Lynx

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lynx[1]
Lynx-canadensis.jpg
Lynx Kanada
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Felidae
Subfamili: Felinae
Génus: Lynx
Kerr, 1792
Type species
Felis lynx
Linnaeus, 1758
Species
Lynx lynx
Lynx canadensis
Lynx pardinus
Lynx rufus
Lynx range.png
Keseluruhan penyebaran spesies Lynx.
Automatic taxobox help
Thanks for creating an automatic taxobox. We don't know the taxonomy of "Lynx".
  • Is "Lynx" the scientific name of your taxon? If you were editing the page "Animal", you'd need to specify |taxon=Animalia. If you've changed this, press "Preview" to update this message.
  • Click here to enter the taxonomic details for "Lynx".
Common parameters
  • |authority= Who described the taxon
  • |parent authority= Who described the next taxon up the list
  • |display parents=4 force the display of (e.g.) 4 parent taxa
  • |display children= Display any subdivisions already in Wikipedia's database (e.g. genera within a family)
Helpful links

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Lynx|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Lynx[1]
Lynx lynx poing.jpg
Eurasian lynx (Lynx lynx)
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Lynx
Type species
Lynx lynx
Linnaeus, 1758
Species

Lynx lynx
Lynx canadensis
Lynx pardinus
Lynx rufus

Lynx range.png
Lynx ranges
The Eurasian lynx (Lynx lynx)
The Eurasian lynx
Canada lynx
Iberian lynx

Lynx inggih punika salah satunggaling seekor saking 17 jènis kucing liar ingkang gadahig ukuran sèdang. sèdayanipun inggih punika anggota saking genus Lynx, ananging wontèn katah kekacauan babagan cara ingkang saè kanggè nggolong-golongakèn spèsiès felis ing masa punika. Sebagian ahli nggolongakèn punika dados bagian saking genus Felis. Punika jerih lan madeg ing ambang kepunahan.[2]

Spesies[besut | besut sumber]

Ke-17 spesies ingkang dipunlebetake ing genus inggih punika:

Penampilan[besut | besut sumber]

Lynx gadahi ekor cerak, lan biasanipun kaliyan sejumput bulu cemeng ing ujung panereng. punika gadahi lingkaran ing ngandap gulunipun ingkang gadahi garis-garis cemeng (boten katingal) lan katingal kadasta dasi kupu-kupu. Punika gadahi cakar ingkang ageng kaliyan lapisan kandel kangge mlampah ing salju, serta kumis ingkang ndawa ing rainipun. Warni saliranipun benten-benten saking coklat mudi ngantos klawu, lan biasanipun pratanda kaliyan bintik-bintik coklat tua, mliginipun ing sekawan samparanipun. Berat punika sawetawis 15 kg ngantos sawetawis 30 kg. Lynx Eurasia langkung ageng saking ing spesies ingkang sanesipun. Lynx Iberia tebih langkung alit saking spesies-spesies sanesipun.

Habitat[besut | besut sumber]

Lynx panggenanipun wonten ing wana ing panggenan ingkang inggil ingkang katutup rapat déning semak-semak lan rerumputan. menawi kucing punika namung mbebedag ing permukaan lemah, punika saged manjat pohon lan renang. punika piyambakipun dipuntemuaken ing wewengkon-wewengkon lor ing Skandinavia, ing umumipun punik dipunpanggihake ing Amerika Lor lan ing sejumlah kantung ing pegunungan Himalaya.

Lynx Eurasia (Lynx lynx) dipunanggap sampun punah ing habitat liaripun ing Slovenia lan Kroasia punika miwiti abad ke-20, ananging proyek pemukiman punika ingkang dipunwiwiti ing taun 1973 maringi kasil. Kini lynx saged dipunpanggihake ing pegunungan Alpen Slovenia lan di wewengkon-wewengkon Kroasia ing Gorski Kotar lan Velebit. Nagara kalih punika, lynx dipundaftaraken dados spesies ingkang kaancem lan dipunlindungi déning hukum. Perjalanan ngamati lynx saged dipunlampahi ing alam kabuka lan dipunatur kaliyan Taman Nasional Kroasia "Risnjak". ing taun 1990-an, wonten sejumlah daya kangge memukimkan malih Lynx Eurasia ing Jerman. Lynx ugi saged dipuntemuaken ing Hutan Białowieża ing wétan laut Polen. Lynx Ibria ingkag kaancam krisis gesang ing kidhul Spanyol lan sakderengipun ing Portugal wétan. Lynx langkung asring dipuntemuken ing Éropah lor - mliginipun ing Estonia, Finlandia lan bagian-bagain lor Rusia.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Wozencraft, W. C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds), ed. Mammal Species of the World (ed. 3rd edition). Johns Hopkins University Press. kk. 541–542. ISBN 0-801-88221-4.  Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "msw3" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. ^ http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/lynx/