Bicol cepet saji

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bicol Express
Bicol Express.jpg
Jeneng liyanéSinilihan
JinisStew
AjanganMain
Panggonan asalPhilippines
Tlatah utawa prajaBicol
DigawéCecila Kalaw
Woworan pokokLong chilies, coconut milk, shrimp paste or stockfish, onion, pork, garlic, ginger
VariasiInulukan, Ginataang Isda, Laing, Pinakbet, gulay na may lada, Pinangat, Dinamita, Gising-gising
Buku masakan: Bicol Express  Médhia: Bicol Express

Bicol Express, sing diarani asli ing Bikol minangka sinilihan ( Cithakan:Literal translation ), minangka panganan khas Filipina sing dipopulerake ing distrik Malate, Manila nanging digawe kanthi gaya Bicolano tradisional. Iki minangka rebusan sing digawe saka mrica cabe dawa ( siling haba ing basa Tagalog ) utawa mrica cabe cilik ( siling labuyo ing basa Tagalog ), santen / krim klapa ( etahi gata ing Tagalog ), pasta udang ( bagoong alamang ing Tagalog ) utawa stockfish, bawang, daging babi, jahe lan bawang putih . Piring kasebut diarani warga Laguna, Cely Kalaw, sajrone lomba masak ing taun 1970-an ing Malate, Manila . Jeneng sajian kasebut diilhami dening kereta api Bicol Express ( Kereta Nasional Filipina ) sing dioperasikake saka Tutuban, Manila nganti Legazpi, Albay (pusat regional wilayah Bicol). Jeneng sing misuwur kanggo panganan iki ing Wilayah Bicol ing Filipina diidentifikasi minangka gulay na may lada, sing saiki dadi salah sawijining varian vegetarian sajian Bicol Express. Nalika suwe saya suwe, varian sajian Bicol Express ditambahi panganan laut, daging sapi, pescatarian, vegetarian, vegan, lan versi liyane. Preparasi sajian kasebut beda-beda miturut daging sing ana ing sajian. Nilai nutrisi saka versi asli sajian Bicol Express ono gunane ing protein nanging ora sehat ing babagan lemak jenuh lan kolesterol sing akeh. Piring kasebut pindhah menyang pamrosesan panganan lan produksi komersial supaya bisa didol kanthi gampang lan disimpen kanthi wektu sing luwih dawa.

Preparasi[besut | besut sumber]

Alamong Bagoong Seger sing dicekel nganggo jaring jaring. Iki bakal digunakake kanggo saos dhasar Bicol Express

[1]

Bahan- bahan kanggo persiyapan utama nggawe sajian asli Bicol Express yaiku minyak, jahe, bawang putih, bawang, potongan daging babi, krim klapa / susu, siling haba ( mrica cabe dawa ), bagoong alamang ( pasta udang ) lan sisi beras .


Langkah kapisan kanggo nggawe sajian iki yaiku pour minyak menyang wajan kanthi suhu panas. Kabeh papak, bawang bombay lan jahe kudu dicincang ukuran kubus 1-cm. Panganggone papak lan bawang ing masakan Filipina wis dipengaruhi dening wong-wong Spanyol sing ngicipi bahan - bahan kasebut kanggo memperkaya rasa sajian. [2] Bahan telu iki banjur dilebokake ing wajan lan dimasak suwene telung menit. Sabanjure, potongan daging babi ditambahake ing wajan lan masak nganti peteng dadi coklat. Daging babi minangka bahan utama sing nyedhiyakake dhasar sajian Bicol Express lan mbedakake karo variasi liyane. [3] Sawise daging babi dadi coklat, krim klapa / susu diwutahake menyang wajan lan direndhem nganti sawetara menit ing sangisore panas. Sabanjure, sawise 30 menit jenuh siling panas ing sangisore banyu asin, saluran banyu lan potong siling panas dadi irisan 1 inci banjur lebokake wajan. [4] Siling haba digunakake tinimbang langit - langit labuyo amarga level SHU saka siling haba mung 50.000 SHU, [5] sing bakal ngidini spiciness luwih bisa diatur kanggo para pelanggan. [1] Nanging, siling labuyo isih digunakake kanggo nggawe Bicol Express ing Semenanjung Bicol amarga warga pribumi luwih biasa karo spiciness . [6] Ing pungkasan bakal ditambahaké menyang telusur punika bagoong alamang ( urang tempel ). Pendhudhuk Bicolano njupuk alamang ( udang ) kanthi alami liwat jaring cor banjur fermentasi udang kanggo nggawe sadurunge alam . Senadyan nggunakake tradisional bagoong kanggo seasoning tujuan ing liyane masakan Filipino, anyar fermented bagoong alamang nambah roso saka Bicol Express dening kang "dasar sauce kanggo sajian". [7] Piring Bicol Express disajikake panas karo sisih mangkok sega . Beras penting ing panganan masakan Filipina lan sajian Bicol Express ora lengkap tanpa bahan penting iki.

Pinakbet, versi pescatarian sing ngganti daging babi karo Sayuran kayata bok choy lan tunas kentang

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b Pinas Sarap 2017, television broadcast, GMA Network TV, Philippines, March 23. Presented by Kara David.
  2. Fernandez, DG 1986, 'Food and the Filipino', in VG Enriquez (ed.), Philippines World-View, Institute of Southeast Asian Studeies, Pasir Panjang, Singapore, pp. 20–44
  3. Dalton, D, Keeling, S, Foster, S & Oates, J 2011, The Rough Guide to The Philippines, 3rd edn, APA Publications, London, UK.
  4. Martin, MG 2016, 'Food of the Philippines: Bicol Express', Philippines Lifestyle News, December 22, viewed October 26, 2020
  5. Rosato, J 2020, '2020 SCOVILLE SCALE: ULTIMATE LIST OF PEPPER'S & THEIR SCOVILLE HEAT UNITS', January, viewed October 10, 2020,
  6. Specialty Produce 2016, Siling Labuyo Chile Peppers, Specialty Produce, viewed October 27, 2020
  7. Lantrip, B 2017, 'The Chinese Cultural Influence of Filipino Cuisine', Masters thesis, The University of San Francisco, viewed September 3, 2020