Mozzarella

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kèju Mozzarella

Mozzarella inggih punika kèju Italia ingkang dipundamel kanthi cara diputer lan ditugel, amargi wonten ing Basa Italia, mozzare ateges nugel.[1][2] Keju punika dipundamel saking susu sapi ugi susu kerbau. Mozzarella di bufala dipundamel saking susu kerbau, déné mozzarella fior di latte dipundamel saking susu sapi ingkang dipunpasteurisasi.[3] Mozzarella seger padatanipun kanthi warna putih, nanging saged warna kuning cerah gumantung panganan sapi/kerbau ingkang dipunpendhet saking susunipun.[4] Tekstur kèju punika lembut lan mawi kadar toya ingkang inggil.[5] Padatanipun kèju ingkang dipundamel ing dinten mau dipundhahar ing dinten ingkang sami.[5] Sanajan makaten kèju punika saged tahan dumugi seminggu manawi dipunkom wonten ing toya mawi sarem[6] Mozzarella mawi kadar toya ingkang andhap saged dipunsimpen wonten ing kulkas dumugi sewulan lan saged tahan langkung dangu manawi dipunsadé mawi kemasan hampa angin.[7] Mozzarella mawi kadar toya andhap ingkang sampun diparut saged dipunsimpen dumugi 6 wulan.[8] Kèju punika dipun-ginakaken wonten ing pizza, lasagna, utawi dipuntedhi mawi irisan tomat lan basil ing sajian insalata caprese.[9]

Sajarah[besut | besut sumber]

Mozzarella kapisan dipundamel ing celakipun Naples, Italia kanthi ngginakaken susu kerbau.[4] Kala punika kathah kerbau ing tlatah padésan ingkang dipun-ginakaken kanggé ngangkud barang ugi kanggé ngluku.[10] Miturut legenda, kèju Mozzarella kapisan dipundamel kanthi boten sengaja.[4] Wonten ing ingkang nibakaken dadih dhateng ember mawi toya panas ing satunggaling pabrik kèju ing Naples lan dados kèju Mozzarella ingkang dipunmangertosi sapunika.[4] Amargi dipundamel saking susu ingkang boten dipunpasteurisasi lan dèrèng wonten lemari ès lajeng kèju punika boten saged awet lan boten saged dipunkintun marang tlatah njawinipun Naples.[4] Nalika tèknologi wiwit mekar lajeng kèju punika saged dipunkintun dhateng tlatah-tlatah sanèsipun ing Italia.[4]

Wujud lan tèkstur[besut | besut sumber]

Padatanipun mozzarella mawi wujud bunder kados bal, nanging kathah wujud sanèsipun saking kèju punika, kados ta "Bocconcini" (suapan), "Ciliegine" (ceri alit), "Nodini" (simpul alit), "Pizzaiola" (balok) lan "Ovoline" (tigan).[3][11] Bobot saking keju punika kirang langkung 200 dumugi 795 gram. Werna kèju punika putih porselen mawi kulit ingkang tipis lan alus.[10] Nalika kèju punika dipuntugel saged ngasilaken cuwèran putih ingkang mawi aroma susu.[10] Mozzarella ingkang dipundamel mawi susu sapi alusipun boten kados Mozzarella ingkang dipundamel saking susu kerbau.[3] Kèju Mozzarella dipunsadeé ing Italia sareng kaliyan toya dadihipun kanggé njagi segeripun.[1][3] Kèju punika kèju seger ingkang kedah langkung dipuntedhi ing pinten-pinten dinten bibar dipundamel.[3]

Jinis[besut | besut sumber]

Kèju Mozzarella sapunika kathah variasinipun kados ta:[6]

Mozzarella di bufala[besut | besut sumber]

Mozzarella fior di latte[besut | besut sumber]

Mozzarella affumicata[besut | besut sumber]

Scamorza[besut | besut sumber]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Buffalo Mozzarella Cheese, Delicious Italy.
  2. ^ "Italin Cheese" (PDF). Italin Made. Italin Institute of Foreign Trade. 2000. 
  3. ^ a b c d e Harbutt, Juliet (2006). The World Encyclopedia of Cheese. Anness Publishing Ltd. ISBN 978-1-84309-960-4.  Page 52.
  4. ^ a b c d e f "Mozzarella Cheese". Sallys Place. Dijupuk 2010-05-05. 
  5. ^ a b "Burrata mozzarella's creamy cousin makes a fresh impression". The Wine News.  Tèks "-01" dikiwakaké (pitulung)
  6. ^ a b "Healthnotes: Mozzarella". PCC Natural Markets. 
  7. ^ "Pizzeria Operations". Correll Concepts. 
  8. ^ "Mozzarella". Organic Valley. 
  9. ^ Mozzarella Fior de Latte, A.G. Ferrari.
  10. ^ a b c Campana Buffalo's Mozzarella Cheese, Mozzarella di Bufala.
  11. ^ Fresh Handmade Mozzarella, La Bella Mozzarella..

Pranala njawi[besut | besut sumber]