Lynx

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lynx[1]
Lynx-canadensis.jpg
Lynx Kanada
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Felidae
Subfamili: Felinae
Génus: Lynx
Kerr, 1792
Type species
Felis lynx
Linnaeus, 1758
Species
Lynx lynx
Lynx canadensis
Lynx pardinus
Lynx rufus
Lynx range.png
Keseluruhan penyebaran spésies Lynx.

Life

Lynx[1]
Lynx lynx poing.jpg
Eurasian lynx (Lynx lynx)
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Felidae
Subfamili: Felinae
Génus: Lynx
Kerr, 1792
Type species
Lynx lynx
Linnaeus, 1758
Species

Lynx lynx
Lynx canadensis
Lynx pardinus
Lynx rufus

Lynx range.png
Lynx ranges
The Eurasian lynx (Lynx lynx)
The Eurasian lynx
Canada lynx
Iberian lynx

Lynx inggih punika salah satunggaling seekor saking 17 jinis kucing liar ingkang gadahig ukuran sèdang. sèdayanipun inggih punika anggota saking gènus Lynx, ananging wonten kathah kekacauan babagan cara ingkang saé kanggé nggolong-golongakèn spésies felis ing mangsa punika. Sebagian ahli nggolongakèn punika dados péranganing gènus Felis. Punika jerih lan madeg ing ambang kepunahan.[2]

Spesies[besut | besut sumber]

Ke-17 spésies ingkang dipunlebetake ing gènus inggih punika:

Penampilan[besut | besut sumber]

Lynx gadhah ekor cerak, lan biasanipun kaliyan sejumput bulu cemeng ing ujung panereng. punika gadhah lingkaran ing ngandap gulunipun ingkang gadhah garis-garis cemeng (boten katingal) lan katingal kadasta dasi kupu-kupu. Punika gadhah cakar ingkang ageng kaliyan lapisan kandel kanggé mlampah ing salju, sarta kumis ingkang ndawa ing rainipun. Warni saliranipun bènten-bènten saking coklat mudi ngantos klawu, lan biasanipun pratanda kaliyan bintik-bintik coklat tuwa, mliginipun ing sekawan samparanipun. Berat punika sawatawis 15 kg ngantos sawatawis 30 kg. Lynx Eurasia langkung ageng saking ing spésies ingkang sanèsipun. Lynx Iberia tebih langkung alit saking spésies-spésies sanèsipun.

Habitat[besut | besut sumber]

Lynx panggènipun wonten ing wana ing panggènan ingkang inggil ingkang katutup rapat déning semak-semak lan rerumputan. manawi kucing punika namung mbebedag ing lumah lemah, punika saged manjat pohon lan renang. punika piyambakipun dipuntemuaken ing wewengkon-wewengkon lor ing Skandinavia, ing limrahipun punik dipunpanggihake ing Amérika Lor lan ing sejumlah kantung ing pagunungan Himalaya.

Lynx Eurasia (Lynx lynx) dipunanggap sampun cures ing habitat liaripun ing Slovenia lan Kroasia punika miwiti abad ke-20, ananging proyek pemukiman punika ingkang dipunwiwiti ing taun 1973 maringi kasil. Kini lynx saged dipunpanggihake ing pagunungan Alpen Slovenia lan di wewengkon-wewengkon Kroasia ing Gorski Kotar lan Velebit. Nagara kalih punika, lynx dipundaftaraken dados spésies ingkang kaancem lan dipunlindungi déning ukum. Perjalanan ngamati lynx saged dipunlampahi ing alam kabuka lan dipunatur kaliyan Taman Nasional Kroasia "Risnjak". ing taun 1990-an, wonten sejumlah daya kanggé memukimkan malih Lynx Eurasia ing Jerman. Lynx ugi saged dipuntemuaken ing Hutan Białowieża ing wétan laut Polen. Lynx Ibria ingkag kaancam krisis gesang ing kidul Spanyol lan sadèrèngipun ing Portugal wétan. Lynx langkung asring kapanggih ing Éropah lor - mliginipun ing Estonia, Finlan lan pérangan-bagain lor Ruslan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Wozencraft, W. C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds), ed. Mammal Species of the World (ed. 3rd edition). Johns Hopkins University Press. kk. 541–542. ISBN 0-801-88221-4.  Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "msw3" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. ^ http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/lynx/