Alfred Nobel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
AlfredNobel adjusted

Alfred Nobèl ya iku penemu dinamit lan pemrakarsa bebungah Nobèl, dene nobel ateges pangaji kanggo para tokoh kang wis misuwur ing jagat kang duweni jasa ing babagan fisika, kimia, lan kedhokteran, sarta sastra lan perdamean.[1] Nalika Nobèl tinggal dunya lan ninggal bandha akèh, dhèwèké duweni wasiyat supaya bandhane mau digunakake kanggo kamulyane umat.[1] Kang nindakake wasiyat mau ya iku Ragnar Sohlman lan Rudolf Lilljequist, kang ngadegaké Yayasan Nobèl kanggo ngopeni bandhane Nobèl.[1] Apa kang wis ditindakake déning Nobèl, adhedhasar getune marang tetemone ya iku dinamit kang wis niwasake wong akèh.[1] Kamangka Nobèl nyiptakake dinamit dudu kanggo niwasake wong.[1] Alfred Nobèl lair ing Stockholm, Swedia, tanggal 21 Oktober 1833.[1] Nalika isih cilik, dhèwèké wis biyasa nyambut gawé abot lan seneng golek elmu.[1] Bidang kang disenengi déning Nobèl ya iku sastra, kimia, lan fisika.[1] Nobèl uga tau dikirim bapaké menyang luwar negri saperlu sinau kimia.[1] Nobèl lunga menyang Swedia, Jerman, prancis, lan Amarika Serikat suwéné rong taun. Nobèl tinggal donya nalika tanggal 10 Dhésèmber 1896 ing San Reno, Itali.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 32]
  2. ^ [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 33]