Lingkes

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Lynx)

Life

Lingkes[1]
Lynx lynx poing.jpg
Lingkes érowasiyah (Lynx lynx)
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Felidae
Subfamili: Felinae
Génus: Lynx
Kerr, 1792
Spésies tipe
Lynx lynx
Linnaeus, 1758
Spésies

Lynx lynx
Lynx canadensis
Lynx pardinus
Lynx rufus

Lynx range.png
Sebarané lingkes

Lingkes punika satunggaling jinis wanan ingkang ukuranipun sedhangan. sadayanipun inggih punika anggota saking gènus Lynx, ananging wonten kathah kekacauan babagan cara ingkang saé kanggé nggolong-golongakèn spésies felis ing mangsa punika. Sebagian ahli nggolongakèn punika dados péranganing gènus Felis. Punika jerih lan madeg ing ambang kepunahan.[2]

Spesies[besut | besut sumber]

Ke-17 spésies ingkang dipunlebetake ing gènus inggih punika:

  • Lingkes kanadhah (Lynx canadensis)
  • Lingkes érowasiyah (Lynx lynx)
  • Lingkes iberi (Lynx pardinus)
  • Bobcat (Lynx rufus)

Penampilan[besut | besut sumber]

Lingkes gadhah buntut cendhak lan limrahipun mawa sacuwil wulu cemeng ing ujung panereng. punika gadhah lingkaran ing ngandap gulunipun ingkang gadhah garis-garis cemeng (boten katingal) lan katingal kados ta dasi kupu-kupu. Punika gadhah cakar ingkang ageng kaliyan lapisan kandel kanggé mlampah ing salju, sarta kumis ingkang ndawa ing rainipun. Warni saliranipun bènten-bènten saking coklat mudi ngantos klawu, lan limrahipun pratanda kaliyan bintik-bintik coklat tuwa, mliginipun ing sekawan samparanipun. Berat punika sawatawis 15 kg ngantos sawatawis 30 kg. Lingkes érowasiyah langkung ageng saking ing spésies ingkang sanèsipun. Lingkes iberi tebih langkung alit saking spésies-spésies sanèsipun.

Habitat[besut | besut sumber]

Lingkes panggènipun wonten ing wana ing panggènan ingkang inggil ingkang katutup rapat déning semak-semak lan rerumputan. manawi kucing punika namung mbebedag ing lumah lemah, punika saged manjat pohon lan renang. punika piyambakipun dipuntemuaken ing wewengkon-wewengkon lor ing Skandinavia, ing limrahipun punik dipunpanggihake ing Amérika Lor lan ing sejumlah kantung ing pagunungan Himalaya.

Lingkes érowasiyah dipunanggap sampun cures ing habitat liaripun ing Slovenia lan Kroasia punika miwiti abad ke-20, ananging proyek pemukiman punika ingkang dipunwiwiti ing taun 1973 maringi kasil. Kini lynx saged dipunpanggihake ing pagunungan Alpen Slovenia lan di wewengkon-wewengkon Kroasia ing Gorski Kotar lan Velebit. Nagara kalih punika, lynx dipundaftaraken dados spésies ingkang kaancem lan dipunlindungi déning ukum. Perjalanan ngamati lynx saged dipunlampahi ing alam kabuka lan dipunatur kaliyan Taman Nasional Kroasia "Risnjak". ing taun 1990-an, wonten sejumlah daya kanggé memukimkan malih lingkes érowasiyah ing Jerman. Lingkes ugi saged dipuntemuaken ing Hutan Białowieża ing wétan laut Polen. Lingkes iberi ingkang kaancam krisis gesang ing kidul Spanyol lan sadèrèngipun ing Portugal wétan. Lingkes langkung asring kapanggih ing Éropah lor-mliginipun ing Estonia, Finlan lan pérangan-bagain lor Ruslan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Wozencraft, W. C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds), ed. Mammal Species of the World (ed. 3rd edition). Johns Hopkins University Press. kk. 541–542. ISBN 0-801-88221-4. 
  2. ^ http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/lynx/