Gruyère

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gruyère.jpg

Cithakan:Infobox Cheese

Gruyère ya iku keju kanti tekstur atos kang digawé saka susu sapi mentah saka laladan Gruyère ing Swiss.[1] Keju Gruyère dijenenggi jumbuh karo désa panggonan keju iki pertama kali digawé.[2] Kulit keju iki kanti keriput lan warnané coklat alami.[2] Keju Gruyère duwéni wujud mèh pada karo keju Emmental, nanging keju Gruyère duwèni warna kuning kang luwih peteng.[1] Sakliyané iku, proses pematangan Gruyère luwih suwi ketimbang karo Emmental sahingga teksturé luwih padet lan rasané luwih teges.[1][2]

Sejarah[besut | besut sumber]

Sejarah keju Gruyère walé nalika tahun 1155.[3][4] Nalika iku para peternak diijinaké kanggo gawé keju kanti nggunakaké peralatan kang disumbangaké déning para biarawan.[3][5] Nanging para peternak kasebut kudu mènèhi sebagian saka keju dèwèké marang biarawan kasebut.[4][5]

Para peternak kasebut kudu munggah marang gunung kanggo meres susu sapi déwéké amerga ing kana ana akèh suket kanggo mènèhi pkan kanggo sapi-sapi kasebut.[6] Wondèné perjalanan marang gunung ngeselaké banget sahingga ora mungkin kanggo déwéké lunga saben dina.[6] Amerga ikulah saben wektu musim panas pira-pira pawongan ditugasaké kanggo njaga kelompok sapi duwén ésekabèhané penduduk désa.[6] Wong-wong kasebut uga duwéni tugas kanggo meres susu sapi-sapi kasebut lan gawé keju saben dina.[6] Keju kasebut duwéni tingkat kelembaban kang endèk sahingga isa tahan sadawné musim panas.[6] Sakliyané iku, keju kasebut uga dagawé sajroné ukuran kang gédh élan kuat sahingga ora rusak sajroné perjalanan mudun gunung.[6] Nganti saiki keju Gruyère isih diproduksi kanti ukuran kang gedhé.[4]

Béntuk dan tekstur[besut | besut sumber]

Keju iki wujudé bundar kanti ukuran diameter 58 nganti 66 sentimeter lan duwur 10 nganti 13 centimeter.[3] Bobot saka keju iki sekitar 20 nganti 45 kilogram.[4] Kulit keju iki duwéni warna coklat lan kanti tekstur kasar lan lunyu.[3] Keju iki duwéni bolongan-bolongan cilik ing bagian jeroné.[3][7] Bolongan-bolongan kasebut duwéni diameter antarané 4 nganti5 milimeter.[3]

Pembuatan[besut | besut sumber]

Keju Gruyère digawé kanti nggunakaké susu sapi kang ora di pasteurisasi.[3][7] Susu iki diéntuki saka sapi-sapi kang diwènèhi pakan suket nalika musim panas lan merang nalika musim dingin.[3] Susu kasebut kudu langsung diproses sajroné wektu 18 jam sakwisé diperes.[3] Kanggo gawé keju Gruyère kanti bobot 35 kilogram, dibutuhaké susu sapi nganti 400 liter.[4] Susu kasebut dipanasaké kanti suhu 34 °C banjur rennet ditambahaké.[7][8] Didih susu banjur diremik trus dimasak sianmbi diaduk.[3][7][8] Banjur dadih kasebut dicetak lan diprès nganti 16 jam knggo ngasilaké tekstur kang tos lan padet.[3][8] Sakwisé iku keju dikom sajroné banyu asin sakwéné 8 dina.[7][8] Tahap selanjuté ya iku pematengan, sakwéné sekitar 5 nganti 12 wulan.[3][8] Keju Gruyère Amerika dimatengaké sakwéné 3 wulan, wondéné keju Gruyère Swiss dimatangaké sakwéné minimal 5 wulan.[8]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (en) Gruyere, Cheese.com. (Kaunduh 20/2/13).
  2. ^ a b c (en) Switzerland's Famous Gruyere Cheese, I Love Cheese. (Kaunduh 20/2/13).
  3. ^ a b c d e f g h i j k l Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Lexicon_of_Cheese
  4. ^ a b c d e (en) Harbutt, Juliet (2006). The World Encyclopedia of Cheese. Anness Publishing Ltd. ISBN 978-1-84309-960-4.  Page 104.
  5. ^ a b (en) History of Gruyere AOC, Gruyere.com. (Kaunduh 20/2/13).
  6. ^ a b c d e f (en) The Strange History of Cheese, Live Science. (Kaunduh 20/2/13).
  7. ^ a b c d e (en) What is Gruyere?, Wise Geek. (Kaunduh 20/2/13).
  8. ^ a b c d e f (en) Gruyere Cheese, Practically Edible. (Kaunduh 20/2/13).

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gruyère&oldid=1082997"