Dhaptar pamenang Bebungah Nobel Ékonomi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pangaji-aji Bank Swedia sajeroning Ilmu Ékonomi (En: Nobel Memorial Prize in Economic Sciences;Swe lan Nor: Nobelpriset i ékonomi), sok ingsebut Pengregaan Nobel babagan Ékonomi, béda karo bebungah nobel liyané, amarga satemené bab iki dudu péranganing wasiat Alfred Nobel. Bebungah iki ingselenggarakaké déning Bank Sweinga (Sveriges Riksbank) padha ulang Taun ke-300 padha 1969. Anggota kulawarga Nobel mrotès panggunaan istilah "Pangaji-aji Nobel ing babagan Ékonomi" sajeroning kontèks apa waé. Sanadyan mangkono, sajeroning kontèks Bebungah Nobel, kerep ingsebut mung minangka "Bebungah ing babagan Ékonomi".

Pangumuman[besut | besut sumber]

Pangumumané ora ditindakaké ing tanggal sing gumathok, nanging lumrahé ditindakaké ing dina Senin tengahan kaloro Oktober. Wara-wara ditindakaké ing gedhong Institut Nobel lan wis dadi prastawa gedhé. Bebungah diwènèhaké saben taun ing tanggal 10 Dhésèmber, tanggal nalika Alfred Nobel séda ing taun 1896. Wiwit taun 1905 nganti 1946, upacara penganugerahan dianakaké ing Institut Nobel, banjur wiwit 1947 ing aula Universitas Oslo, lan ing taun 1990 dipindhah menyang balai kutha Oslo.

Pratélan panampa bebungah Nobel ing babagan Ékonomi wiwit 1969 ya iku:

Taun Panampa Karya sing inganugerahi Pangaji-aji
1969 Nurwègen Ragnar Anton Kittil Frisch lan 22px Jan Tinbergen ngembangaké modhèl dinamis terapan tumrap analisis prosès ékonomi
1970 Amérika Sarékat Paul Samuelson makarya ilmiah sajeroning ngembangaké téyori ékonomi statis lan dinamis sarta berperan aktif sajeroning ngundhakaké tingkat analisis ing babagan ngèlmu ékonomi
1971 Amérika Sarékat Simon Kuznets interpretasi tuwuhing ékonomi kanthi empiris sing nggawa marang seserepan anyar lan jero ngenani struktur ékonomi lan sosial sarta prosès pangyasa
1972 Karajan Manunggal John Richard Hicks lan Amérika Sarékat Kenneth Arrow kontribusi pionir marang téyori keseimbangan ékonomi umum lan téyori kasajahtran
1973 Amérika Sarékat Wassily Leontief pengembangan métodhe masukan-keluaran lan aplikasinya marang masalah-masalah ékonomi sing wigati.
1974 22px Gunnar Myrdal lan Karajan Manunggal Friedrich Hayek makarya pionir sajeroning téyori ngenani dhuwit lan fluktuasi ékonomi, lan analisis ngenani saling ketergantungan antarané fenomena institusi, ékonomi lan sosial
1975 22px Leonid Kantorovich lan Amérika Sarékat Tjalling Koopmans kontribusi marang téyori alokasi sumber sing optimum
1976 Amérika Sarékat Milton Friedman pencapaian ing babagan analisis konsumsi, sajarah lan téyori moneter lan dhémonstrasi ngenani kebijakan stabilisasi sing kompleks.
1977 22px Bertil Ohlin lan Karajan Manunggal James Meade kontribusi marang téyori dagang internasional lan pergerakan kapital internasional
1978 Amérika Sarékat Herbert Simon panelitèn pionir ngenani prosès pengambilan kaputusan ing sajeroning organisasi ékonomi.
1979 Amérika Sarékat Theodore Schultz lan Karajan Manunggal Arthur Lewis panelitèn pionir ngenani pangyasa ékonomi kanthi aspek mirunggan marang masalah-masalah sing diadhepi nagara tumuwuh.
1980 Amérika Sarékat Lawrence Klein pembuatan modhèl ekonometrik lan aplikasinya ke sajeroning kebijakan ékonomi lan analisis fluktuasi ékonomi
1981 Amérika Sarékat James Tobin analisis ngenani pasar finansial lan hubungannya dengan putusan pembelanjaan, tingkat pengangguran, produksi lan rega
1982 Amérika Sarékat George Stigler studi ngenani struktur indhustri, fungsi pasar lan sebab-akibat saka regulasi publik
1983 Amérika Sarékat Gerard Debreu penggabungan metoda analitis anyar menyang téyori ékonomi lan reformulasi sing detail ngenani téyori kesetimbangan umum
1984 John Richard Nicholas Stone kontribusi fundamental ngenani pengembangan sistem rekening nasional lan ngundhakaké dhasar-dhasar analisis ékonomi empiris
1985 Karajan Manunggal Franco Moinggliani analisis pionir sajeroning pasar finansial lan simpanan
1986 Amérika Sarékat James Buchanan Jr pengembangan dhasar-dhasar konstitusi lan kontraktual ngenani téyori pengambilan putusan kanthi pulitik lan ékonomi
1987 Amérika Sarékat Robert Solow kontribusi marang téyori pertumbuhan ékonomi
1988 22px Maurice Allais kontribusi pionir ngenani téyori pasar lan penggunaan sumberdaya sing efisien
1989 Nurwègen Trygve Haavelmo klarifikasi ngenani dhasar-dhasar téyori kemungkinan saka ekonometrik lan analisis ngenani struktur ékonomi simultan
1990 Amérika Sarékat Harry Markowitz, Amérika Sarékat Merton Miller lan Amérika Sarékat William Sharpe karya pionir sajeroning téyori ékonomi finansial
1991 Karajan Manunggal Ronald Coase penemuan lan klarifikasi ngenani wigatiné biaya transaksi lan hak milik marang struktur institusi lan berperannya ékonomi
1992 Amérika Sarékat Gary Becker pengembangan area analisis ékonomi mikro ke arah berbagai interaksi lan perilaku manungsa, kalebu perilaku non-pasar.
1993 Amérika Sarékat Robert Fogel lan Amérika Sarékat Douglass North nganyari panelitèn ing babagan sajarah ékonomi dengan matrapaké téyori ékonomi lan metoda kuantitatif kanggo njelasaké masalah owahan institusi lan ékonomi
1994 22px Reinhard Selten, Amérika Sarékat John Forbes Nash lan Amérika Sarékat John Harsanyi analisis pionir ngenani kesetimbangan sajeroning téyori permainan non-kooperatif
1995 Amérika Sarékat Robert Lucas, Jr. kanggo pangembangan lan aplikasi hipotèsis dugaan rasional, lan kanthi cara iku ngowahi analisis ékonomi makro lan njerokaké seserepan sajeroning kawicaksanan ékonomi
1996 Karajan Manunggal James Mirrlees lan Amérika Sarékat William Vickrey kanggo kontribusi fundamental mereka padha téyori ékonomi padha surungan menurut informasi asimetri
1997 Amérika Sarékat Robert C. Merton lan Amérika Sarékat Myron Scholes padha métodhe anyar kanggo nemtokaké aji derivatif
1998 22px Amartya Sen kanggo sumbangané marang ékonomi kesejahteraan
1999 22px Robert Mundell kanggo analisisnya padha kebijakan moneter lan fiskal menurut resim kurs pertukaran sing berbeda lan babagan mata uang optimum
2000 Amérika Sarékat James Heckman lan Amérika Sarékat Daniel McFadden kanggo pengembangan téyori lan metodenya kanggo analisis sampel kapilih
sajeroning pangembangan téyori lan metodené kanggo analisis pilihan sing béda-béda
2001 Amérika Sarékat George A. Akerlof, Amérika Sarékat Andrew Michael Spence lan

Amérika Sarékat Joseph E. Stiglitz

kanggo analisis ing pasar kanthi informasi asimetri
2002 Amérika Sarékat Daniel Kahneman lan Amérika Sarékat Vernon L. Smith kanggo penggabungan pengertian saka riset psikologi sajeroning ngèlmu ékonomi, khususnya ngenani panemuné wong lan pembuatan putusan ing bawah ketidaktentuan
kanggo ngadegaké percobaan laboran minangka piranti sajeroning analisis ékonomi empiris, khususnya padha studi mekanisme pasar alternatif
2003 Amérika Sarékat Robert F. Engle lan Karajan Manunggal Clive W. J. Granger kanggo métodhe analsis rerangkèn waktu ékonomi dengan bermacam waktu sing mudah berubah utawa kecenderungan biyasa
2004 Nurwègen Finn E. Kydland lan Amérika Sarékat Edward C. Prescott kanggo sumbangan mereka marang ékonomi makro sing dinamis: konsistensi waktu padha kebijakan ékonomi lan tenaga pendorong ing belakang ubengan bisnis
2005 Israèl Robert J. Aumann lan Amérika Sarékat Thomas C Schelling kanggo perannya sajeroning ngundhakaké seserepan mengenai konflik lan kerjasama melalui analisis permainan lan téyori
2006 Amérika Sarékat Edmund Phelps kanggo analisisnya mengenai intertemporal tradeoff sajeroning kebijakan ékonomi makro
2007 Amérika Sarékat Leonid Hurwicz, Amérika Sarékat Eric S. Maskin lan Amérika Sarékat Roger B. Myerson kanggo peran sajeroning membangun dhasar tumrap téyori désain mekanisme
2008 Amérika Sarékat Paul Krugman kanggo analisis pola dagang lan lokasi aktivitas ékonomi
2009 Amérika Sarékat Elinor Ostrom lan Amérika Sarékat Oliver E. Williamson kanggo analisis ékonomi magepokan karo kepamaréntahan lan sistem kepemilikan kolektif
2010 Amérika Sarékat Peter A. Diamond, Amérika Sarékat Dale T. Mortensen lan Siprus Karajan Manunggal Christopher A. Pissarides kanggo analisis marang pasar kanthi panggolekan friksi
2011 Amérika Sarékat Thomas J. Sargent lan Amérika Sarékat Christopher A. Sims kanggo panelitèn empiris marang sebab lan akibat sajeroning makroékonomi
2012 Amérika Sarékat Alvin E. Roth lan Amérika Sarékat Lloyd S. Shapley kanggo babagan téyori permainan (game theory) lan désain pemasaran
2013 Amérika Sarékat Eugene Fama, Amérika Sarékat Lars Peter Hansen lan Amérika Sarékat Robert J. Shiller kanggo hasil karya mereka sajeroning babagan analisa empiris saka rega aset [1][2]
2014 Prancis Jean Tirole kanggo asil analisis ngenani kakuwatan pasar lan regulasi

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]