Jalapéño

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan


Mrico Jalapeño

jalapeño ( UK /ˌhæləˈpnj/ HAL-ə-PAY-nyoh, US /ˌhɑːl-/ HAHL-, [1] [2] [3] Pangucap cara Spanyol: [xalaˈpeɲo]Cithakan:Tautan audio IPA</img> ) kultivar jinis cabe mrica ukuran medium saka spesies Capsicum annuum . [4] Cabe jalapeño diwasa yaiku 5–10 cm (2.0–3.9 in) dawa lan digantung nganggo daging sing bunder, kukuh, lan alus 25–38 mm (0.98–1.50 in) jembar. Iki bisa duwe macem-macem pungency, kanthi unit panas Scoville 3.500 nganti 8.000. [5] Umume dipetik lan dikonsumsi nalika isih ijo, sok-sok diijini mateng lan dadi abang, oranye, utawa kuning. Luwih wiyar lan umume luwih entheng tinimbang lada Serrano sing padha. [6]

Jalapeño mentah yaiku banyu 92%, karbohidrat 6%, protein 1%, lan ngemot lemak (tabel) sing bisa diabaikan. 100-gram (3.5 oz) porsi referensi jalapeo mentah nyedhiyakake 120 kilojoules (29 kkal) energi panganan, lan minangka sumber sugih (20% utawa luwih saka Nilai Saben, DV) saka vitamin C, vitamin B6, lan vitamin E, kanthi vitamin K kanthi jumlah moderat (tabel). Mikronutrien liyane kurang saka isi (tabel).

Peppers, jalapeño, raw
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi121.3 kJ (29.0 kkal)
6.50 g
Gula4.12 g
Serat panganan2.8 g
0.37 g
0.91 g
Vitamin
Pindhané vitamin A
(7%)
54 μg
Tiamin (B1)
(3%)
0.040 mg
Riboflavin (B2)
(6%)
0.070 mg
Niasin (B3)
(9%)
1.28 mg
Vitamin B6
(32%)
0.42 mg
Folat (B9)
(7%)
27 μg
Vitamin C
(143%)
118.6 mg
Vitamin É
(24%)
3.58 mg
Vitamin K
(18%)
18.5 μg
Mineral
Kalsium
(1%)
12 mg
Wesi
(2%)
0.25 mg
Magnésium
(4%)
15 mg
Fosforus
(4%)
26 mg
Potasium
(5%)
248 mg
Sodhium
(0%)
3 mg
Sèng
(1%)
0.14 mg
Komponèn liyané
Banyu91.69 g
Capsaicin0.01g – 6 g

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA
Mrica Jalapeño dibungkus gulung sabit
  • Jalapeo diiseni diwenehi jalapeo seger (disuguhake dimasak utawa mentah) diisi panganan laut, daging, unggas, utawa keju.
  • Pickled jalapeños, jinis pickled mrico, ngiris utawa kabèh, sing asring dadi panas utawa kadhemen ing ndhuwur nachos, kang tortilla goreng kang diwenehi karo keju ilang ing ndhuwur, sajian Mexican tradisional.
  • Chipotles asap, jalapeños mateng.
  • Sele jalapeño, yaiku sele mrica, bisa disiyapake nggunakake metode guyonan.
  • Mrica Jalapeño asring dibungkus lan disajekake ing omben-omben campuran .
  • Pipa jalapeño minangka panganan pembuka; jalapeo diiseni keju, biasane cheddar utawa krim keju, roti utawa dibungkus daging babi, lan dimasak.
  • Endhog Armadillo minangka jalapeo utawa cabai sing padha diiseni keju, dilapisi daging sosis lan dibungkus daging babi. "Endhog" banjur dipanggang nganti daging babi wiwit garing.
  • Chili toreados minangka jalapeo seger sing diobong ing lenga nganti kulit di blur kabeh. Kadhangkala disajeni karo keju sing wis ilang ing ndhuwur.
  • Tusuk gigi Texas minangka jalapeños lan bawang sing dicukur dadi sedotan, roti sing entheng, lan goreng sing jero.
  • Jalapeo sing dicincang minangka bahan umum ing pirang-pirang salsa lan cabai .
  • Irisan-irisan Jalapeño umume dadi ing Vietnam pho lan mi Banh, lan uga sandwich umum lan pizza tutup ing Kulon.

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "JALAPEÑO". Cambridge English Dictionary. Cambridge University Press. Dibukak ing 10 September 2019.
  2. "jalapeño". Longman Dictionary of Contemporary English. Longman. Dibukak ing 10 September 2019.
  3. "jalapeño". Oxford Advanced Learner's Dictionary. Oxford University Press. Dibukak ing 10 September 2019.
  4. Sanogo, Soum (April 2003). "Chile Pepper and The Threat of Wilt Diseases". Plant Health Progress. 4: 23. doi:10.1094/PHP-2003-0430-01-RV. Dibukak ing 4 August 2015.
  5. González-Zamora, A; Sierra-Campos, E; Luna-Ortega, J. G; Pérez-Morales, R; Rodríguez Ortiz, J. C; García-Hernández, J. L (2013). "Characterization of different Capsicum varieties by evaluation of their capsaicinoids content by high performance liquid chromatography, determination of pungency and effect of high temperature". Molecules. 18 (11): 13471–86. doi:10.3390/molecules181113471. PMC 6269802. PMID 24184818.
  6. Zaslavsky, Nancy. "Jalapeño vs. Serrano: A Hot Debate Over Flavor". zesterdaily.com. World W/Recipe. Dibukak ing 4 August 2015.