Triangulum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
TRIANGULUM

Peta Triangulum
Cekakan Tri
Genitif Trianguli
Asensio rekta 2
Deklinasi +30
Area 132 derajad pesagi (#78th)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
15
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang β Tri (3.00m)
Lintang paling cedhak δ Tri ( tc)
Obyèk Messier 1
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Andromeda
Pisces
Aries
Perseus
Katon antara lintang +90° lan −60°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi December.
'

Triangulum inggih punika konstèlasi ingkang alit ingkang wonten ing langit lor. Namanipun asalipun saking Latin kanggé triangle, ingkang kapérang saking wujud Triangulum Australe ingkang mapan wonten ing sisih kidul. Namanipun ugi kapérang saking tigang lintang ingkang cethar ingkang maujud kaping tiga lan sekawan kanthi magnitufonipun, ingkang mbentuk meh sami kados sosceles ingkang dawa lan segitiga ciyut. Triangulum inggih punika salah satunggaling saking sekawan dasa wolu (48) rasi ingkang sampun dipunlebetaken pratélan rasi déning astronom ing abad kaping kalih inggih punika Ptolemy, lan tetep dados salah satunggaling saking wolung dasa wolu rasi lintang modheren.

Lintang[besut | besut sumber]

Triangulum boten gadhah lintang ing magnitudo ingkang sepisan. Triangulum inggih punika lintang ingkang paling cethar gamblang cahyanipun inggih punika lintang pethak ingkang paling ageng β Trianguli (3.00m) kanthi cakteipun kaliyan perusahaan dimmer. Punika lintang ingkang paling terang angka kalih, lintang ingkang ugi ageng kanthi wernanipun kuning radi pethak kanthi nama α Trianguli (3.41m) ingkang punika kanca caketipun dimmer, ugi misuwur kanthi nama Caput Trianguli, lan wonten ing pucukipun segitiga. Enem Trianguli ingkang dipuntepangaken ing sapérangan sumber ingkang langkung tuwa dados ι), ingkang punika satunggaling "lintang gandha ingkang narik kawigatosanipun kanthi warna ingkang katingal langkung kontras" ingkang saged dipunperang déning teleskop tengahan dados jene ingkang kiyat lan lintang biru pucet. Kekalih komponèn kasebat ingkang nutup piyambak binarinipun.[1]

Sajarah lan mitologi[besut | besut sumber]

Wonten ing katalog llintang Babylonia, Triangulum sesarengan kaliyan γ And dipunwujud saking konstelasi ingkang dipunmangertosi dados MULAPIN (Cithakan:Script/Cuneiform) "The Plough". Punika ingkang dipuncathet dados konstelasi ingkang sepisan ingkang wonten ing dhaptartablet pasangan ngkang ngewrat lintang canonical ingkang dipunkiteri déning 1000 BC, ingkang dipunmangertosi déning MUL.APIN kaliyan incipit ipun. The Pllough inggih punka konstelasi ingkang kaping sepisan saking "Way of Enlil", ingkang mapan wonten ing sak pro sekawan ing sisih lor saking dalan srengéngé, jumbuh kaliyan sekawan dasa gangsal dinten ing kalih sisinipun summer solstice.[2] Déné nama ingkang kaping sepisanan saking konstelasi punika inggih punika Sicilia, amargi wonten mitologi roman Ceres, patron déwa Sicily, ingkang lajeng dipunanggep lan dipunsuwun dhateng mitologi Jupiter ingkang pulonipun dipunpapanaken wonten ing surga.[3][4]

Triangulum ing basa Yunani dipunsebat Δελτωτόν, minangka konstelasi ewah- ewahaning saking aksara delta (Δ) nalika taksih wonten basa Yunani ingkang primitif. Punika inggih asiling transliterasi dhaten Deltoton déning pujangga roma. Ing salajengipun, punika dados ewah ing basa Latin dados Deltotum.[5] Astronom Yunani nyebat punika Τρίγωον. Lan salajengipun ewah dados Trigonum.[5] Originally, it represented an equilateral triangle, but is now depicted as a scalene triangle.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Robert Burnham, Jr (1978). Burnham's Celestial Handbook, Dover Publications, New York. ISBN 0-486-24065-7
  2. ^ John H. Rogers, "Origins of the ancient contellations: I. The Mesopotamian traditions", Journal of the British Astronomical Association 108 (1998) 9–28
  3. ^ Triangulum
  4. ^ a b Staal 1988, pp. 48-49
  5. ^ a b Allen, R. H., (1963). Star Names: Their Lore and Meaning (ed. Reprint). New York, NY: Dover Publications Inc. k. 415. ISBN 0-486-21079-0. 

Cithakan:Stars of Triangulum Cithakan:Navconstel

Koordhinat: Sky map 02h 00m 00s, +30° 00′ 00″