Okeanos

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox déwa Yunani Okeanos (basa Yunani: Ὠκεανός, "samudra")[1] ya iku Titan lautan lan samudra ana ing mitologi Yunani.[1] Okeanos ya iku putra saka Gaia lan Uranus.[1] Déning masarakat ing Yunani lan Romawi kuna, Okeanos dipercaya dadi Samudra donya, ya iku segara reksasa kang ngubengu donya.[1] Sedulur kang uga dadi bojone Okeanos ya iku Tethis.[2] Saka hubungane Okeanos lan Tethis, lair 3000 putri kang dikenal karo para Okeanid.[2] Salah siji saka Okeanid kang misuwur ya iku Klimene utawane Asia.[2] Anak-anak Okeanos kang liyané ya iku kabèh kali, banyu mancur, lan tlaga kang ana ing donya.[2] Akèh sejarahwan kang percaya bahwa yèn Okeanos nglambangake kabèh segara, kalebu uga Segara Mediterania lan Samudra Atlantik, ya iku segara kang paling gedhé kang dikenal déning wong Yunani kuna.[2] Nanging amarga ilmu geografi kang sansaya akurat, Okeanos nglambangake sawijining segara kang ora dikenal lan ora ana ing Samudra Atlantik. Dene Mediterania dipercaya masarakat dikuasai déning Poseidon.[2] Okeanos kang kalebu saka sawijining Titan, ana ing Titanomakhia dhèwèké ora mèlu mbantu Titan lan lewih milih kanggo netral lan ora mbela salah sisji.[1] Nalika Kronos arep nggulingake kakuwasaane bapake Uranus, Okeanos uga ora mèlu cawe-cawe.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Ὠκεανός, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, di Perseus project
  2. ^ a b c d e f Nonnos, Dionisiaka 6.352