Jinis kéju

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Macem-macem keju tekstur sing keras.
Maneka keju empuk sing empuk-empuk.

Jinis keju ya iku maneka werna keju yaiku asil susu lan maneka bakteri uga dawa proses pamatengan sing ora padha. [1] Kajaba iku, panganan sing dipangan kéwan kanggo di asilaké susu uga menehi daya pangaribawa keju sing bakal diasilaké. Saiki saiki, luwih saka 400 jinis keju saka macem-macem negara ing saindenging jagad. [2]

Adhedhasar tekstur[besut | besut sumber]

Keju camémbert saka Prancis yaiku keju alus nganggo kulit putih.

Keju atos[besut | besut sumber]

Keju atos ya iku jinis keju sing duwe kandhutan banyu paling akéh 56 persen, kandhutan banyu sing kurang ing keju bakal luwih atos. [1] Nanging, ora kabeh jinis keju duwe tekstur sing atos. Contone, keju Edam luwih lembut tinimbang keju Parmesan lan bisa gampang diiris nalika Parmesan kudu dicakot. Keju keras umumé bosok ing telung wulan. Nanging, proses pambosokan bisa nganti setaun lan nggawé keju ilang banyu luwih akéh lan dadi saya atos.

Keju irisan[besut | besut sumber]

Isi banyu paling akéh ing irisan keju antawis 54-63% lan mulane luwih cepet lan luwih gampang diiris tinimbang keju keras. [1]

Keju iris semi-atos[besut | besut sumber]

Isi banyu ing jinis keju iki antawis 61-69%. [1] Padatané keju iki diprodhuksi nganggo krim kalori sing kurang. Suwéné masak ing jinis keju iki beda-beda. Tuladha keju irisan semi-atos yaiku Roquefort, Tetilla, lan Weisslacker .

Keju empuk[besut | besut sumber]

Keju lembut duwe isi kelembapan luwih saka 67%. [1] Amarga jumlah banyu ing pad keju iki, isi gajih ing keju iki uga luwih murah tinimbang keju sing luwih angel.

Adhedhasar proses masakan[besut | besut sumber]

Keju bisa dipérang dadi limang pepanthan adhedhasar proses pambosokan. [3]

Bakteri sing wis diyasa saka njero[besut | besut sumber]

Tuladha keju saka pepantha iki yaiku Cheddar, keju Gouda, lan Parmesan . [3] Keju ing kategori iki dadi luwih angel nalika masak. Kadewasan bakal kedadeyan kanthi padha ing njaba njaba keju.

Kain keju sing cuci kulit[besut | besut sumber]

Tuladha keju saka pepantha iki yaiku Limburger lan Liederkranz . [3] Keju iki dibuwang kanthi reguler kanthi banyu uyah ing tahap kaping pisanan mateng. Keju jinis iki duwe kulit oranye utawa abang. Biasane, keju iki bakal luwih alus nalika masak lan ambune sing enak.

Keju slérét biru[besut | besut sumber]

Tuladha keju saka pepantha iki yaiku Roquefort lan Stilton . [3] Keju iki ngemot jamur utawa budaya jamur sing nyebar ing kabeh bagean keju.

  • Keju sing ditutupi cetakan

Tuladha keju saka pepantha iki yaiku Brie, Camémbert, lan St. Andre . [3] Keju jinis iki nduweni lapisan kulit sing wulu saka cet. Lapisan kasebut putih nalika keju isih enom nanging bisa dadi luwih peteng utawa ngrokok nalika keju ngalami proses masak.

  • Keju sing durung masak

Tulsdha keju saka pepantha iki yaiku keju kotej, keju krim, lan keju bakér . [3] Keju jinis iki ora ngalami proses masak.

Adhedhasar kulit[besut | besut sumber]

Keju kulit sing atos[besut | besut sumber]

Karakteristik keju iki yaiku sing gedhe, mbutuhaké wektu masak, lan liwat proses supresi kanggo mbusak kelembapan. [4] Tuladha jinis keju iki yaiku Raclette, Gruyere, lan Gouda .

Keju ditutupi rambut alus[besut | besut sumber]

Keju jinis iki duwe kulit lancar lan wulu. [4] Conto jinis keju iki yaiku Brie .

Keju kulit sing alami[besut | besut sumber]

Ing jero keju iki nduweni tekstur sing alus lan kulit abu-abu utawa biru sing owah nalika keju wiwit umure. [4] Conto jinis keju iki yaiku Sainte Maure lan Pouligny St. Pierre .

Keju sing kulit dibuang nganggo banyu asin[besut | besut sumber]

Keju kategori iki adus ing banyu asin yen masak. [4] Tuladha yaiku Muenster lan Feta .

Keju biru[besut | besut sumber]

Keju biru nduwe corak biru utawa ijo. [4] Werna iki dijupuk saka breeding saka bakteri ing keju. Tuladha keju biru yaiku Stilton, Roquefort lan Gorgonzola .

Keju seger[besut | besut sumber]

Karakteristik keju seger yaiku yen ora duwe kulit, duwe isi banyu sing dhuwur lan ora ngliwati proses masak. [4] Conto kalebu sel Demi, Ricotta lan Mascarpone .

Adhedhasar jinis susu sing digunakaké[besut | besut sumber]

Keju susu kambing[besut | besut sumber]

akéh wong seneng nggunakaké susu wedhus amarga kandungan lemak lan laktosa sing sithik lan akéh nutrisi . [5]

Keju saka susu wedhus utawa wedhus[besut | besut sumber]

Amarga wedhus umume ngasilaké susu kurang saka sapi lan wedhus, keju jinis iki uga angel ditemokaké lan luwih larang. [5]

Keju susu campuran[besut | besut sumber]

Keju jinis iki digawe saka kombinasi loro utawa luwih jinis susu. [5]

Keju susu mentah[besut | besut sumber]

akéh sing mbantah manawa proses pasteurisasi bisa ngilangi rasa keju saengga nggunakaké susu mentah. [5]

Keju liyane[besut | besut sumber]

Proses Keju[besut | besut sumber]

Keju pangolahan beda karo kategori keju liyane amarga keju iki ora digawe langsung saka susu seger, nanging digawe saka keju sing wis mateng. [1] Sisa saka macem-macem jinis keju dicampur dadi banjur lemah, asin lan digawe panas. Keju sing wis diproses kasedhiya ing macem-macem wujud.

Keju lembar pangolahan sing didol ing pasar.

Keju seger[besut | besut sumber]

Keju seger ora ngliwati proses masak kaya keju liyane. [1] Bagean sing padhet keju nganti 20%.

Pasta filata[besut | besut sumber]

Titik filata minangka jeneng pepantha keju sing kari digawe panas karo banyu panas, roso lan digawe dadi senar sawise pickling. [1] Jenis keju iki asale ing Italia lan mengko ditambahaké ing Daftar Keju Jerman resmi ing taun 1999 . pepantha keju iki beda-beda gumantung saka keju seger nganti keju keras. [6] Sawetara jinis keju filata pasta yaiku Mozzarella, Provolone, lan Scamorza . Isi banyu saka keju jinis iki udakara 62-76%.

Sour Cream Cheese[besut | besut sumber]

Isi banyu ing keju krim ora nguntungke saka 60-73%. [1] Keju jinis iki diasilaké saka keju asam rendah gajih, mulane keju iki nduweni kalori sing kurang lan protein sing dhuwur.

Keju vegetarian[besut | besut sumber]

Umume keju diprodhuksi nggunakaké rennet berasal saka kewan, sing dijupuk saka weteng sapi utawa wedhus. [7] Saiki, ana macem-macem alternatif kanggo ganti jeneng kewan.

Sawetara tanduran duwe enzim sing dibutuhaké kanggo nglukis susu. [7] crops Iki kalebu wit babakan anjir, mallow lan thistle . Sawetara keju tradisional saka Portugal lan Timur Tengah digawe karo tanduran tanduran amarga faktor religius lan budaya. Rennet uga bisa dijupuk saka enzim sing asalé saka jamur utawa bakteri. rennet jinis iki dikembangaké ing pungkasan taun 1980-an amarga saka kekurangan saka rennet asalé saka kéwan.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i (ing basa Inggris) Dumont's Lexicon of Cheese. Rebo International b.v., Lisse, The Netherlands. 2004. ISBN 978-90-366-1689-8.  Page 19-21.
  2. (ing basa Inggris) The Wonderful World of Cheese, Hub Pages. Diakses pada 21 April 2010.
  3. a b c d e f (ing basa Inggris) Gisslen, Wayne (2007). Professional Cooking. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 978-0-471-66376-8.  Page 811.
  4. a b c d e f (ing basa Inggris) Cheese Classifications: Texture, Covering, Ripening or Cooking Types, Sand and Succotash. Diakses pada 21 April 2010.
  5. a b c d (ing basa Inggris) Cheese Classifications, Gourmet Food Store. Diakses pada 21 April 2010.
  6. (ing basa Inggris) Cheese Guide, Wisconsin Dairy Artisan. Diakses pada 23 April 2010.
  7. a b (ing basa Inggris) Vegetarian Cheese, Artisanal Cheese. Diakses pada 23 April 2010.