yuta wong mari.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Gorbalenya, Alexander E. (11 Februari 2020). "Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus – The species and its viruses, a statement of the Coronavirus Study Group". bioRxiv (ing basa Inggris): 2020.02.07.937862. doi:10.1101/2020.02.07.937862.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. "Naming the coronavirus disease (COVID-19) and the virus that causes it". World Health Organization (WHO). 
  3. Huang C, Wang Y, Li X, Ren L, Zhao J, Hu Y, et al. (February 2020). "Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China". Lancet 395 (10223): 497–506. PMC 7159299 Priksa gandra |pmc= (pitulung). PMID 31986264 Priksa gandra |pmid= (pitulung). doi:10.1016/s0140-6736(20)30183-5. 
  4. "WHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19 - 11 March 2020". www.who.int (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-03-22. 
  5. "Statement on the second meeting of the International Health Regulations (2005) Emergency Committee regarding the outbreak of novel coronavirus (2019-nCoV)". World Health Organization (WHO). 30 January 2020. Diarsip saka sing asli ing 31 January 2020. Dijupuk 30 January 2020.  Paramèter |url-status= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)