Milton Friedman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Milton Friedman

Milton Friedman (31 Juli 191216 November 2006) ya iku ékonom Amérika lan intelektual publik.[1] Dhèwèké mati ana ing San Francisco (California), amarga gagal jantung.[1] Lair ing New York, dhèwèké iku anak pungkasan saka kulawarga imigran Yahudi saka Ukraina.[1] Dhèwèké wis nymbangake pikirana ana ing babagan makro-ékonomi, mikro-ékonomi, sajarah ékonomi, lan statistik kepengacaraan kapitalisme laissez-faire.[1] Nalika taun 1976, dhèwèké olèh kanugrahan Penghargaan Bebungah Nobèl ana ing babagan babagan analisis konsumsi, téyori lan sajarah moneter, lan dhémonstrasi kompleksitas saka kebijakan kang ngenani stabilisasi".[1] ,[2] Minangka salah sji ahli ana ing babagan ékonomi kang legendaris lan ngupayakake kebebasan individu, dhèwèké wis menehi pangarruh ana ing kebijakan ékonomi Présidhèn Amérika Sarékat, kaya Richard Nixon, Gerald Ford, lan Ronald Reagan lan uga Perdana Menteri Inggris Margaret Thatcher.[2] Ana ing bukune, kolom Majalah Newsweek, lan sawijining show televisi publik, dhèwèké ngupayakake kebebasan individu ana ing babagan ékonomi lan pulitik.[2] Pejabat-pejabat Amérika Sarékat muji sumbangane kang wis njabarake marang jutaan wong ngeneni pangerten ékonomi saka pasar bébas kang kompetitif.[2] Dhèwèké uga ndelok pembaharuan pasar bébas kang nyebar ana ing komunis lan Amérika Latin.[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]