Gruyère

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gruyère.jpg

Cithakan:Infobox Cheese

Gruyère yaiku keju kanti tekstur atos kang digawé saka susu sapi mentah saka daerah Gruyère ing Swiss.[1] Keju Gruyère dijenenggi jumbuh karo desa panggonan keju iki pertama kali digawé.[2] Kulit keju iki kanti keriput lan warnané coklat alami.[2] Keju Gruyère duwéni bentuk mèh pada karo keju Emmental, nanging keju Gruyère duwèni warna kuning kang luwih peteng.[1] Sakliyané iku, proses pematangan Gruyère luwih suwi ketimbang karo Emmental sahingga teksturé luwih padet lan rasané luwih teges.[1] [2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah keju Gruyère walé nalika tahun 1155.[3] [4] Nalika iku para peternak diijinaké kanggo gawé keju kanti nggunakaké peralatan kang disumbangaké déning para biarawan.[3] [5] Nanging para peternak kasebut kudu mènèhi sebagian saka keju dèwèké marang biarawan kasebut.[4] [5]

Para peternak kasebut kudu munggah marang gunung kanggo meres susu sapi déwéké amerga ing kana ana akèh suket kanggo mènèhi pkan kanggo sapi-sapi kasebut.[6] Wondèné perjalanan marang gunung ngeselaké banget sahingga ora mungkin kanggo déwéké lunga saben dina.[6] Amerga ikulah saben wektu musim panas pira-pira pawongan ditugasaké kanggo njaga kelompok sapi duwén ésekabèhané penduduk desa.[6] Wong-wong kasebut uga duwéni tugas kanggo meres susu sapi-sapi kasebut lan gawé keju saben dina.[6] Keju kasebut duwéni tingkat kelembaban kang endèk sahingga isa tahan sadawné musim panas.[6] Sakliyané iku, keju kasebut uga dagawé sajroné ukuran kang gédh élan kuat sahingga ora rusak sajroné perjalanan mudun gunung.[6] Nganti saiki keju Gruyère isih diproduksi kanti ukuran kang gedhé.[4]

Bentuk dan tekstur[sunting | sunting sumber]

Keju iki bentuké bundar kanti ukuran diameter 58 nganti 66 sentimeter lan duwur 10 nganti 13 centimeter.[3] Bobot saka keju iki sekitar 20 nganti 45 kilogram.[4] Kulit keju iki duwéni warna coklat lan kanti tekstur kasar lan lunyu.[3] Keju iki duwéni bolongan-bolongan cilik ing bagian jeroné.[3] [7] Bolongan-bolongan kasebut duwéni diameter antarané 4 nganti5 milimeter.[3]

Pembuatan[sunting | sunting sumber]

Keju Gruyère digawé kanti nggunakaké susu sapi kang ora di pasteurisasi.[3] [7] Susu iki dientuki saka sapi-sapi kang diwènèhi pakan suket nalika musim panas lan merang nalika musim dingin.[3] Susu kasebut kudu langsung diproses sajroné wektu 18 jam sakwisé diperes.[3] Kanggo gawé keju Gruyère kanti bobot 35 kilogram, dibutuhaké susu sapi nganti 400 liter.[4] Susu kasebut dipanasaké kanti suhu 34° C banjur rennet ditambahaké.[7] [8] Didih susu banjur diremik trus dimasak sianmbi diaduk.[3] [7] [8] Banjur dadih kasebut dicetak lan diprès nganti 16 jam knggo ngasilaké tekstur kang tos lan padet.[3] [8] Sakwisé iku keju dikom sajroné banyu asin sakwéné 8 dina.[7] [8] Tahap selanjuté yaiku pematengan, sakwéné sekitar 5 nganti 12 wulan.[3] [8] Keju Gruyère Amerika dimatengaké sakwéné 3 wulan, wondéné keju Gruyère Swiss dimatangaké sakwéné minimal 5 wulan.[8]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en) Gruyere, Cheese.com. (Kaunduh 20/2/13).
  2. ^ a b c (en) Switzerland's Famous Gruyere Cheese, I Love Cheese. (Kaunduh 20/2/13).
  3. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Lexicon_of_Cheese
  4. ^ a b c d e (en) Harbutt, Juliet (2006). The World Encyclopedia of Cheese. Anness Publishing Ltd. ISBN 978-1-84309-960-4. Page 104.
  5. ^ a b (en) History of Gruyere AOC, Gruyere.com. (Kaunduh 20/2/13).
  6. ^ a b c d e f (en) The Strange History of Cheese, Live Science. (Kaunduh 20/2/13).
  7. ^ a b c d e (en) What is Gruyere?, Wise Geek. (Kaunduh 20/2/13).
  8. ^ a b c d e f (en) Gruyere Cheese, Practically Edible. (Kaunduh 20/2/13).

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Gruyère ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gruyère&oldid=843148"