Rasisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Rasisme iku sawijining sistem kapercayan utawa doktrin sing nélakaké yèn prabédan biologis sing ana ing ras manungsa nemtokaké pencapaian budaya utawa individu – yèn sawijining ras tinentu luwih superior lan duwé hak kanggo ngatur sing liyané [1].

Sapérangan panulis migunakaké istilah rasisme kanggo ngrujuk ing préferènsi marang klompok ètnis tinentu dhéwé (etnosentrisme), wedi marang wong asing (xenofobia), panolakan marang hubungan antarras (miscegenation), lan géneralisasi marang sawijining klompok wong tinentu (stereotipe) [2][3].

Rasisme wis dadi faktor panyurung diskriminasi sosial, segregasi lan kekerasan rasial, klebu genosida. Pulitisi asring migunakaké isu rasial kanggo menangaké swara. Istilah rasis wis dipigunakaké kanthi konotasi ala paling ora wiwit 1940-an, lan idhèntifikasi sawijining klompok utawa wong minangka rasis asring asifat kontrovèrsial.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]