Lacerta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
LACERTA

Peta Lacerta
CekakanLac
GenitifLacertae
Asensio rekta22.5
Deklinasi+45
Area201 derajad pesagi (#68th)
Lintang utama5
Lintang
Bayer/Flamsteed
17
Lintang
mawa planèt
12 numberbrightstars = 0
Lintang cedhak1
Lintang paling padhangα Lac (3.76m)
Lintang paling cedhakEV Lacertae ( tc)
Obyèk Messier0
Rasi lintang
sing wewatesan
Andromeda
Cassiopeia
Cepheus
Cygnus
Pegasus
Katon antara lintang +90° lan −40°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi October.
'

Lacerta inggih punika salah stunggaling jinis rasi lintang ingkang alit lan boten gadhah daya ingkang kiyat ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Nama Lacerta ing basa Latin dipunsebat "kadal". Lacerta inggih sepisanan dipudamel damel déning astronom Polish, inggih punika Johannes Hevelius ing abad kaping 17. Ing rikala wekdal, rasi lintang punika dipunsebat ugi Cassiopeia alit amargi padhangipun lintang mbentuk kados aksara "W", ingkang kados ingkang katingal ing rasi lintang Cassiopeia. Lacerta inggih ugi kalebet wonten ing 88 rasi lintang modhern ingkang dipunandharaken déning International Astronomical Union. Déné rasi lintang Lacerta punika mapan ing antawisipun rasi lintang Cassiopeia lan Andromeda ing pérangan langit sisih lor, lan ugi mapan ing sisih lor saking galaksi Bimasekti.

Lintang-lintang[besut | besut sumber]

RAsi lintang Lacerta gadhah tlatah ingkang ambanipun kirang langkung 201 drajat persegi lan ngewrat satunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang Lacerta punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +90° lan-40° lan paling saée dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Oktober. Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Lacerta punika inggih lintang alpha Lacertae, satunggaling lintang optik binat kanthi gadhah magnitudo 3,777, ingkang tebihipun kirang langkung 102 taun cahya saking bumi. Lintang punika gadhah tipe spektral saking A1 V lan punika kalebet lintang ganda opptik. Beta Lacertae]], inggih satunggaling raksasa jene kanthi magnitudo 4,4 lan mapan wonten ingjarak 170 taun cahya saking bumi.[1] Lintang sanèsipun ingkang wonten ing rasi lintang punika inggih Roe 47, sistem lintang ingkang gadhah gangsal komponèn, lan ADS 16402, sistem lintang binar ingkang ngemu kalih lintang ingkang meh sami wujudipun kados srengéngé.[2] Lacerta boten gadhah kathah objek Messier, galaksi ingkang padhang utawi globular clusters. Nanging rasi lintang punika ngemu sapérangan kluster kebikak lan lintang gandam kados ta IC 5271, satunggaling planit nebula ingkang lemah.

NGC 7243, ugi dipunmangertosi minangka Caldwell 16, satunggaling kluster lintang kebikak caket kaliyan alpha Lacertae, ingkang kasusun saking lintang biru lan pethak, ingkang mapan wonten ing jarak ingkang tebihipu kirang langkung 2.800 taun cahya.[1]

Lacerta taksih kalebet satunggal kulawarga saking rasi lintang Perseus, sesarengan kaliyan rasi lintang Cassiopeia, Cepheus, Andromeda, Perseus, Pegasus, Cetus, Auriga lan Triangulum. Rasi lintang LAcerta ugi dipunkiteri déning rasi lintang sanèsipun kados ta rasi lintang Andromeda, Cassiopeia, Cepheus, Cygnus lan Pegasus.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Cithakan:88 rasi lintang modhern