Pegasus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bellerofon nitih Pegasus (1914).

Pegasus (Yunani: Πήγασος; Pégasos) inggih punika satunggaling turangga jantan ingkang gadhah swiwi lan kalebet putra saking Poseidon lan Medusa wonten ing mitologi Yunani.[1] Poseidon merkosa Medusa saengga Athena ngewahi Medusa dados monster.[2] Pegasus punika satunggaling turangga ingkang kagungan swiwi kanthi werni putih ingkang wiyar [3]. Pegasus piyambak kathah kapanggihaken wonten ing karya-karya seni saking Yunani, Romawi lan ugi Mesopotamia. Pegasus punika kalebet satunggaling makhluk ingkang wujudipun nggambaraken wontenipun hubungan antawisipun dewa-dewa lan iblis utawi monster wonten ing donya kuno lan donya klasik.[1]

Pegasus ugi paring pambiyantu dhateng Bellerofon sang pahlawan nalika perang nglawan Chimaera lan bangsa Amazon. Kala punika, Bellerofon nyobi damel pegasus mabur dhateng Gunung Olympus saéngga para dewa ngukum Bellerofon lajeng Bellerofon dipundamel dhawah saking Pegasus. Ingkang mandhapaken punika déning Zeus. Ananging Pegasus tetep saged mabur lan saged nglajengaken lampahipun dumugi ing Gunung Olympus. Awit saking punika, Pegasus nelasaken dinten-dintenipun kanggé mbeta gludhuk (petir) kagem Zeus. Tembung pegasus kanthi wiyar punika kaginakaken kanggé tumuju ing manéka jinis turangga (jaran) ingkang kagungan swiwi.

Etimologi[besut | besut sumber]

Penyair Hesiod ngubungaken nama Pegasus kalihan tembung kanggé tuk (mata air), pēgē: " pegai Okeanos, punika papan anggènipun Okeanos wiyos;"[4] Ananging asal usul nama pegasus saged dugi saking tembung ingkang asalipun saking Basa Luvian: pihassas, kanthi teges "petir".

Pegasus lan tuk (mata air)[besut | besut sumber]

Wonten pundi kemawon Pegasus nggedrugake (menghentakkan) sukunipun wonten ing bumi. Banjur punika lajeng medal sumber tuk utawi mata air. Salah satunggalipun punika ingkang wonten ing Gunung Helikon, ingkang dipunwastani Hippokrene ("mata air kuda"),[5],[6] lan Poseidon paring préntah dhateng redi kasebut supados boten mbengkak kanthi tembang Muse; lajeng mata air sanèsipun wonten ing Troezen.[7] Hesiod nggambaraken bilih Pegasus punika nembé ngunjuk kanthi tentrem ing salah satunggaling tuk nalika Bellerofon dugi lan nyekel Pegasus. Hesiod ugi ngandharaken bilih Pegasus punika mbeta gludhuk kanggé Zeus.

Pegasus lan Muses[besut | besut sumber]

Pegasus punika dipunurus dumugi ageng déning Muses wonten ing Gunung helicon, papan nalika piyambakipun dipunbeta déning Dewi Athena.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (en)Joan Goodnick Westenholz. 2004. Dragons, Monsters and Fabulous Beasts. Yerusalem: Bible Lands Museum. Hal. 37.
  2. ^ Medusa, in her archaic centaur-like form. He appears in the incised relief on a mid-7th century BCE vase from Boeotia at the Louvre (CA795), illustrated in John Boardman, Jasper Griffin and Oswyn Murray, Greece and the Hellenistic World (Oxford University Press) 1988, hlm. 87.
  3. ^ (id) 41 Legenda Makhluk-Makhluk Aneh Di Seluruh Penjuru Dunia, (dipunakses tanggal 6 Maret 2013)
  4. ^ Noted by Karl Kerenyi, The Heroes of the Greeks, 1959:80: "In the name Pegasos itself the connection with a spring, pege, is through bummhole."
  5. ^ Pausanias, 9. 31. 3.
  6. ^ Antoninus Liberalis, Metamorphoses 9
  7. ^ Pausanias, 2. 31. 9.

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pegasus&oldid=1002304"