Athena (mitologi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Athena
Athena Varvakeion, patung saking masa Romawi paruh kapisan abad kaping 3 Masehi. Patung punika replika saking arca kanthi ukuran raksesa Athena Parthenos karyanipun Phidias ingkang nate jumeneng wonten ing Parthenon, Akropolis Athena. Dipunpanggihaken wonten ing Athena celak kalihan sekolah Varvakeion.
Athena Varvakeion, patung saking masa Romawi paruh kapisan abad kaping 3 Masehi. Patung punika replika saking arca kanthi ukuran raksesa Athena Parthenos karyanipun Phidias ingkang nate jumeneng wonten ing Parthenon, Akropolis Athena. Dipunpanggihaken wonten ing Athena celak kalihan sekolah Varvakeion.
Dewi kebijaksanaan, perang, strategi[1]
Dewi pelindung kutha Athena
Simbul Burung hantu, pohon zaitun, ular, laba-laba, Aigis, baju perang, helm perang, tombak
Wong tuwa Zeus lan Metis
Sedulur Poros[2]
Padanan jroning mitologi Romawi Minerva

Athena utawi Athene (Attika: Ἀθηνᾶ, Athēnā atau Ἀθηναία, Athēnaia; Epik: Ἀθηναίη, Athēnaiē; Ionia: Ἀθήνη, Athēnē; Doria: Ἀθάνα, Athana; basa Latin: Minerva),ugi dipunwastani Pallas Athena utawi Pallas Athene (Παλλάς Αθηνά; Παλλάς Άθήνη) wonten ing mitologi Yunani inggih punika dewi kawicaksanan, strategi, lan perang. Athena ugi kawentar minangka dewi ingkang nulungi para pahlawan. Athena punika satunggaling dewi ingkang wiyos dados priyantun estri diwasa lan naté dipungambaraken minangka lare alit. Athena boten gadhah garwa utawi pasangan saengga dipunwastani parthenos ("perawan"), Hefaistos nate nyobi merkosa ananging boten saged. Kuil Parthenon ing kutha Athena, Yunani punika kuilipun ingkang paling kondhang.[3]

Miturut legenda, Athena punika putri ingkang paling dipunremeni déning Zeus, dewa paling kuwat. Ibunipun punika dewiMetis ingkang kalebet dewi pamikiran lan kepandaian, ugi kondhang minangka dewi kawicaksanan. Athena dipunparingi kekuwatan saking bapakipun lan kawicaksanan déning ibunipun. Wonten ing legenda sanèsipun, Pallas dipunanggep dados bapakipun awit saking punika piyambakipun pikantuk gelar Pallas Athena (Παλλάς Αθηνά). Kejawi punika ugi wonten ingkang nyebat bilih Athena saged mateni Pallas nalika perang Dewa nglawan Titan saenga pikantuk gelar Pallas Athena.

Athena naté ngéwahi Medusa saking wanita ayu dados monster. Salajengipun Perseus nugel sirah Medusa lan maringaken dhateng Athena, sang dewi banjur masang sirahipun Medusa ing perisainipyn utawi wonten Aigis. Athena dipunubungaken déning bangsa Etruria kalihan Dewi anama Menrva, lajeng dipunadaptasi déning tiyang Romawi minangka Minerva.[3] Athena dipunkancani déning burung hantu alit lan dewi kemenangan Nike. Piyambakipun ugi asring dipungambaraken nyekel tombak.

Asal-usul[besut | besut sumber]

Relief Athena ing Astana Louvre, damelan Philippe-Laurent Roland, 1806.

Pamujan dhumateng Athena minangka ingkang njagi kutha Athena katingalipun sampun wonten wiwit masa kuno saengga mitos-mitos kuno babagan piyambakipun dipunadaptasi miturut mekaring budaya. Filsuf Yunani, Plato (429–347 SM), damel identifikasi kalihan dewi Libya, Neith, dewi perang lan perburuan saking Mesir wiwit periode pradinasti, lan ngubungaken kalihan kegiyatan nenun. Sejarawan Yunani, Herodotos (484–425 SM), ugi nyebataken bilih penduduk Sais ing mesir nyembah dewi anama Neith;[4].

Atribut[besut | besut sumber]

Minangka dewi perang, simbol Athena antawisipun busana perang, tombak, helm perang, perisai mawi sirah Gorgon, sarta Aigis. Aigis punika mantel utawi jubah ingkang dipunrenggani kalihan sirahipun Medusa ugi dipunpitayani saged paring perlindungan ingkang kuwat (Aigis ugi dipunsebat minangka perisai Zeus lan Athena). Lajeng kewan ingkang dados atribut Athena inggih punika burung hantu, ula, lan lkemangga. Amargi wonten gegayutanipun kalihan dewi Athena ingkang dados dewi kawicaksanan banjur dumugi sapunika burung hantu dipunwsatani minangka simbol, kawicasanan. Athena naté ngéwahi Arakhne dados kemangga (laba-laba) saéngga kéwan kasebut ugi dados attributipun. Lajeng ula punika lambang saking Erikhtonios, manungsa ingkang nate dipunurus déning Athena. Wit ingkang keramat kagem piyambakipun inggih punika wit zaitun. Athena ugi kadang kala kalihan Nike, dewi kemenangan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Athena". Myths Encyclopedia. Dijupuk 2009-11-24. 
  2. ^ Poros punika sedherek kuwalon Athena amargi Poros punika putra Metis ingkang nglairaken piyambakan, Dene Athena wiyos saking hubungan hubungan Metis lan Zeus.
  3. ^ a b Deacy, Susan, and Alexandra Villing. Athena in the Classical World. 1st ed. Koninklijke Brill NV,Leiden, The Netherlands: Brill, 2001. Print.
  4. ^ "masyarakat tersbeut memiliki dewi untuk sang pendiri kota mereka; dia disebut sebagai Neith, dan menurut mereka itu adalah dewi yang sama dengan dewi Athena dari Yunani; mereka sangat menyukai orang-orang Athena, dan mereka mengatakan bahwa mereka dan bangsa Athena memiliki ikatan tertentu" ( Timaios 21e)

Réferènsi[besut | besut sumber]

  • Apollodoros, Bibliotheke, 3,180
  • Augustine, De civitate dei xviii.8–9
  • Cicero, De natura deorum iii.21.53, 23.59
  • Eusebius, Chronicon 30.21–26, 42.11–14
  • Lactantius, Divinae institutions i.17.12–13, 18.22–23
  • Livius, Ad urbe condita libri vii.3.7
  • Lucan, Bellum civile ix.350

Réferènsi modern[besut | besut sumber]

  • Burkert, Walter. 1985. Greek Religion (Harvard).
  • Graves, Robert. (1955) 1960. The Greek Myths edisi revisi.
  • Kerenyi, Karl. 1951. The Gods of the Greeks (Thames and Hudson).
  • Harrison, Jane Ellen. 1903. Prolegomena to the Study of Greek Religion.
  • Palaima, Thomas. 2004. "Appendix One: Linear B Sources." dalam Trzaskoma, Stephen, et al., eds., Anthology of Classical Myth: Primary Sources in Translation (Hackett).
  • Ruck, Carl A.P. dan Danny Staples, 1994. The World of Classical Myth: Gods and Goddesses, Heroines and Heroes (Durham, NC).
  • Telenius, Seppo Sakari, 2005 dan 2006. Athena-Artemis.
  • Trahman, C.R. 1952. "Odysseus' Lies ('Odyssey', Buku 13-19)" dalam Phoenix, Vol. 6, No. 2 (Classical Association of Canada), hal. 31–43.
  • Ventris, Michael dan John Chadwick. 1973. Documents in Mycenaean Greek (Cambridge).
  • Friel, Brian. 1980. Translations

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]