Gruyère

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gruyère.jpg

Cithakan:Infobox Cheese

Gruyère ya iku keju kanti tekstur atos kang digawé saka susu sapi mentah saka laladan Gruyère ing Swiss.[1] Keju Gruyère dijenenggi jumbuh karo désa panggonan keju iki pertama kali digawé.[2] Kulit keju iki kanti keriput lan warnané coklat alami.[2] Keju Gruyère duwé wujud mèh padha karo keju Emmental, nanging keju Gruyère duwèni warna kuning kang luwih peteng.[1] Saliyané iku, prosès pematangan Gruyère luwih suwi ketimbang karo Emmental saéngga teksturé luwih padet lan rasané luwih teges.[1][2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah keju Gruyère walé nalika taun 1155.[3][4] Nalika iku para peternak diijinaké kanggo gawé keju kanti nggunakaké peralatan kang disumbangaké déning para biarawan.[3][5] Nanging para peternak mau kudu mènèhi sapérangan saka keju dèwèké marang biarawan mau.[4][5]

Para peternak mau kudu munggah marang gunung kanggo meres susu sapi dhèwèké amarga ing kana ana akèh suket kanggo mènèhi pkan kanggo sapi-sapi mau.[6] Wondèné lelampahan marang gunung ngeselaké banget saéngga ora mungkin kanggo dhèwèké lunga saben dina.[6] Amerga ikulah saben wektu musim panas pira-pira pawongan ditugasaké kanggo njaga kelompok sapi duwén ésekabèhané penduduk désa.[6] Wong-wong mau uga duwé tugas kanggo meres susu sapi-sapi mau lan gawé keju saben dina.[6] Keju mau duwé tingkat kelembaban kang endèk saéngga bisa tahan sadawné musim panas.[6] Saliyané iku, keju mau uga dagawé sajeroning ukuran kang gédh élan kuwat saéngga ora rusak sajeroning lelampahan mudun gunung.[6] Nganti saiki keju Gruyère isih diprodhuksi kanti ukuran kang gedhé.[4]

Béntuk dan tekstur[besut | besut sumber]

Keju iki wujudé bundar kanti ukuran diameter 58 nganti 66 sentimeter lan dhuwur 10 nganti 13 centimeter.[3] Bobot saka keju iki sakiwa-tengené 20 nganti 45 kilogram.[4] Kulit keju iki duwé warna coklat lan kanti tekstur kasar lan lunyu.[3] Keju iki duwé bolongan-bolongan cilik ing pérangan jeroné.[3][7] Bolongan-bolongan mau duwé diameter antarané 4 nganti5 milimeter.[3]

Pembuatan[besut | besut sumber]

Keju Gruyère digawé kanti nggunakaké susu sapi kang ora di pasteurisasi.[3][7] Susu iki diéntuki saka sapi-sapi kang diwènèhi pakan suket nalika musim panas lan merang nalika musim dingin.[3] Susu mau kudu langsung diproses ing sajeroning wektu 18 jam sawisé diperes.[3] Kanggo gawé keju Gruyère kanti bobot 35 kilogram, dibutuhaké susu sapi nganti 400 liter.[4] Susu mau dipanasaké kanti suhu 34 °C banjur rennet ditambahaké.[7][8] Didih susu banjur diremik trus dimasak sianmbi diaduk.[3][7][8] Banjur dadih mau dicetak lan diprès nganti 16 jam knggo ngasilaké tekstur kang tos lan padet.[3][8] Sawisé iku keju dikom sajeroning banyu asin suwéné 8 dina.[7][8] Tahap selanjuté ya iku pematengan, suwéné sakiwa-tengené 5 nganti 12 wulan.[3][8] Keju Gruyère Amérika dimatengaké suwéné 3 wulan, wondéné keju Gruyère Swiss dimatangaké suwéné minimal 5 wulan.[8]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Gruyere, Cheese.com. (Kaunduh 20/2/13).
  2. ^ a b c Switzerland's Famous Gruyere Cheese, I Love Cheese. (Kaunduh 20/2/13).
  3. ^ a b c d e f g h i j k l Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Lexicon_of_Cheese
  4. ^ a b c d e Harbutt, Juliet (2006). The World Encyclopedia of Cheese. Anness Publishing Ltd. ISBN 978-1-84309-960-4.  Page 104.
  5. ^ a b History of Gruyere AOC, Gruyere.com. (Kaunduh 20/2/13).
  6. ^ a b c d e f The Strange History of Cheese, Live Science. (Kaunduh 20/2/13).
  7. ^ a b c d e What is Gruyere?, Wise Geek. (Kaunduh 20/2/13).
  8. ^ a b c d e f Gruyere Cheese, Practically Edible. (Kaunduh 20/2/13).

Pranala njaba[besut | besut sumber]