Auriga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
AURIGA

Peta Auriga
CekakanAur[1]
GenitifAurigae
Asensio rekta6
Deklinasi+40
Area657[2] derajad pesagi (#21st)
Lintang utama5, 8
Lintang
Bayer/Flamsteed
65
Lintang
mawa planèt
7
Lintang padhang4
Lintang cedhak2
Lintang paling padhangCapella (α Aur) (0.08m)
Lintang paling cedhakQY Aur[3] ( tc)
Obyèk Messier3[4]
Udan météor
Rasi lintang
sing wewatesan
Katon antara lintang +90° lan −40°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi late February to early March.
'

Auriga inggih punika salah satunggaling rasi lintang saking 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar wonten ing abad kaping kalih déning astronom Walanda, Ptolemy lan sampun mlebet 88 rasi lintan modhèren. Rasi lintang Auriga inggih mapan wonten ing belahan langit sisih lor, ing sak loripun garis khatulistiwa. Auriga inggih punika nama Latin saking tembung charioteer, ingkang gadhah gegayutan kaliyan variasi mitos charioteers ingkang mlebet wonten ing Erichtonius of Athens lan Myrtilius. Auriga inggih paling katingal ing salebeting wekdal dalu ing sasi winter wonten ing langit lor, sesarengan kaliyan gangsal rasi lintang sanèsipun ingkang kalebet lintang ing asterisme winter hexagon. Amargi deklinasi auriga ingkang radi mangalor, mila Auriga namung saged dpuntingali paling tebih ing drajat 34° lintang kidul.

Wonten ing petangan astronomi Cina, sekawan lintang ingkang paling baku wonten ing Auriga inggih punika, alpha, beta, theta, lan iota Auriga, ingkang punika sesarengan kaliyan lintang beta Tauri saking rasi lintang Wu Che utawi "five dhariots".

Rasi lintang Auriga gadhah laladan ingkang ambanipun kirang langkung 657 drajat persegi, ingkang punika sepalihipun laladanipun rasi lintang ingkang paling amba inggih punika rasi lintang Hydra. Rasi lintang Auriga ngewrat enem lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit - planit. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +90° lan -40° lan badhé katingal ingkang saé piyambak manawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing pungkasaning sasi Pebruari lan ing purwakaning sasi Maret.

Lintang - lintang[besut | besut sumber]

Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang Auriga ing antawisipun inggih punika kados makaten:

  • Capella utawi Alpha Aurigae inggih punika lintang ingkang padhang piyambak wonten ing rasi lintang Auriga. Capella inggih punika lintang ingkang padhang piyambak nomer enem ing langit lan lintang ingkang padhang piyambak nomer tiga wonten ing belahan langit lor. Bangsa Yunani nyebat rasi lintang punika kanthi sebatan Aix lan wonten ing basa Roma, Capella ngemu teges "wedhus wadon".[6] Lintang punika nggambaraken Amalthaea, wedhus ingkang ngrawat Zeus. Lintang sanèsipun ingkang lair sesarengan kaliyan Amalthaea ingkang ugi dipunsebat the Haedi (putra- putranipun), inggih dipungambaraken déning eta Aurigae lan zeta Aurigae, tangga tepalihipun lintang Capella.
  • Beta Aurigae utawi Menkalinan inggih punika sistem lintang ingkang gadhah cahya sub raksasa pethak ingkang kalebet lintang rangkep tiga. Kalih komponenipun ingkang padhang inggih punika sub raksasa pethak tipe A lan lintang ingkang kaping tiga inggih ngemu cahya kurcaci abrit, ingkang namung badhé katingal mawi teleskop.
  • Theta Aurigae utawi ing wekdal tartamtu dipunsebat Bogardus utawi Mahasim, inggih punika lintang binar kanthi tipe A.
  • Iota Aurigae ingkang gadhah nama tradhisional Al Kab (cekakakn saking Kabdhilinan), inggih punila lintang ingkang ngemu cahya raksasa oranye tipe K ingkang tebihipun 512 taun cahya saking bumi.
  • Lintang sanèsipun ingkang wonten ing rasi lintang Auriga inggih punika lintang psi Aurigae, ingkang kapérang saking sedasa lintang ingkang mapan caket kaliyan sak kiteripun rasi lintang Lynx. Lintang - lintang ingkang dipungambaraken wonten ing peta inggih punika lintang psi 1, psi 2, psi 3, psi 4, psi 5, psi 6, psi 7, psi 8, lan psi 9.

Auriga taksih kalebet kulawarga rasi lintang Perseus sesarengan kaliyan rasi lintang Cassiopeia, Cepheus, Andromeda, Perseus, Pegasus, Cetus, Lacerta lan Triangulum. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang mapan wonten ing sak kiteripun Auriga inggih punika rasi lintang Camelopardalis, Perseus, Taurus, Gemini lan Lynx.[7]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Russell 1922, k. 469.
  2. Ridpath, Constellations.
  3. RECONS, The 100 Nearest Star Systems.
  4. Bakich 1995, k. 54.
  5. Bakich 1995, k. 26.
  6. Rogers, Mesopotamian Traditions 1998.
  7. Aurgae (Dipunundhuh tanggal 25 Pebruari 2013)
  • Cithakan:Cite document
  • Aveni, Anthony F. (1977). Native American Astronomy. University of Texas Press.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Bakich, Michael E. (1995). The Cambridge Guide to the Constellations. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-44921-2.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Buckstaff, Ralph N. (1927). "Stars and Constellations of a Pawnee Sky Map". American Anthropologist. 29 (2): 279–285. doi:10.1525/aa.1927.29.2.02a00110.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Burnham, Robert, Jr. (1978). Burnham's Celestial Handbook (2nd ed.). Dover Publications. ISBN 978-0-486-24063-3.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Crossen, Craig; Rhemann, Gerald (2004). Sky vistas: astronomy for binoculars and richest-field telescopes. Springer. ISBN 978-3-211-00851-5.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Davis, George A., Jr. (1944). "The Pronunciations, Derivations, and Meanings of a Selected List of Star Names". Popular Science. 52: 8. Bibcode:1944PA.....52....8D.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Drummond, Jack D. (1982). "A note on the Delta Aurigid meteor stream". Icarus. 51 (3): 655–659. Bibcode:1982Icar...51..655D. doi:10.1016/0019-1035(82)90153-1. Retrieved 20 June 2012. Unknown parameter |month= ignored (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Dubietis, Audrius; Arlt, Rainer (2002). "The current Delta-Aurigid meteor shower". WGN, Journal of the International Meteor Organization. 30 (5): 168–174. Bibcode:2002JIMO...30..168D. Unknown parameter |month= ignored (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Fekel, Francis C.; Tomkin, Jocelyn (2007). "Spectroscopic Binary Candidates for Interferometers". In Hartkopf, William I.; Guinan, Edward F.; Harmanec, Petr (eds.). Binary Stars as Critical Tools and Tests in Contemporary Astrophysics: Proceedings of the 240th Symposium of the International Astronomical Union Held in Prague, Czech Republic, August 22–25, 2006. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-86348-3.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Goodenough, Ward H. (1953). Native Astronomy in the Central Carolines. University Museum.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Harrington, Phil (1992). "The Challenge of Winter Nebulae". In Eicher, David J. (ed.). Stars and Galaxies. Kalmbach Publishing. ISBN 978-0-913135-05-1.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Higgins, David (1992). "The Ghostly Glow of Gaseous Nebulae". In Eicher, David J. (ed.). Stars and Galaxies. Kalmbach Publishing. ISBN 978-0-913135-05-1.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Hopkins, Jeffrey L.; Stencel, Robert E. (23 May 2006). "Single Channel UBV and JH Band Photometry of Epsilon Aurigae". The Society for Astronomical Sciences 25th Annual Symposium on Telescope Science. Society for Astronomical Sciences. 25: 13–24. Bibcode:2006SASS...25...13H. Retrieved 17 August 2012.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Hopkins, Jeffrey L.; Stencel, Robert E. (May 2007). "Recent UBVJH Photometry of Epsilon Aurigae". Proceedings of the Society for Astronomical Sciences. arXiv:0706.0891. Bibcode:2007arXiv0706.0891H.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Jenniskens, Peter (2006). Meteor Showers and their Parent Comets. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-85349-1.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Kashyap, V.; Rosner, R.; Harnden, F.R. Jr.; Maggio, A.; Micela, G.; Sciortino, S. (1994). "X-ray emission on hybird [[[sic]]] stars: ROSAT observations of alpha Trianguli Australis and IOTA Aurigae". The Astrophysical Journal. 431 (1): 402–415. Bibcode:1994ApJ...431..402K. doi:10.1086/174494. URL–wikilink conflict (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Krupp, E.C. (2007). "Rambling through the stars: Designated driver". Sky & Telescope: 39–40. Unknown parameter |month= ignored (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Levy, David H. (2008). David Levy's Guide to Observing Meteor Showers. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-69691-3.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Levy, David H. (2005). Deep Sky Objects. Prometheus Books. ISBN 978-1-59102-361-6.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Lucas, Gene A.; Hopkins, Jeffrey L.; Stencel, Robert E. (23 May 2006). "Long-Period Eclipsing Binary System Epsilon Aurigae Eclipse Campaign". The Society for Astronomical Sciences 25th Annual Symposium on Telescope Science. Society for Astronomical Sciences. 25: 25–30. Bibcode:2006SASS...25...25L.CS1 maint: ref=harv (link)
  • MacDonald, John (1998). The Arctic Sky: Inuit astronomy, star lore, and legend. Royal Ontario Museum/Nunavut Research Institute. ISBN 978-0-88854-427-8.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Makemson, Maud Worcester (1941). The Morning Star Rises: an account of Polynesian astronomy. Yale University Press.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Meng, H. (2002). "Activity of Iota-Aurigids in 2001 and the possible orbit of the meteoroid stream". WGN, Journal of the International Meteor Organization. 30 (5): 175–180. Bibcode:2002JIMO...30..175M. Unknown parameter |month= ignored (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Moore, Patrick; Tirion, Wil (1997). Cambridge Guide to Stars and Planets (2nd ed.). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-58582-8.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Moore, Patrick (2000). The Data Book of Astronomy. Institute of Physics Publishing. ISBN 978-0-7503-0620-1.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Olcott, William Tyler (2004). Star Lore: Myths, Legends, and Facts. Courier Dover Publications. ISBN 978-0-486-43581-7.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Pasachoff, Jay M. (2006). Stars and Planets. Maps and charts by Wil Tirion (4th ed.). Houghton Mifflin. ISBN 978-0-395-93432-6.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2001). Stars and Planets Guide (3rd ed.). Princeton University Press. ISBN 978-0-691-08913-3.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2009). The Monthly Sky Guide (8th ed.). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-13369-2.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Rogers, John H. (1998). "Origins of the Ancient Constellations: I. The Mesopotamian Traditions". Journal of the British Astronomical Association. 108 (1): 9–28. Bibcode:1998JBAA..108....9R.
  • Rogers, John H. (1998). "Origins of the Ancient Constellations: II. The Mediterranean Traditions". Journal of the British Astronomical Association. 108 (2): 79–89. Bibcode:1998JBAA..108...79R.
  • Russell, Henry Norris (1922). "The New International Symbols for the Constellations". Popular Astronomy. 30: 469. Bibcode:1922PA.....30..469R. Unknown parameter |month= ignored (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Staal, Julius D.W. (1988). The New Patterns in the Sky. The McDonald and Woodward Publishing Company. ISBN 978-0-939923-04-5.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Thompson, Robert Bruce; Thompson, Barbara Fritchman (2007). Illustrated Guide to Astronomical Wonders. O'Reilly Media. ISBN 978-0-596-52685-6.CS1 maint: ref=harv (link)
  • Torres, Guillermo; Claret, Antonio; Young, Patrick A. (2009). "Binary Orbit, Physical Properties, and Evolutionary State of Capella (α Aurigae)". The Astrophysical Journal. 700 (2): 1349–1381. arXiv:0906.0977. Bibcode:2009ApJ...700.1349T. doi:10.1088/0004-637X/700/2/1349. Retrieved 17 August 2012. Unknown parameter |month= ignored (help)CS1 maint: ref=harv (link)
  • Winterburn, Emily (2009). The Stargazer's Guide: How to Read Our Night Sky. Harper Perennial. ISBN 978-0-06-178969-4.CS1 maint: ref=harv (link)