Lasagna

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lasagne verdi ing sadhuwuring piring

Lasagna[1][2] utawa Lasagne iku jinis pasta kang dimasak kanthi cara dipanggang sajroning oven lan dadi panganan tradhisional ing Italia.[3] Lasagna miturut harfiah ya iku lasagne kang isine daging. Lasagna bisa diisi karo isi liyané kang akeh, kaya ta daging, jejanganan, daging pitik, panganan saka segara lsp. miturut selerane dhewe-dhewe. Kulit lasagna kagawe saka adonan tepung terigu kang wis diwenehi isi, banjur dipanggang nganti tekan mateng.

Lasagna asring disajèkaké sajroning balok lapisan keju, saus, lan ug asring diwenehi tambahan bahan-bahan, kaya saus, daging, utawa janganan. Khas masakan pusat Italia, variasi regional kang ana. Ing pirang-pirang laladan, apa manèh ing laladan sakidule Italia, saus kang dienggo ketoke saus tomat sederhana dan Ragu, dene ing panggonan liyané, apa manèh ing Italia pérangan lor, diwenehi saus Bechamel kang akèh banget. Lasagna wis dadi panganan kang misuwur ing sakupenging donya, perjalanan saka Éropah menyang Amerika.

Sejarah pesthine babagan pasta lan kepriyé carané lasagna digawé wis ilang dadi legenda purbakala. Mung bisa dinyana-nyana pasta ditemokake déning masarakat Mediterania sawisé dhèwèké nemokake tèhnik nggiling gandum dadi tepung. Pirang-pirang sejarawan duwéni pamikiran yèn jeneng lasagna asalé saka basa Yunani, lasanon kang tegesé wadah sajroning kamar. Wong Romawi njupuk tembung iku kanggo hidangan kang disajekake ing wadah. Dadi, Lasagna iku tegesé panganan kang disajekake wadhah kang jenenge lasanum.[4]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ (ing basa basa Indonésia)resepmasakanindonesia.idcc.info Resep Lasagna (1) (kaundhuh tanggal 20 Agustus 2011)
  2. ^ (ing basa basa Indonésia)femina.co.id Lasagna (kaundhuh tanggal 20 Agustus 2011)
  3. ^ (ing basa basa Indonésia)inforesep.com Resep Lasagna (kaundhuh tanggal 20 Agustus 2011)
  4. ^ (ing basa basa Indonésia)ahmadsyarifhidayat.com Lasagna (kaundhuh tanggal 20 Agustus 2011)