Pho

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Phở
Pho-Beef-Noodles-2008.jpg
Jeneng liyanépot-au-pho
JinisNoodle soup
AjanganMain course
Panggonan asalVietnam
Tlatah utawa prajaHanoi, Nam Định Province
Diréka nalika1900–1907[1]
Hawa ajanganWarm
Woworan pokokRice noodles and beef or chicken
VariasiPhở gà (pho with chicken), phở tái (pho topped with sliced rare beef)
Buku masakan: Phở  Médhia: Phở

Phở utawa pho ( UK /fɜːr/, US /fʌ, f/, Canada: /fɑː/ ; Vietnamese:  pra=| Babagan swara iki ) minangka sop Vietnam sing ngemot duduh, mihun ( bánh phở ), rempah, lan daging (biasane daging sapi) ( phở bò ), kadhangkala pitik ( phở gà ). [2] Pho minangka panganan sing kawentar ing Vietnam sing disuguhake ing omah, warung lan restoran ing saindenging negara. Pho dianggep minangka sajian nasional Vietnam.

Pho asalé ing wiwitan abad kaping-20 ing sisih lor Vietnam, lan dimisuwurake ing saindenging jagad dening para pengungsi sawise Perang Vietnam . Amarga asal - usul pho kurang didokumentasikake, [3] ana sing ora sarujuk babagan ndaya budaya sing nyebabake pangembangan kasebut ing Vietnam, uga etimologi jeneng kasebut. [4] Gaya phoes Hanoi (sisih lor) lan Saigon (kidul) beda karo ambane mi, manis duduh kaldu, lan pilihan obat-obatan.

Sajarah[besut | besut sumber]

Pho lan rajangan jeruk

Pho mungkin ngrembaka saka sajian mi sing padha; upamane, desa ing Vân Cù ujar dheweke mangan pho sadurunge jaman penjajahan Prancis . Maujud modern muncul ing antarane taun 1900 lan 1907 ing Vietnam sisih lor, tenggara Hanoi ing Provinsi Nam Định, banjur dadi pasar tekstil sing gedhe. Omah tradisional pho sing dianggep desa desa Vân Cù lan Dao Cù (utawa Giao Cù ) ing komune Đông Xuân, Distrik Nam Trực, Provinsi Nam Định. [5] [6]

Woworan[besut | besut sumber]

Pho lan gegenepé

Pho disajekake ing mangkok kanthi rajangan mie sing rata kanthi duduh kaldhu daging sapi sing mirasa, kanthi daging sapi sing tipis (steak, flank fat, flank flank, brisket ). Variasi nampilake tendon masak, tripe, utawa bakso ing Vietnam sisih kidul. Pho pitik digawe kanthi rempah-rempah sing padha karo daging sapi, nanging duduh kaldu digawe nganggo balung lan daging pitik, uga sawetara organ jeroan pitik, kayata jantung, endhog sing ora ana, lan rempela.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Trịnh Quang Dũng (December 8, 2017). "Phở Việt - Kỳ 1: Khởi nguồn của phở". Tuổi Trẻ (ing basa Vietnam) (Ho Chi Minh Communist Youth Union). Dijupuk July 16, 2018. 
  2. Ha, Michelle (2017-06-30). "Pho: A Tale of Survival (Part 1 of 2)". The RushOrder Blog. Diarsip saka sing asli ing 2017-08-15. Dijupuk 2017-08-15. 
  3. Greeley, Alexandra (Winter 2002). "Phở: The Vietnamese Addiction". Gastronomica (Oakland, California: University of California Press) 2 (1): 80–83. ISSN 1529-3262. doi:10.1525/gfc.2002.2.1.80.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. Vương Trung Hiếu (July 17, 2012). "Nguồn Gốc Của Phở" [The Origins of Phở]. Văn Chương Việt (ing basa Vietnamese). Dijupuk May 16, 2013. 
  5. Nguyễn Ngọc Tiến (2 August 2011). "Phở Hà Nội" [Hanoi Pho]. Hànộimới (ing basa Vietnamese) (Communist Party Committee of Hanoi). Dijupuk 19 May 2013. 
  6. An Chi (2010-06-15). "Lai lịch của món phở và tên gọi của nó" [Origin of the phở dish and its name]. An Ninh Thế Giới (ing basa Vietnamese) (Vietnam Ministry of Public Security). Dijupuk 2013-05-18.