Okeanos

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Okeanos
Patung Okeanos ana ing Air mancur Trevi, Roma
Patung Okeanos ana ing Air mancur Trevi, Roma
Dewa banyu, segara, tlaga, kali, lautan, samudra, lan kolam
Simbul Samudra, segara lan banyu
Pasangan Tethis
Wong tuwa Uranus lan Gaia
Sedulur Tethis, Kronos, Rea, Theia, Hiperion, Themis, Krios, Mnemosine, Koios, Foibe, Iapetos, para Kiklops lan para Hekatonkhire
Anak Thetis, Metis, Amfitrit, Dodone, Pleione, Neda, Nefele, Amfiro dan para Okeanid lainnya serta Inakhos, Amnisos lan para Potamos liyane

Okeanos (basa Yunani: Ὠκεανός, "samudra")[1] ya iku Titan lautan lan samudra ana ing mitologi Yunani.[1] Okeanos ya iku putra saka Gaia lan Uranus.[1] Déning masyarakat ing Yunani lan Romawi kuna, Okeanos dipercaya dadi Samudra donya, ya iku segara reksasa kang ngubengu donya.[1] Sedulur kang uga dadi bojone Okeanos ya iku Tethis.[2] Saka hubungane Okeanos lan Tethis, lair 3000 putri kang dikenal karo para Okeanid.[2] Salah siji saka Okeanid kang misuwur ya iku Klimene utawane Asia.[2] Anak-anak Okeanos kang liyane ya iku kabeh kali, banyu mancur, lan tlaga kang ana ing donya.[2] Akeh sejarahwan kang percaya bahwa yen Okeanos nglambangake kabeh segara, kalebu uga Segara Mediterania lan Samudra Atlantik, ya iku segara kang paling gedhe kang dikenal déning wong Yunani kuna.[2] Nanging merga ilmu geografi kang sansaya akurat, Okeanos nglambangake sawijining segara kang ora dikenal lan ora ana ing Samudra Atlantik. Dene Mediterania dipercaya masyarakat dikuasai déning Poseidon.[2] Okeanos kang kalebu saka sawijining Titan, ana ing Titanomakhia dheweke ora melu mbantu Titan lan lewih milih kanggo netral lan ora mbela salah sisji.[1] Nalika Kronos arep nggulingake kakuwasaane bapake Uranus, Okeanos uga ora melu cawe-cawe.[1]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Ὠκεανός, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, di Perseus project
  2. ^ a b c d e f Nonnos, Dionisiaka 6.352
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Okeanos&oldid=1029310"