Alfred Nobel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
AlfredNobel adjusted

Alfred Nobel ya iku penemu dinamit lan pemrakarsa hadhiah Nobel, dene nobel ateges pangaji kanggo para tokoh kang wis misuwur ing jagat kang duweni jasa ing babagan fisika, kimia, lan kedhokteran, sarta sastra lan perdamean.[1] Nalika Nobel tinggal dunya lan ninggalake bandha akeh, dhèwèké duweni wasiyat supaya bandhane mau digunakake kanggo kamulyane umat.[1] Kang nindakake wasiyat mau ya iku Ragnar Sohlman lan Rudolf Lilljequist, kang ngadegaké Yayasan Nobel kanggo ngopeni bandhane Nobel.[1] Apa kang wis ditindakake déning Nobel, adhedhasar getune marang tetemone ya iku dinamit kang wis niwasake wong akeh.[1] Kamangka Nobel nyiptakake dinamit dudu kanggo niwasake wong.[1] Alfred Nobel lair ing Stockholm, Swedia, tanggal 21 Oktober 1833.[1] Nalika isih cilik, dhèwèké wis biyasa nyambut gawé abot lan seneng golek elmu.[1] Bidang kang disenengi déning Nobel ya iku sastra, kimia, lan fisika.[1] Nobel uga tau dikirim bapaké menyang luwar negri saperlu sinau kimia.[1] Nobel lunga menyang Swedia, Jerman, prancis, lan Amarika Serikat suwéné rong taun. Nobel tinggal donya nalika tanggal 10 Dhésèmber 1896 ing San Reno, Itali.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 32]
  2. ^ (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 33]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Alfred_Nobel&oldid=1106109"